Haberler

Yapay Zekanın Habercilik Mesleğine Uyarlanması İçin Norm Arayışı Sürüyor

Güncelleme:

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hediyetullah Aydeniz, enformasyon düzensizliği sorununa karşı medyadaki yapay zeka temelli değişime dikkati çekerek, yapay zekanın habercilik mesleğine nasıl uyarlanacağına dair norm arayışının sürdüğünü belirtti. Aydeniz, yapay zekanın habercilikte kullanılması konusunda Avrupa Konseyi'nin bir rapor yayınladığını ve Anadolu Ajansı'nın da Medyada Yapay Zeka Etik Kullanım Rehberi'ni beyan ettiğini ifade etti.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hediyetullah Aydeniz, enformasyon düzensizliği sorununa karşı medyadaki yapay zeka temelli değişime dikkati çekerek "Yapay zekanın habercilik mesleğine nasıl uyarlanacağına dair norm arayışı sürüyor." dedi.

Anadolu Ajansı Teyit Hattı'na konuşan Aydeniz, Avrupa Konseyi'nin 2017'de "Enformasyon Düzensizliği" raporu hazırladığını kaydetti.

Enformasyon düzensizliğinin, "Mezenformasyon", "Dezenformasyon" ve "Malenformasyon" olmak üzere 3 alt tanımı olduğunu dile getiren Aydeniz, sorunu aşma konusunda rapordan öne çıkan birkaç unsuru "Medyayı sorun kaynağı olarak görmemek", "Medyayı -en önemlisi de habercilik sektörünü- güçlendirmek" ve "Kurumsal haber alma imkanını güçlendirmek" olarak sıraladı.

Filistin'de yaşananlar

Filistin'de yaşananlardan örnek veren Aydeniz, kurumsal habercilik sektörünün İsrail'in yürüttüğü ve derinleştirdiği soykırımla ilgili meseleleri aktaramadığını, çarpıttığını, hatta katliamın-soykırımın derinleşmesini sağlayan haberler ürettiğini kaydetti.

"Oradaki durumu açık eden şey dijital platformlar ve ortamlar oldu." diyen Aydeniz, "kafaları kesilmiş bebek" iddiasını uluslararası bir televizyon kanalının haber yaptığını, bunun haberi yapan tarafından tekzip edildiğini ancak özür de dilenmesine karşın iddianın dolaşıma girdiğini hatırlattı.

"Yapay zekanın haberciliğe nasıl uyarlanacağına dair norm arayışı sürüyor"

Hediyetullah Aydeniz, yapay zekayla ilgili ise Türkiye'de geçen yıl bir enformasyon yasası çıkarıldığını, geçen mart ayında da yapay zeka yasasının Avrupa Parlamentosu'nda kabul edildiğini ve Avrupa Konseyi'nde onaylanacağını belirtti.

Yapay zekanın haberciliğe nasıl uyarlanacağına dair norm arayışının sürdüğünü ifade eden Aydeniz, "Kasım 2023 itibarıyla yapay zekanın habercilik mesleğine nasıl uyarlanması gerektiği konusunda Avrupa Konseyi bir raporla prensip çerçeveleri yayınladı. Anadolu Ajansı daha yeni bu alanın habercilik mesleğine uyarlanmasına ilişkin bir çerçeve -Medyada Yapay Zeka Etik Kullanım Rehberi-beyan etti." diye konuştu.

Oxford Üniversitesi-Reuters işbirliğiyle kurulan gazetecilik enstitüsü gibi Anadolu Ajansı desteğiyle bir üniversite bünyesinde sistematik bilgi üreten benzer bir mekanizma kurulmasını umduğunu belirten Aydeniz, insanın devrede olmadığı, sadece yapay zekanın olduğu bir haber üretim sürecinin "sorun odaklı", "hakları ve ihtiyaçları zedeleyeceği" bir sonuç üretebileceği uyarısını yaptı.

"Teyit, yeni bir mesleki pratik"

Enformasyon düzensizliği sorununa çare olarak Anadolu Ajansı Teyit Hattı gibi örneklere işaret eden Prof. Dr. Aydeniz, sözlerini şöyle tamamladı:

"(Teyitçilik) Bunu bir habercilik çıktısı olarak kendi başına değerlendirmemek gerekiyor ama habercilik mesleğinin istifade ettiği yeni bir mesleki pratik ortaya çıktı. Habercilik sektörü de bunu mevcut kurumsal yapısına adapte etmiş durumda."

Kaynak: AA / Güncel

Marmara Üniversitesi Anadolu Ajansı Avrupa Konseyi Medya Teknoloji Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title