Haberler

Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Karadağ: İncelettirelmeyen Belgelerle Karar Verilmesi Adalete...

Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ, Avukat Zübeyde Kamalak'ı başörtülü olarak duruşmaya almadığı gerekçesiyle HSYK'nın hakkında başlattığı soruşturmada savunmasını yapabilmesi için dosyadaki bilgi ve belgelerin kendisine verilmediğini belirtti.

Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ, Avukat Zübeyde Kamalak'ı başörtülü olarak duruşmaya almadığı gerekçesiyle HSYK'nın hakkında başlattığı soruşturmada savunmasını yapabilmesi için dosyadaki bilgi ve belgelerin kendisine verilmediğini belirtti. Verilmeyen bilgi ve belgelere dayanılarak yapılan savunmaya göre karar verilemeyeceğinin altını çizen Karadağ, "Soruşturma yapılan kişiye incelettirilmeyen belge ve dosyaya dayanılarak karar verilmesi adalete gölge düşürecektir" dedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), Avukat Zübeyde Kamalak'ı başörtülü olarak duruşmaya almadığı gerekçesiyle hakkında soruşturma başlattığı Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri ve Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi Mustafa Karadağ, yazılı açıklama yaptı. HSYK'nun kararı yazılı savunma yapmasının istendiğini belirten Karadağ, kendisine hangi yasa ve usul hükmünü ihlal ettiğinin, hangi suçu işlediğinin açıklanmadığını ifade etti. Etkin savunmanın yapılabilmesi için soruşturmaya esas olan belge ve bilgilerin, tanık ifadeleri kendisine gönderilmediğini kaydeden Karadağ, AİHM kararlarına atıfta bulundu. Karadağ, AİHM'in HSYK müfettişlerinin, bir soruşturmada uygulanabilecek asgari teminatları dahi göz ardı etmesinin, soruşturma çerçevesinde dinlenen tanıkların ifadelerinin soruşturulanın bilgisine sunmamasının, müfettiş raporundan önce savunmasının bizzat kendisinden dinlememesinin ve sadece ithamları soruşturulanın bilgisine sunması Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ihlali saydığını anımsattı.

-VERİLMEYEN BİLGİ VE BELGELERLE KARAR VERİLEMEZ-

Soruşturma aşamasında savunması istenen kişinin, soruşturma dosyasındaki tutanak ve belgelerden örnek almasının hak arama özgürlüğünün ve adil yargılanma hakkının ayrılmaz bir parçasını oluşturduğunu kaydeden Karadağ, tutanak ve belgelerden örnek alınmasının, savunması istenen kişiye soruşturmanın seyrine yön verme ve etki etme olanağı sağlayacağını ifade etti.

Adil yargılamanın en önemli gereklerinden biri olarak taraflar arasında eşitliğin sağlanması gerektiğini belirten Karadağ, toplanan deliller hakkında taraflara görüş bildirme olanağı tanınmasının önemine dikkat çekti. Verilmeyen bilgi ve belgelere dayanılarak yapılan savunmaya göre karar verilemeyeceğinin altını çizen Karadağ, "Soruşturmadaki amaç, tüm belge ve delillerin tarafların bilgisine sunularak gerçeğin ortaya çıkması ve bu suretle hukukun üstünlüğünün sağlanması olmalıdır. Soruşturma yapılan kişiye incelettirilmeyen belge ve dosyaya dayanılarak karar verilmesi adalete gölge düşürecektir" dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Mustafa Karadağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title