Haberler

Güreş Öncesi Boğalara "Ayak Bakımı"

Artvin'de boğalara, güreşlere hazırlanırken daha rahat hareket etmeleri ve yaralanmalardan korunmaları amacıyla nal çakılıyor.

Artvin'de boğalara, güreşlere hazırlanırken daha rahat hareket etmeleri ve yaralanmalardan korunmaları amacıyla nal çakılıyor.

Artvin Boğa Güreşlerini Yaşatma ve Yaylalarını Koruma Derneği tarafından boğalarının ayaklarını törpületip nal çaktırmak isteyenler için her yıl olduğu gibi bu yıl da Aydın'dan nalbant getirtildi.

Bölgede 3 asırlık geçmişe sahip boğa güreşlerini yaşatmak için her yıl Artvin merkez, ilçe ve köylerinde 40'a yakın festival düzenleniyor.

Boğa sahipleri, Artvin'in en büyük festivali olan ve bu yıl haziranda yapılması planlanan 38. Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali başta olmak üzere, diğer festivaller öncesi fiyatları 30 ila 75 bin lira arasında değişen boğalarının bakımlarını yaptırmaya başladı.

Bu kapsamda Aydın'dan gelen ve kentte 10 gün kalacak nalbant Turgut Aydın, özel hazırlanan düzenekle sabitlediği boğaların ayaklarındaki ölü kısmı törpüledikten sonra nal çakıyor.

Yaklaşık 30 yıldır nalbantlık yaptığını anlatan Aydın, AA muhabirine, çocukluğundan beri boğa güreşlerine ilgili duyduğunu söyledi.

Güreşleri izlemek ve boğaların ayaklarını nallamak için 8 yıldan bu yana Artvin'e geldiğini belirten Aydın, güreşecek boğalar için ayak bakımı ve nal çakılmasının önem taşıdığına işaret etti.

-"Şehir merkezinde 150 civarında boğa var"

Her iki işlemi de gerçekleştirdiğini anlatan Aydın, "Bu işlemler boğanın rahat hareket etmesi, sağlığı ve kilo alması için çok önemli. Sahipleri, boğalarını adeta çocukları gibi seviyor. Artvin Boğa Güreşlerini Yaşatma ve Yaylalarını Koruma Derneği yetkilileri, geçmiş yıllarda Aydın'da gördükleri düzeneğin aynısını yaptırdı. Özel olarak yaptırılan düzenek sayesinde canını yakmadan, onları rahatlıkla yatırıp gerekli işlemi yapabiliyoruz." dedi.

Artvin Boğa Güreşlerini Yaşatma ve Yaylalarını Koruma Derneği Başkanı Erkan Keskin de nalbantın yılda iki kez Artvin'e geldiğini söyledi.

Şehir merkezinde 150 civarında boğa olduğuna dikkati çeken Keskin, "Boğa sahiplerimiz mart itibarıyla hayvanlarına spor yaptırmaya başlayacak. Güreş organizasyonları ise nisanın ilk haftası başlıyor. Antrenmanlar öncesinde nal takılması çok önemli." diye konuştu.

Geçen yıl düzenlenen, Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali'nde "baş boğa" unvanını kazanan boğanın sahibi Ömer Faruk Yavuz, "Noyan" adlı boğasını adeta evladı gibi sevdiğini dile getirerek, "Bu yıl da iddialıyız. Çalışmalara başlamadan önce boğanın sağlığı ve rahatı için ayak bakımını yaptırdım. Bizim boğa sevdamız atalarımızdan kalma. Bu coğrafyada boğa sevdası, hayvancılıkla uğraşan herkeste vardır. Boğa güreşleri bölgenin olmazsa olmazıdır." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Erkan Keskin Turgut Aydın Artvin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title