Haberler

Uzmanlardan hepatit uyarısı: "1998'den önce doğanlar mutlaka test yaptırsın"

Güncelleme:

Uzmanlardan hepatit uyarısı: "1998'den önce doğanlar mutlaka test yaptırsın"

Uzmanlar uyarıyor, hepatite dikkat: "Ülkemizde 3 milyon Hepatit B taşıyıcısı var"

"Kişilerin yüzde 90'ı hasta olduğunun veya taşıyıcı olduğunun farkında değil"

İSTANBUL Dünya Hepatit Günü'nde konuşan Prof. Dr. Onur Yaprak, "En çok korktuğumuz Hepatit C ve B. Hepatit B 1998 yılından beri Türkiye'de rutin aşılama programında. Önerimiz; 1998 yılından önce doğanların mutlaka test yaptırmaları. Kronik karaciğer hastalıklarının yüzde 60-70 nedenini ülkemizde hepatitler oluşturuyor. Ülkemiz geneline baktığımızda 3 milyon hepatit B taşıyıcısı var. Kişilerin yüzde 90'ı hasta olduğunun veya taşıyıcı olduğunun farkında değil. Amacımız 2030 yılına kadar bu virüsleri ülkemizden temizlemek" dedi.

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla Viral Hepatitle Savaşım Derneği ve Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği iş birliğinde TKAD Binası'nda bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Fulya Günşar, İstanbul Üniversitesi- İstanbul Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaprak, Gastroenteroloji Uzmanları Prof. Dr. Mesut Akarsu, Doç. Dr. Suna Yapalı ve Prof. Dr. Levent Doğanay konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda hepatit enfeksiyonlarının oluşturduğu tehlikelere dikkat çekilirken, hastalıklara karşı tarama konusunda bilinç oluşturulmasının gerekliliği ifade edildi. Hepatit hastası olan çok sayıda insanın haberdar bile olmadığına vurgu yapılırken uzmanlar, belirtisiz ilerleyen hastalıklara karşı toplumda farkındalık oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

"Hanımlarımız manikür, pedikürden bile hepatit kapabiliyor"

Toplumda hepatit virüslerine karşı farkındalığın oluşturulmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Fulya Günşar, "Bugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü ülkemizde de viral hepatitler gerçekten sirozun, kronik hepatitin, karaciğer kanserinin ve transplantasyonun en önemli nedenleri arasında. Bu tür hastalıkların önemini vurgulamak istiyoruz. Bu hastalıklar biraz sessiz ve sinsi hastalıklar, son ana gelinceye kadar belirti vermiyor. O nedenle biz farkındalığı artırmaya çalışıyoruz. Biz her erişkinin Hepatit C ve B var mıdır bu testleri yaptırmasını istiyoruz. Bazen hanımlarımız manikür, pedikürden bile hepatit kapabiliyor. O nedenle bu işlemleri yaptırırken kullanılan aletlerin yeteri kadar sterilizasyon yapılıyor mu, yapılmıyor mu bunları da kontrol ettirmeliler. Benzer şey; gençlerimiz arasında dövmeler de çok moda. O dövme merkezlerinde de ciddi kontrollerin alet, edevat açısından yapılması lazım" şeklinde konuştu.

"Kişilerin yüzde 90'ı hasta olduğunun ve ya taşıyıcı olduğunun farkında değil"

Kronik karaciğer rahatsızlıklarının sebebini önemli oranda hepatit virüslerinin oluşturduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaprak, "Bilinen 5 tip hepatitimiz var, A, B, C, D ve E şeklinde. Bunların içerisinde en çok korktuğumuz; hepatit C ve B bulaşma yolları da farklı. B ve C'de genellikle kan teması, cinsel temas şeklinde temel bulaşma yolları var. Bunların içinde kronikleşen siroz ve karaciğerde kansere yol açan hepatit C ve B. Özellikle B ve C üzerine bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Hepatit B aşı ile korunulan bir hastalık, 1998 yılından beri Türkiye'de rutin aşılama programında, hepatit C ise son 5 yılda ilaçla yüzde 95 oranında tedavi edilebilen bir hastalık haline geldi. Şu anda bizim önerimiz; 1998 yılından önce doğanların mutlaka gidip sağlık kuruluşlarında bir test yaptırmaları. Hepatit B'ye karşı eğer aşısız iseler aşılarını yaptırmaları, eğer Hepatit C pozitif iseler mutlaka bir ilaç tedavisine başlanması ve vücuttan bunun atılmasının sağlanması. Dünya genelinde yılda 1 milyon insan bu Hepatit B ve C'ye bağlı hastalıklar nedeniyle maalesef hayatını kaybediyor. Kronik karaciğer hastalıklarının da yüzde 60-70 nedenini ülkemizde hepatitler oluşturuyor. Ülkemiz geneline baktığımız zaman 3 milyon Hepatit B taşıyıcısı var, yaklaşık 400 bin civarında hepatit C pozitif kişi var. Bu kişilerin yüzde 90'ı hasta olduğunun veya taşıyıcı olduğunun farkında değil. Amacımız 2030 yılına kadar bu virüsleri ülkemizden temizlemek" dedi.

"Tedavi alan hasta sayısı 2021 yılında bu rakam 115 bine düştü"

Pandemi nedeniyle takipli hasta sayısında düşüş yaşandığını ifade eden İstanbul Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, hepatit virüslerine karşı farkındalığın büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, çok sayıda kişinin taşıyıcı veya hasta olduğundan bile haberdar olmamasının çok ciddi bir sorun olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu: "Normalde her yıl yaklaşık 8-10 bin civarında tedavi alan hasta sayımızda hep artış elde etmiştik. 2021 yılında bu rakam 115 bine düştü. Covid pandemisinin olumsuz etkilerini gördük, bu çok üzücü. Çünkü bir şekilde tanınmış hastaların düzenli takipten çıkması anlamına geliyor ve mevcut karaciğer hastalığı asla durmuyor, ilerlemeye devam ediyor. Hepatit C'li her hastayı da 8-12 haftalık tedavilerle virüsü vücuttan tamamen temizlemek suretiyle tedavi edebiliyoruz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hepatit C Hepatit B İstanbul Haberler

Bakmadan Geçme

Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title