Haberler

Son dakika haberleri: Savcı, gübre fabrikasındaki patlamanın sanıkları için 15'er yıl hapis istedi

Güncelleme:

Son dakika haberlerine göre GEMLİK Gübre fabrikasında 1 kişinin öldüğü, 1 kişinin de yaralandığı patlamadan sorumlu tutulan 5 kişinin yargılanmasına Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

GEMLİK Gübre fabrikasında 1 kişinin öldüğü, 1 kişinin de yaralandığı patlamadan sorumlu tutulan 5 kişinin yargılanmasına Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Cumhuriyet savcısı verdiği mütalaada yargılanan 5 fabrika yetkilisinden 4'ü için 'taksirle adam öldürme' suçundan 15'er yıl hapis cezası isterken, diğer sanığın beraatini talep etti.

Serbest Bölge'deki Gemlik Gübre Sanayi A.Ş. tesislerinde 19 Temmuz 2015 tarihinde Amonyum Nitrat Sirkülasyon hattındaki tıkanma yüzünden oluşan basıncın yol açtığı patlamada Uğur Çavdar (32) yaşamını yitirdi, Mustafa Karakol (28) ise yaralandı. Patlamanın etkisiyle Gemsaz bölgesinde bir çok ev ve iş yerinin camları kırıldı.

İş güvenliğiyle ilgili gerekli tedbirleri almadıkları öne sürülen fabrikanın müdürleri Gökşen T. (57), İbrahim Mesut H. (36), fabrika genel müdür yardımcısı Ali Galip K. (67), iş güvenliği sorumlusu Eyubi Ensari M. (63) ve Murat M. M. (45) hakkında 'taksirle ölüme ve yaralamaya neden olmak' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşması 8 Mart 2016'da görülen davaya devam edildi. Duruşmaya patlamada yaralanan Mustafa Karayol ve hayatını kaybeden Uğur Çavdar'ın (32) yakınları, tutuksuz sanıklardan Gökşen T., Murat M., Eyüp Ensari M. katılırken, Ali Galip K. ve İbrahim Mesut H. ise yer almadı.

SANIKLARIN BÜYÜK İHMALİ VAR

Mahkemeden söz alan ölen Uğur Çavdar'ın babası Ekrem Çavdar, kendisinin de 30 yıl aynı fabrikada çalıştığını vurgulayarak, sanıkların olayda büyük ihmal ve yanlışlarının olduğunu, yalan söylediklerini öne sürdü. Sanıklar ise, savunmalarında kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti.

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, olaydan 3 ay önce çalışılan campril kulesinde bazı değişiklikler yapılması ve tıkanan hatta nitrik asit verilerek bölgenin gaz ve dumana bulanmasına, durumun bildirildiği yetkililerin konuyu önemsemediğine, sistem uyarı verdiği halde üretime ara verilmediğine vurgu yaparak sanıklardan Gökşen T., Ali Galip K., Murat M., Eyüp Ensari M. hakkında 'Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan 15'er yıl hapis cezası verilmesini, işe yeni başladığı bildirilen İbrahim Mesut H.'nin sorumluluğu bulunmadığı gerekçesiyle beraatine karar verilmesini istedi.

BİLİRKİŞİ RAPORU ORTAYA ÇIKTI

5 yöneticinin tutuksuz yargılandığı davada, mahkemeye sunulan ek bilirkişi raporunda 'ihmal'e vurgu yapıldı. Mahkemeye şubat ayında sunulan ek bilirkişi raporunda, 'patlamanın meydana geldiği fabrikada ihmaller bulunduğu ve risk değerlendirmesi yapılmadan hatta tıkanıklık olmasına rağmen üretimin sürdürüldüğü' savunuldu. Üretim aşamaları ve tıkanan hatların açılmasıyla ilgili teknik bilgilerin aktarıldığı raporda şu ifadelere yer verildi:

"Fabrikada patlamadan yaklaşık bir ay önce yapılan revizyon sonrası tekrar üretime başladıktan sonra sistemin sağlıklı çalışmadığına dair tespitlerin deftere yazıldığı ve bazı yetkililer tarafından imzalandığı halde öneriler haricinde kesin bir karar alınmadığı, üretim durdurularak sistemin kontrolden geçirilip sorunların tespit edilmesi ve çözüm yollarının araştırılması gerekirken sorunlarla birlikte üretime devam edildiği, olacaklara adeta davetiye çıkarıldığı anlaşılmaktadır."

Ayrıca raporda, 'çok tehlikeli iş yeri' statüsündeki fabrikada patlamadan önce amonyum nitrat bulunan "scrubber sistemi"ndeki hattın tıkandığı belirtildi.

Böylesine olağanüstü bir durum yaşanırken, karar yetkisine sahip yöneticilerin çok daha hassas davranarak tüm tedbirleri alma sorumluluklarının hatırlatıldığı raporda, "Patlamaya neden olan çalışmalar daha önceki günlerde, hatta proje aşamasındayken başlamış, yöneticilerin yaklaşımı ve sorunların ciddiye alınmamasından dolayı trajik bir sonuçla noktalanmıştır" şeklinde değerlendirme yer aldı.

Patlamanın nedenlerine değinilen bilirkişi raporunda, şunlar kaydedildi:

"Olayın meydana gelmesinin asıl nedeni olan boru hattındaki revizyon imalatı yapıldıktan kısa bir süre sonra hatta meydana gelen tıkanıklık, geçici birtakım çözüm yöntemleriyle uzun bir süre açılamadığı halde diğer taraftan da üretime devam edilmiş, sorunun kaynağı ile ilgili gerekli incelemeler yapılmamış, kalıcı çözümler üretilmemiş, sorunlar tümüyle giderilmeden üretime başlanmaması gerekirken bu durum ihmal edilmiştir. Olay silsilesi değerlendirildiğinde, yaşanan kazanın sonuçlarının ağır olmasında bir yönetim zafiyetinin söz konusu olduğu söylenebilir."

Raporda Ali Galip K., Gökşen T., Murat M. M., Eyup Ensari M.'nın yanı sıra sanıklar arasında bulunmayan diğer bir fabrika yetkilisi A.B.G.'nin kusurlu olduğuna, İbrahim Mesut H. ile ölen ve yaralanan işçilerin kusurlarının bulunmadığına kanaat getirildiği bildirildi.

Mahkeme heyeti, sanık avukatların savunma için süre talep etmeleri üzerine davayı karar için ileri bir tarihe erteledi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Mesut Gemlik Gübre Güncel Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Dilber hangi kanalda? Dilber dizi nasıl izlenir? LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kül Masalı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Hudutsuz Sevda final mi yapıyor? Hudutsuz Sevda bitiyor mu 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title