Haberler

TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu'nda Bilim İnsanlarından Siyanür Sunumu

Güncelleme:

TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu'nda yapılan sunumda, uzmanlar altın madenciliğinin önemi ve siyanürün zarar vermeyeceği konusunda açıklamalar yaptı. Ancak muhalefet milletvekilleri bu açıklamalara eleştiriler getirdi. Komisyon, İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerini dinledi ve İliç'teki maden alanını inceleyecek. Ayrıca, komisyona sunulan 300'ün üzerinde soru da yanıtlanacak.

(ANKARA) - TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu'nda bilim insanları milletvekillerine sunum yaptı. Uzmanların "altın madenciliğin önemi ve siyanürün insan ve çevreye zarar vermeyeceği" yönündeki açıklamaları, muhalefet milletvekillerinin eleştirilerine sebep oldu. CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, "Hocalarım da siyanürü o kadar güzel anlatıyorlar ki yani siyanürün sanki doğaya, çevreye hiçbir zararı yok. Biraz da Hocam, şu bölünmeyi de anlatırsanız, 'Orası böyledir ama şu da şöyle olur, şunu yaparsak da… Burada onları da duymak istiyoruz. Siyanürü can Erzincan'ın tulum peyniri gibi anlatıyorsunuz" diye konuştu.

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni'nde 9 işçinin toprak altında kaldığı liç kaymasıyla ilgili TBMM'de kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu, İliç'te maden alanı ziyaretinin ardından, bugün saat 14.00'te Komisyon Başkanı Atay Uslu'nun başkanlığında altıncı toplantı için bir araya geldi.

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, İstanbul Teknik Üniversitesinden akademisyenleri dinledi. Komisyon bir altın maden sahası inceleyecek, İliç'teki şirket komisyonda dinlenecek. Ayrıca komisyonda gündeme gelen 300'ün üzerinde soru da ilgili bakanlıklar tarafından 10 Haziran'a kadar yanıtlanacak.

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral başkanlığında, Prof. Dr. İrfan Yolcu Bal, Doç. Dr. Mustafa Özer, Doç. Dr. Cüneyt Atilla Öztürk ve Doç. Dr. Ömer Ündül milletvekillerine sunum yaptı.

"Kanser yapıcı etkisi yoktur"

Uzmanların altın madenciliğinin önemi ve siyanürün insan ve çevreye zarar vermeyeceğine ilişkin açıklamaları muhalefet milletvekillerin eleştirilerine sebep oldu. "Altın Madenciliğine Genel Bakış 13 Şubat 2024 Tarihli Maden Kazası Geçici ve Kalıcı Depolama Alanlarının Değerlendirilmesi Çözüm Önerileri" başlıklı sunumda siyanürün "Kanser yapıcı etkisi yoktur, kanserojen olmayan D Grubu bileşenleri arasındadır" ifadeleri yer aldı.

"liçin tasarımı... yığın liçinin kimyasallı suya doyması... arazi kontrolünde oluşan zaafiyet"

Madende liç yığının çökmesine ilişkin sebepler arasında "Yer seçimi, miktar ve alanın uyumsuzluğu, liçin tasarımı, yığın liçinin kimyasallı suya doygun hale gelmesi, arazi kontrolü ve yönetiminde oluşan zaafiyet" konuları yer aldı.

Uzmanlar, İliç'te de komisyon üyelerine yaptıkları sunumda kaymanın sebeplerine ilişkin açıklamaların aynısını komisyonda da tekrarladı. Bu çerçevede, yığın liç taneciklerinin boyutu nedeniyle liçe verilen kimyasallı suyun "geçirgenlik seviyesini" düşürdüğü, bu nedenle "göllenmeler" meydana geldiği, kaymaya sebep olabileceği" belirtildi.

Doç.Dr. Cüneyt Atilla Öztürk, sunumunda "altının önemini" anlatarak, Türkiye'nin altın üretimiyle kendi ihtiyacını karşılamadığını belirtti.

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, "Cüneyt hocam, çok teşekkür ediyoruz. İliç'te de sağ ol, çok güzel anlattın. Öyle güzel anlattın ki sanki hepimizin liç yığının içine girmesi lazım gibi anlattın, Allah'ım senden 500 bin defa razı olsun" dedi.

Doç. Dr. Mustafa Özer de "Türkiye'de altını elde etme yönteminde kimyasallardan birinin siyanür olduğunu" söyledi. Özer, "yüzde 84 oranında bizim yöntemimiz yine siyanürle zenginleştirme yöntemi" dedi.

Deniz Yavuzyılmaz: "Asıl para orada"

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da "Siyanürün toprağa karışmasının ardından zararlı kimyasalları da açığa çıkartma ihtimali"ne işaret etti. Özer, "Siyanür, madencinin umursamadığı, maden üretimi yapanların hiçbir zaman dikkate almadığı, 'yerin altına geçerse geçsin be kardeşim, benim için sıkıntı yok' diyebileceği bir şey değil, çünkü asıl para orada, altın orada" şeklinde konuştu.

Yavuzyılmaz, "Yani aslında diyorsunuz ki 'Yığın liç dağından kayan kütleyi şu anda şirket içinde siyanür olduğu ve altın olduğu için de iştahlı bir şekilde bir yere taşıyor, onu işlemden geçirecek, içindeki altını da böylece almış olacak. Maden şirketinin bakış açısı budur' diyorsunuz yani" diyerek eleştirdi.

Bunun üzerine Komisyon Başkanı Atay Uslu araya girerek, "Biz hocalarımızı dikkatlice dinlemek istiyoruz, sonuna kadar dinlemek istiyoruz. Ondan sonra size söz vereceğiz, söz verdiğimizde de tekrar sorularınızı sorabilirsiniz" dedi.

Sarıgül: "Siyanürü can Erzincan'ın tulum peyniri gibi anlatıyorsunuz"

Sarıgül ise sunuma ilişkin eleştirilerine devam ederek şunları söyledi:

"Canım Başkanım, sizin demokrasi anlayışınıza, hoşgörünüze gerçekten çok teşekkür ediyoruz ama canım hocalarım da siyanürü o kadar güzel anlatıyorlar ki yani siyanürün sanki doğaya, çevreye hiçbir zararı yok. Biraz da Hocam, şu bölünmeyi de anlatırsanız, 'Orası böyledir ama şu da şöyle olur, şunu yaparsak da… Burada onları da duymak istiyoruz. Siyanürü can Erzincan'ın tulum peyniri gibi anlatıyorsunuz, kurban olayım."

"Aklamak ya da aklamamak gibi bir derdimiz yok"

Prof. Dr. Kumral ise "Bugün ülkemizde veya dünyada yüzlerce kişi elektrik çarpmasından ölüyor, biz 'elektrik kötü' diyor muyuz vekilim, demiyoruz. Ben şunu söyleyeyim, siyanürle ilgili toplumumuzda yanlış algılar var. Biz size burada belki bugüne kadar duyacağınız siyanürle ilgili en doğru bilgileri veriyoruz. Aklamak ya da aklamamak gibi bir derdimiz yok" diye konuştu.

Kaynak: ANKA / Güncel

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden İliç Güncel Haberler

Bayram namazında Gazze protestosu! Biden ve Netanyahu'nun yer aldığı pankartı taşladılar

Bayram namazında Gazze protestosu! Biden ve Netanyahu'nun yer aldığı pankartı taşladılar

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

Bakmadan Geçme

Bayram tatilinde kargolar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası kargolar kapalı mı? Bayram tatilinde bankalar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası bankalar kapalı mı? Bayram tatilinde noterler açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası noterler kapalı mı? Bayram tatilinde kargolar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası kargolar kapalı mı? Türkiye-Brezilya Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-Brezilya voleybol maçı saat kaçta? Türkiye-Brezilya voleybol maçı şifresiz canlı izle! Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda AVM'ler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde alışveriş merkezleri çalışıyor mu? #128717 Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı?
Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title