Haberler

Tokat-Belgeselden Etkilendi, Su Kabağı İşlemeye Başladı

Tokat'ta yaşayan Nihal Mert (30) 8 yıl önce izlediği belgeselden etkilenerek su kabağı süsleme işi yapmaya başladı.

Tokat'ta yaşayan Nihal Mert (30) 8 yıl önce izlediği belgeselden etkilenerek su kabağı süsleme işi yapmaya başladı.

Kent merkezinde çiçekçi dükkanı işleten Nihal Mert 8 yıl önce belgeselde izlediği su kabağı işleme sanatına merak saldı. Mert, daha sonra araştırarak bu işi öğrenmeye başladı. Ardından Muğla Üniversitesi Peyzaj Uygulama ve Süs Bitkileri Üretimi Teknikerliği Bölümü okumaya karar verdi. İstediği bölümü kazanan Mert, öğrencilik hayatı boyunca araştırmaya ve kendini geliştirmeye devam etti. Okulu bitirdikten sonra memleketi Tokat'a gelerek 1 yıl önce çiçekçi dükkanı açtı.

Belgeselde gördükten sonra bu işe merak saldığını ifade eden Nihal Mert 8 yıl önce su kabakları ile tanıştım bir belgesel vasıtasıyla. Çok ilgimi çekti, araştırma yaptım ve ben de bu sanatı icra etmeye karar verdim. Üniversiteye gitmeden önce sukabağı lambası yapıyordum. Ancak o zaman sadece çivi ile yapıyordum. Bir makinesi olduğunu bilmiyordum. İzlediğim belgeselde de aynı şekilde çivi ile çalışılıyordu. 1 sene boyunca sadece çivi ile çalıştım, işlemeler yaptım. Üniversiteyi Muğla'da okuduğum için ve su kabaklarının asıl vatanı Muğla olduğu için orada da aynı şekilde merakımın peşine düştüm ve bu işi yapan ustalarla tanıştım. Onları izledim, bilgiler aldım. Üniversite hayatım boyunca boş kaldığım zamanlarda, ders aralarında aynı şekilde su kabağı işleyerek hem harçlığımı çıkarttım hem de bu işi daha iyi öğrenmiş oldum. Üniversite bittikten sonra kendi memleketim Tokat'a döndüm. 1 yıl önce kendi iş yerimi açtım. Şu anda hala su kabağından lambalar, bahçe aksesuarları üretimi yapıyorumö dedi.

'İLGİDEN MEMNUNUM'

İşini keyifle yaptığını ve müşterilerinden ilgi gördüğünü belirten Mert şöyle konuştu

Yaptığım kabakları kendim üretiyorum. İşlemesini yaptığım kabakların şubat ayında tohumunun ekimini yapıyorum. 5-6 ay sonra kabakların hasat zamanı oluyor. Hasadımı yapıyorum. 2 sene boyunca kabakların kurumasını bekliyorum. Yaş iken işleme yapılmıyor. 2 sene sonra işlemeye başlıyorum.Su kabaklarına ilgi çok güzel, gurbetçi vatandaşlarımız çok ilgi gösteriyorlar. Tokat'tan yaşadıkları memlekete giderken yapraklarını alıyorlar, çemenlerini alıyorlar, artık bunun yanı sıra benim kabaklarımdan da alıp gidiyorlar. Çünkü her kabağımın üzerinde yöreye özgü Tokat Yazması'ndan esinlendiğim işlemeler var. Üzerinde Tokat yazan işlemelerim ve ak zambak lambalarım var. Çok hoşlarına gidiyor. Giderken götürüyorlar. Şu anda güneydoğuda çok fazla müşterim var. Yani Urfa'da bir balkonda benim kabaklarımın sallanması beni çok mutlu ediyor. Onur verici, gurur verici.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muğla Üniversitesi Tokat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title