Haberler

Tika, Afganistan'da "Damgasını Vurdu"

Enes Kaplan - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Afganistan'da 2004 sonrasında başladığı faaliyetlerinde 800 proje gerçekleştirdi."TİKA Program Koordinasyon Ofisi Faaliyetlerine İlişkin Protokol"ün imzalanması sonrasında, Kabil Program...

Enes Kaplan - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Afganistan'da 2004 sonrasında başladığı faaliyetlerinde 800 proje gerçekleştirdi.

AA muhabirinin TİKA yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Afganistan ile Türkiye arasında ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirmek amacıyla

"TİKA Program Koordinasyon Ofisi Faaliyetlerine İlişkin Protokol"ün imzalanması sonrasında, Kabil Program Ofisi 2004 yılında faaliyete başladı.

Afganistan'da eğitim, sağlık, kapasite geliştirme ile ekonomik altyapıların geliştirilmesine yönelik proje ve faaliyetler gerçekleştiren TİKA, 2004 yılından beri Afganistan'da 800'ü aşkın projeyi hayata geçirme başarısını gösterdi.

TİKA'nın, Afganistan'da 2011 ve 2012 yılları içerisinde gerçekleştirdiği proje ve faaliyet sayısı ise 114 oldu.

-Yeni okullar ve 162 derslik-

2012 yılında uyguladığı eğitim projeleriyle Afganistan'ın bazı köyleri de dahil olmak üzere yeni okullar inşa eden TİKA, toplamda farklı bölgelerde 162 derslik yapılırken, birçok okulun da tadilat ve tefrişat işlerini gerçekleştirdi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de "Kabil Mustafa Demirkıran Sürekli Eğitim Merkezi"ni de kuran TİKA, bu projeyle de 80 öğretmene aynı anda hizmet içi eğitim verilebilecek bir tesis inşa etti.

-Afganistan'a 5 yeni klinik-

Sağlık alanında da yeni projeler uygulayan TİKA, 5 yeni klinik inşasıyla mevcut bazı kliniklere de lojman yapımını sağladı. Kabil'de bulunan Atatürk Çocuk Hastanesi ve bazı sağlık kuruluşlarının tadilatını da gerçekleştiren TİKA, sağlık kuruluşlarının tıbbi malzeme gereksinimlerinin de karşılanmasını sağladı.

Afgan doktorları hizmet içi eğitimden geçirilmesine sağlayan TİKA, Meymene şehrinde de Afgan-Türk Ebe Eğitim Merkezi'ni inşa etti.

TİKA'nın 2013 yılı için 3 yetimhane, Kabil'de 4 adet pazar yeri ve 30 adet su kuyusunun açılması, 20 yataklı doğum hastanesi inşası gibi projeleri bulunuyor.

Yayıncı: Ziver Büyüktaş - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Enes Kaplan Afganistan Türkiye Kabil Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title