Haberler

Yunanistan'ın Çöpü Kalamaki Milli Parkı Kıyılarını Kirletiyor

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ndeki Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı'nın bakir koylarında yapılan temizlik çalışmasında iki kamyon dolusu çöp toplandı.

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ndeki Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı'nın bakir koylarında yapılan temizlik çalışmasında iki kamyon dolusu çöp toplandı. Üzerlerindeki yazılardan, toplanan atıkların büyük bölümünün Yunanistan'ın Samos Adası'ndan rüzgar ve dalgaların sürüklemesi sonucu geldiği sanılıyor.

Milli Parklar Müdürlüğü, Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) ve Kuşadası Makbule Hasan Uçar Anadolu Öğretmen Lisesi tarafından haftasonu Kalamaki Milli Parkı'nda temizlik çalışması yapıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Uzuner, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Makbule Hasan Uçar Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Şaban Hakbilir, öğretmenler İlknur Özlale ve Cevat Bor ve öğrencilerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişilik bir grup, kıyıda temizlik yaptı. Güzelçamlı Belediyesi'ne ait temizlik aracı ile kıyıdan, gönüllü bir çevreci tarafından da yatla denizden temizlik çalışmalarına destek verildi.

KİRLİLİK ZİYARETE KAPALI BÖLGEDE

Duyarlı kişilerin bir araya gelerek çevreyle ilgili mesajlar verdiği etkinlikte, çöplerin genellikle ziyarete yasak olan kıyı kesimlerde olması dikkati çekti. Üç saat süren temizlik çalışmasında, rüzgar ve dalgalar tarafından getirildiği sanılan kanalizasyon borusundan balıkçı teknelerine ait ağ ve halat atıklarına, plastik şişeden ceşitli ambalaj atıklarına kadar pek çok atık toplandı.

ÇÖPLER SAMOS'TAN

Atıkların üzerindeki yazılardan çoğunun karşı taraftaki Yunanistan'ın Samos Adası'ndan gelmiş olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu bildirildi. Toplanan iki kamyon dolusu çöp Kuşadası Belediyesi çöplüğüne götürüldü. Temizlik çalışmasının ardından çevreye olan duyarlılıkları nedeniyle Makbule Hasan Uçar Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Şaban Hakbilir'e teşekkür plaketi verildi.

"KİMLERİN KİRLETTİĞİ AÇIKÇA GÖRÜLMEKTE"

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Kalamakim Milli Parkı'nın, günübirlik kullanım alanlarının dışında kalan bu bakir kıyılara insan girişinin olmaması nedeniyle, içten gelen bir kirlilik tehdidi bulunmadığını söyledi. Kıyılardaki kirliliğin denize atılan atıklardan kaynaklandığını vurgulayan Sürücü, "Bu konuda yaptırımı bulunan ilgili kurumlara büyük görev düşmekte. Çöplerin türleri tespit edildiğinde denizi kimlerin kirlettiği açıkça görülmekte. Bu grupların hem bilinçlendirilmesi hem de yaptırım uygulanması gerekmekte. Gerek denizlerimizin, gerekse milli park gibi önemli doğa alanımızın korunması için, gerekli duyarlılığı herkesin göstermesi gerekir. Denize ve çevreye atılan bu atıklar, hem kıyı kirliği yaratmakta, hem de birçok canlının yaşamını tehdit etmekte" dedi.

LS,HM (AÖ/AAA)

--- KUTU ----

Kalamaki Milli Parkı

Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı, yemyeşil yamaçlara, dağlar, gizemli kanyonlara ve tertemiz koylara sahip 11 bin hektarlık alanı kapsıyor. Milli park, soyu tükenmiş olarak kabul edilen Anadolu Parsı'nın bir dönem yaşadığı yer olarak kabul ediliyor. 5 hektarlık bölümü günübirlik kullanıma açık olan milli park, doğal ortamı ve bitki zenginliği, fotoğraf tutkunları için sonsuz bir imkan sunuyor. Dikkaya Vadisi ve dereleri trekking amaçlı kullanılıyor. Karasu, İçmeler ve Aydınlık Koyları, Kavaklı Burnu ile Dikkaya Vadisi görülmeye değer. Milli Parkı arka yüzünde bulunan Karine, deniz dibinde kaynayan kaynak sularının denize karıştığı, çipuraların yumurta bırakmaya geldiği bölge olarak biliniyor. - Aydın / Kuşadası

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Bakmadan Geçme

Di Marzio kimdir? Di Marzio kaç yaşında, nereli, mesleği ne? LOL çöktü mü? 4 Haziran Salı LOL sorun mu var? #129300 Icardi gidiyor mu? Icardi ayrılacak mı? #129300 Emekliye bayram ikramiyesi artacak mı? 3 bin TL emekli ikramiyesi ne kadar olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? #129300 4 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 4 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 4 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title