Haberler

ABD, BMGK'de Gazze'de acil insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti

Güncelleme:

ABD, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti. İngiltere "çekimser" oy kullanırken, diğer 13 üye "evet" oyu kullandı.

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti.

TASARI, DAİMİ ÜYE ABD TARAFINDAN VETO EDİLDİ

Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği Aksa operasyonun ardından İsrail'in Gazze'ye insanlık dışı saldırıları devam ediyor. Gazze can kaybı 17 bini geçerken, uluslararası kamuoyunun insani ateşkes talepleri de cevapsız kalıyor.

BMGK'de Birleşip Arap Emirlikleri ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 80'den fazla ülkenin eş sunucusu olduğu acil insani ateşkes talep kararı tasarısı, düzenlenen acil oturumda oylandı.

Tasarı, daimi üye ABD tarafından veto edildi. İngiltere "çekimser" oy kullanırken diğer 13 üye "evet" oyu kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in BM Şartı'nın 99. maddesini işleterek Konseye gönderdiği mektuba atıfta bulunulan karar tasarısında, Gazze Şeridi'ndeki korkunç insani durum ve Filistin halkının çektiği acılara işaret edilerek tüm sivil toplumların korunması gerektiği belirtiliyordu.

ABD, BMGK'de Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti

ABD: KARAR TASARISINDA HAMAS KINANMADI

Acilen insani ateşkes çağrısı yapılan karar tasarısında, tüm taraflara özellikle sivilleri koruma konusunda uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapılıyordu.

Karar tasarısında, tüm esirlerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardıma erişim sağlanması talep ediliyordu.

ABD'nin BM Daimi Temscilisi Robert Wood, karar tasarısında Hamas'ın kınanmadığını, bazı Konsey üyelerinin bu konuda sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

ABD, BMGK'de Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti

GUTERRES, 99. MADDEYİ DEVREYE SOKMUŞTU

Genel Sekreter Guterres, görev süresi boyunca yetkisini ilk kez kullanarak Gazze'deki insani felaketin önlenmesi için BM Şartı'nın 99. maddesini işletmiş ve 6 Aralık'ta BMGK'ye mektup göndermişti.

Guterres, "Güvenlik Konseyi üyelerini insani felaketin önlenmesi için baskı yapmaya çağırıyorum ve insani ateşkesin ilan edilmesi talebimi tekrarlıyorum. Bu çok acil." ifadelerini kullanmıştı.

BMGK'de 7 Ekim'in ardından çok sayıda oturum düzenlenmiş ve birçok karar tasarısının veto edilmesinin ardından Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi" talep edilen 2712 sayılı karar 15 Kasım'da kabul edilmişti.

ABD, BMGK'de Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı

İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.

ABD, BMGK'de Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti

GAZZE'DE CAN KAYBI 17 BİNİ AŞTI

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 7 bin 112'si çocuk, 4 bin 885'i kadın olmak üzere 17 bin 487 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildiriliyor.

İsrail ordusu halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumlarını hedef alarak sivil altyapıyı tahrip ederken, karadan işgal sürecinde 93 askeri öldü.

ABD, BMGK'de Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti

Çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada" 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 272 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullahı'nın sınır hattındaki düşük yoğunluklu çatışmalarında ise 23 Lübnanlı sivil, 97 Hizbullah mensubu ve 6 İsrail askeri öldü.

Birleşmiş Milletler Gazze Uluslararası İlişkiler Dünya Haberler

500

Yorumlar (9)

ilhan:

Zalimin Gücü Gücü Adaleti Yıllardır Müslüman katliamı var Allah nerde İlahi adalet nerde

7
70
yanıtYanıtla
İzeddin Demir:

Bu nasıl bir dünya nasıl düzendir. Allah'ım bunların üzerine taş yağdır Yarabbi.

69
3
yanıtYanıtla
Kaan ATAKAN:

ABD uyelikten cikarilsin. Cunku insanlar icin kurulmus bir kurulda insani olmayan kararlar veren insan disi hareketlerden dolayi bmgkdan cikarilmali. İnsanlikla alakasi kalmamis ABD nin. Keza istesede istemesede kaybeden taraf suan abd ve israil. Her projeside batmis olan bu ikili er yada gec hesap verecekler.

68
2
yanıtYanıtla
Erdal KOYUYEŞİL:

Arkadaşım keşke herşeyden cikarsalar ama herşeyde parmakları olduğu için kaynakları sömüre sömüre süper güç oldu zalimler için yaşasın cehennem

yanıt40
yanıt0
Hikmet Tan :

Şaşırdık mı?

57
0
yanıtYanıtla
Kaan ATAKAN:

Abd Bmgk'te teror devletimi degil mi diye oylamaya cikarmak lazim. Abd insan evladi degil bunlar. Hamasa degil gazzeli insanlar icin isteniyor insani ateskes.

48
0
yanıtYanıtla
ilhan:

Terör devleti diyen çıkmaz

yanıt14
yanıt0
Goethegitme:

Tiyatro,

32
4
yanıtYanıtla
SeyYah Saruhanli:

türkiye bence natodan ayrılmalı var oluyorda ne oluyor avrupa birligine giremiyoruz zaten ambargo üstüne ambargo uyguluyorlar türkiye kendi natosunu kurmalı eminim katılan ülkeler olacaktır .

10
4
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title