Haberler

Tuzhurmatu'da Türkmenlere Yönelik Şiddet Artıyor

Son aylarda Irak'ta artan şiddet eylemleri, Tuzhurmatu'da Türkmenleri hedef almaya devam ediyor ORSAM Ortadoğu uzmanı Duman: "Türkmenler yalnız kalmış durumdalar. Bir an önce Irak merkezi yö...

SELEN TONKUŞ / HAYDAR HADİ - Son aylarda şiddet eylemlerinin arttığı Irak'ta Türkmen, Kürt ve Arapların yaşadığı Tuzhurmatu, Türkmenlere yönelik saldırıların yoğunlaştığı bölgelerden biri olarak öne çıkıyor.

Selahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Türkmen mahalle ve işyerlerine yönelik saldırılar artıyor. Bombalı saldırılarda çok sayıda insan hayatını kaybetti.

25 Haziran'da Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkan Yardımcısı Ali Haşim Muhtaroğlu'nun, Tuzhurmatu'da düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybetmesinden bu yana Türkmenler diken üstünde oturuyor Muhtaroğlu'nun ölümünden beri Tuzhurmatu'da yaklaşık 100 kişi hayatını kaybederken, Irak hükümeti Türkmenlerin "güvenlik gücü" kurulması taleplerine rağmen, bu talep henüz tam olarak karşılanmış değil.

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Ortadoğu uzmanı Bilgay Duman, AA'ya özellikle son iki yıldır Tuzhurmatu'da artan şiddetin doğrudan Türkmenlere yönelik olduğunu söyledi. Saldırıların çoğunlukla El Kaide tarzı bombalı saldırılarla düzenlendiğini belirten Duman, ilçede yaşayan Türkmenlerin Şii olduğuna vurgu yaptı. Duman, "Patlamaların şekli ve hepsinin Türkmen bölgesinde olması, Türkmenlerin hedef alındığını açıkça gösteriyor" dedi.

Saldırılar neden Tuzhurmatu'da yoğunlaşıyor? -

Irak'taki Türkmenlerin, başta Kerkük olmak üzere Musul, Erbil ve Diyala gibi kentlerde de yaşamasına rağmen, saldırılar diğer kentlere nazaran daha çok Tuzhurmatu'da yoğunlaşıyor. Kerkük'ten alınarak 1976'da oluşturulan Selahaddin vilayetine bağlanan Tuzhurmatu, özellikle Amerika'nın Irak'ı işgal ettiği 2003 sonrası dönemde Türkmen siyasetinde merkezi rol edindi. ITC' nin en etkili il teşkilatının merkezinin Tuzhurmatu'da olduğu biliniyor. Saldırıların Tuzhurmatu'da yoğunlaşmasının diğer bir nedeni de ilçenin stratejik konumu.

ORSAM Uzmanı Duman, Bağdat ve Kerkük arasında bulunan Tuzhurmatu'nun ülkenin kuzey-güney bağlantısını sağladığını hatırlattı ve geçiş noktasında olması nedeniyle saldırıların diğer bölgelere kıyasla daha kolay düzenlenebildiğine dikkati çekti.

Duman, "Tuzhurmatu ayrıca ana ticaret akımının ve enerji kaynağının da tam üstünde oturuyor. İlçe, geçen sene kasım ayında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Bağdat'taki merkezi yönetim arasındaki mücadeleye sahne olmuştu. IKBY'nin ilçedeki Hemrin Dağları'nın eteklerinden çıkan petrole ilişkin yatırımları, merkezi yönetimin Dicle ordusuyla Peşmerge'yi karşı karşıya getirmişti" diye konuştu.

Duman, bu denli stratejik bir bölgede en korumasız halkın Türkmenler olduğunu belirterek, özellikle Muhtaroğlu'nun öldürülmesinden sonra Türkmenlerin güvenliğini sağlamak için alınan kararların uygulanmadığını şu sözlerle ifade etti:

"Türkmenleri koruyacak silahlı güç yok. Irak Bakanlar Kurulu'nda alınan kararlar var ama hiçbiri uygulanmadı. Muhtaroğlu suikastinden sonra Türkmen Sahva Gücü kuruldu ancak Kürtler karşı çıktı. Bağdat'taki merkezi yönetim de masraflarını karşılamadı. Sonuç olarak, güç işlemez hale geldi."

Salihi suikasti -

Duman, ITC Başkanı Erşad Salihi'ye yönelik dün düzenlenen suikast girişimine değinerek, olayın Kerkük'le Tuzhurmatu arasında kalan ve tamamen Türkmenlerin yaşadığı Tazehurmatu'da meydana gelmesinin dikkat çekici olduğunu ifade etti.

Bu suikastin de Türkmenlere yönelik saldırıların bir devamı olduğunu dile getiren Duman, "Bu suikast girişimi ilk değil, son olmayacak ne yazık ki. Türkmenler yalnız kalmış durumdalar. Bir an önce Irak merkezi yönetimi tarafından çözüm üretici kararlar alınması lazım çünkü Türkmenler kendilerini koruyacak konumda değiller" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ali Haşim Bağdat Kerkük Irak Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Bakmadan Geçme

Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 22 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 22 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 22 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 22 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Ergin Göleli kimdir, zengin mi, serveti ne kadar?
Anlaşma tamam gibi! 1. Lig takımı Adanaspor satılıyor

Anlaşma tamam gibi! 1. Lig takımı Adanaspor satılıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title