Haberler

Tarihi İnönü Tablosu İçin Gözler Onda

" Bu tablo orjinalse, bu saatten ilçe binasında kalması tablonun güvenliği açısından doğru değil.

Chp İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı,

" Bu tablo orjinalse, bu saatten ilçe binasında kalması tablonun güvenliği açısından doğru değil. Tutanakla teslim alacağız. Kasaya kaldıracağız"

"En kısa zamanda Ankara'ya göndereceğiz. İddia düzeyinde olan bilgiler var. Bu konuda Genelbaşkanımız karar verecek"

Haber: Özgür ALTUNCU - Kamera: Özgür ARSLAN - İstanbul DHA

CHP Eyüp İlçe Başkanlığı binasında bulunan ve ünlü ressam İbrahim Çallı'ya ait olduğu belirtilen İsmet İnönü'nün yağlı boya tablosu, CHP İl Başkanlığı'na teslim edildi. Tabloyla ilgili basında çıkan bazı haberler üzerine CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ilçe merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.

1939 yılında İbrahim Çallı tarafından yapıldığı iddia edilen ve Resim Heykel Müzesi envanterinde olduğu halde 70 yıldır kayıp olduğu öne sürülen tablonun 1960 yılından bu yana CHP Eyüp İlçe teşkilatının elinde olduğunu söyleyen İl Başkanı Salıcı, haberlerin, tablonun buraya nasıl geldiğine dair şüpheler içerdiğini belirtti.

Salıcı haberlerin ardından ilçe başkanıyla görüştüğünü ve geçmişten bu yana Eyüp ilçede görev yapanlarla görüş alışverişinde bulunduğu söyledi. CHP'nin bu olaydaki sorumluluğunun tablonun korunmasıyla ilgili olduğunu belirten İl Başkanı Salıcı, " Kaç yılında buradaya geldi. Kesin bir bilgi yok. 1956 yılından bu yana ilçe başkanlığında olduğuna dair tanıklıklar var. 12 Eylül 1980 yılına kadar, CHP darbeciler tarafından kapatılana kadar, tablonun CHP ilçe binasında olduğuna dair şüphe yok" dedi.

PARTİLERE MİRAS KALDI

CHP'nin kapatılmasının ardından 1983 yılında SODEP'in kurulduğunu hatırlatan Salıcı, geçen süre içinde parti binasındaki eşyaları darbeciler tarafından gelişi güzel bir depoya konulduğunu anlattı. Salıcı, yeni parti açılınca da depodaki tabloyu gören partililerin İsmet İnönü'ye saygılarından dolayı tabloyu yeni parti binasına koyduklarını anlattı.

ORJİNAL OLDUĞUNA BAKMADAN İNÖNÜ'YE SAYGIDAN KORUNDU

Partililerin bunu yaparken tablonun orjinal olup olmadığına bakmadan, portrenin İsmet İnönü'ye ait olmasını gözettiklerini bir kez daha vurgulayan Salıcı,"İsmet İnönü'ye olan saygılarından dolayı depodan çıkarıp, SODEP ilçe binasına asıyorlar " şeklinde konuştu. 93 yılında CHP'nin yeniden açıldığını ve SHP'yle birleştiğini hatırlatan Salıcı, "Tablo en az 60 yıldan beri CHP'nin koruması altında. 3 darbe oldu bu ülkede. 1987 yılından beri CHP çizgisinde siyaset yapan Nuri Hacıoğlu adlı arkadaşımız bu tabloyu korudu. Bütün Eyüplülere candan teşekkür ederim. Bu tablo üzerinden CHP'yi eleştirmeye çalışan kesimlere gerekli cevabı vermiş oldular" şeklinde konuştu.

PARTİLİLER İLE MÜZECİLER ARASINDAKİ FARK

Yine basında yer alan Topkapı Müzesin'de 3.Selim'in tahtının taşınmasıyla ilgili haberlere değinen CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, mesleği müzecilik olan ve iktidar tarafından atanan bürokratlarla müzecilik bilgisi olmayan partililer arasındaki davranış farkının kıyaslanması gerektiğini öne sürdü. Salıcı'nın bu sözleri Eyüp İlçe Başkanlığındaki basın toplantısında bulunan partililer tarafından alkışlandı.

KILIÇDAROĞLU KARAR VERECEK

Tablonun orjinal olup olmadığını henüz bilmediklerini bu konuda sanat tarihi uzmanlarına inceleme yaptıracaklarını söyleyen İl Başkanı Salıcı, " Bu tablo orjinalse, bu saatten ilçe binasında kalması tablonun güvenliği açısından doğru değil. Tutanakla teslim alacağız. Kasaya kaldıracağız. En kısa zamanda Ankara'ya göndereceğiz. İddia düzeyinde olan bilgiler var.Bu konuda Genelbaşkanımız karar verecek" diye konuştu. "Biz İsmet İnönü'nün tarihsel kişiliğine sahip çıktığımız için bu tabloya sahip çıktık. Bu basit bir poster bile olsaydı bile sahip çıkardık" diyen Salıcı'nın bu sözleri de partililer tarafından alkışlandı.

70 YILDIR KAYIP

Değerinin 6 milyon lira olduğu öne sürülen ve ünlü ressam İbrahim Çallı'nın imzasını taşıyan tablonun, 1940'lı yıllarda müzeden bir sergi için alındığı ancak daha sonra geri dönmediği iddia ediliyor. Resim Heykel Müzesi'nin envanterinde yer aldığı öne sürülen tablonunun 70 yıldır arandığı da iddialar arasında yer alıyor. Sözü edilen İsmet İnönü Portresi basın toplantısı boşunca partililer tarafından kürsüde el üstünde tutuldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü? Bir Sevdadır yok mu? Bir Sevdadır neden yok, bitti mi? Bir Sevdadır final mi yaptı 1 Mayıs Çarşamba? Şahane Hayatım final mi yapıyor? Şahane Hayatım bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu final mi yapıyor? Sandık Kokusu bitiyor mu 2024? Taş Kağıt Makas final mi yapıyor? Taş Kağıt Makas bitiyor mu 2024? Kuruluş Osman final mi yapıyor? Kuruluş Osman bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu 21. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 159. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Deliha 2 konusu nedir? Deliha 2 oyuncuları kimler? Deliha 2 filmi ne zaman, nerede çekildi? Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 158. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title