Haberler

Yıldırım-Rasmussen Ortak Basın Toplantısı

Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen, 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye'nin meşru demokratik kurumlarına karşı bir saldırı olduğunu belirterek, "Ben buna şahitlik ettim. Tüm gece ayaktaydım. Son derece şok edici bir gelişmeydi.

Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen, 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye'nin meşru demokratik kurumlarına karşı bir saldırı olduğunu belirterek, "Ben buna şahitlik ettim. Tüm gece ayaktaydım. Son derece şok edici bir gelişmeydi. Daha o gece kullanabileceğim en iyi Türkçe ile Türk halkıyla dayanışmamı gösterdim. Demokrasinin herhangi bir alternatifinin olmadığını düşünüyorum." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ve Rasmussen, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Misafirperverliği için Başbakan Yıldırım'a teşekkür eden Rasmussen, son derece yapıcı bir görüşme yaptıklarını, bu ilk ziyaretinin son olmamasını ümit ettiğini dile getirdi.

Türkiye'de beş ay kadar önce bir darbe girişimi yaşandığını anımsatan Rasmussen, "Bu, Türkiye'nin meşru demokratik kurumlarına karşı bir saldırıydı. Ben buna şahitlik ettim. Tüm gece ayaktaydım. Son derece şok edici bir gelişmeydi. Daha o gece kullanabileceğim en iyi Türkçe ile Türk halkıyla dayanışmamı gösterdim. Demokrasinin herhangi bir alternatifinin olmadığını düşünüyorum. Danimarka hükümeti çok hızlı bir biçimde darbe girişimini kınadı, Türkiye hükümetine desteğini ifade etti. Hayatını kaybedenlerle ilgili başsağlığı dileklerimizi ilettik. Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğiz. Bu taahhüdümüz devam edecek. Çünkü Türkiye'yi çok yakın bir dost ve müttefik olarak görüyoruz." diye konuştu.

"DEAŞ'a karşı mücadelemizde birlikte hareket ediyoruz"

Danimarka'da yaşayan çok yoğun bir Türk nüfusunun olduğunu dile getiren Rasmussen, son derece çalışkan olan Türklerin iki ülke arasında çok önemli bağ oluşturduğunu kaydetti.

Rasmussen, Türkiye'yi Avrupa ve Asya arasında bir köprü olarak gördüğünü söyleyerek, hem iki ülke hem de Avrupa ile Türkiye arasındaki işbirliğinin artırılması gerektiğini belirtti.

Başbakan Yıldırım ile geleceğe yönelik atılacak adımları, Türkiye'nin bu darbe girişiminin ardından gereken adımları atma ihtiyacını konuşma fırsatı bulduklarını ifade eden Rasmussen, "Ancak bu gösterilen reaksiyonların orantısal olması önemli. Tabii ki bu anlamda medya ve ifade özgürlüğüyle işten çıkarılan kişilerle ilgili endişelerimizi dile getirdik. Bütün bunlar bizim güçlü müttefikler ve dostlar olduğumuz gerçeğini değiştirmez." dedi.

Uluslararası anlamda Türkiye ve Danimarka'nın son derece önemli değerleri paylaşan ülkeler ve yakın ortaklar olduğuna dikkati çeken Rasmussen, "Bizler, DEAŞ'a karşı mücadelemizde birlikte hareket ediyoruz. Ziyaretimin temel sebeplerinden bir tanesi de bu. Sayın Başbakan'ın da ifade ettiği üzere İncirlik Üssü'ndeki Danimarkalı askerleri ziyaret etmeye gidiyorum. Ancak sadece DEAŞ ile mücadele konusunda değil bağlantımız. Aynı zamanda ticareti ve yatırımı destekleme konusunda da taahhütlerimizi paylaştık. Bu bağlamda refahın artırılması konusunu belirledik. İkili işbirliğimizin nasıl geliştirilebileceği konusunda çalışmalarımızı sürdürmeye karar verdik." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin üç milyon sığınmacıya ev sahipiliği yapmasından ötürü Yıldırım'a tebriklerini ileten Rasmussen, "Bu gerçekten çok büyük bir yükümlülük. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı ortaklaşa sürdürmeye devam edeceğiz. Bu anlamda Avrupa'nın tutması gereken sözler olduğunun da farkındayım." ifadelerini kullandı.

Başbakan Rasmussen, Türkiye'nin, Danimarka Hava Kuvvetlerine İncirlik Üssü'nde ev sahipliği yapmasından ötürü de teşekkür ettiğini, bunun terörizmle mücadele konusundaki ortak çalışma çerçevesinde gerçekleştiğini dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Binali Yıldırım Danimarka Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title