Haberler

ABD, Rusya ve Fransa'dan Dağlık Karabağ için ateşkes çağrısı

Güncelleme:

ABD yönetimi, Rusya ve Fransa ile ortak bir açıklama yayımlayarak Azerbaycan ve Ermenistan'a Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmalara son vermeleri çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian tarafından imzalanan açıklamada, yaşanan çatışmalar kınandı.

Açıklamada, Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan çatışmaların görülmemiş ve tehlikeli şekilde arttığı belirtilerek, "Bakanlar, hem çatışmaların yaşandığı temas hattı boyunca hem de Dağlık Karabağ ihtilaf bölgesindeki sivillerin hedef alınmasının kabul edilemez bir tehdit oluşturduğunu koşulsuz olarak vurgulamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

KOŞULSUZ ATEŞKES İSTENDİ

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde Amerika, Fransa ve Rusya tarafından oluşturulan Minsk Grubu olarak, Bakü ve Erivan yönetimlerinden acilen ve koşulsuz şekilde ateşkes ilan etmesi istenen açıklamada, şu sözlere yer verildi: "Minsk Grubu eş başkanı ülkeler, AGİT ve uluslararası toplum tarafından kendilerine emanet edilen görevlerini tam olarak yerine getirmeye kararlıdır. Bu durumda, taraflarla ilişkilerini sağlam şekilde ilerletmeye devam edecekler ve her iki tarafça da iyi bilinen mevcut temel ilkeler ve ilgili uluslararası belgeler temelinde çözüm sürecini yeniden başlatmaya çağıracaklar."

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU

Dağlık Karabağ, hukuken Azerbaycan sınırları içerisinde yer alıyor ancak fiilen Ermenistan işgali altında bulunuyor.
Ermenistan, Dağlık Karabağ'ın yanı sıra Laçın, Hocavend, Kelbecer, Ağdere, Ağdam, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan gibi Azerbaycan bölgelerini de işgal altında tutuyor.

İşgal sonucu doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalan 1 milyona yakın kişi yaşamlarını ülkenin diğer bölgelerinde sürdürüyor.

Tarafların 4-5 Mayıs 1994'te Bişkek'te, Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Cumhuriyeti'nin Parlamentosu, Rusya'nın Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle imzaladığı "Bişkek Protokolü" diye bilinen ateşkes anlaşması da kağıt üzerinde kaldı.

AZERBAYCAN TARAFI İŞGALİN SONA ERMESİNİ İSTİYOR

Kademeli çözümden yana olan Azerbaycan tarafı, sürecin başlaması için Ermeni askerlerinin işgal altındaki bölgelerden çekilme şartını öne sürüyor.

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'a yüksek statülü özerklik vadederken, Ermenistan bu bölgenin Azerbaycan'dan ayrılarak bağımsız olmasını istiyor.

Bişkek Protokolü'nün imzalanmasından bugüne kadar geçen 25 yılda yaşanan çatışmalarda, taraflarca net rakamlar verilmese de sayıları binlerle ifade edilen asker hayatını kaybetti.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Dağlık Karabağ Fransa Rusya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500

Yorumlar (67)

Ercan:

Ermenistan üstün oluyor olsa idi hiç bişey yapamazlardı. Bazen durmamak lazım o da bunlardan biri Ermenistan karabağdan çıkana kadar devam

27
3
yanıtYanıtla
ülkücü:

sakın cıkmayın gardaş ülkem vurun sırtına masaya oturdunuz mu kaybedersınız

26
4
yanıtYanıtla
Memet etan:

Doğru yorum .ermenistan iran sınırındanda korudor açılmalı.nahçıvan Azerbaycan a karadan bağlanmalıdır.bu fırsat iyi değerlendirilmeli.

yanıt9
yanıt0
SAMANCI BABA:

Hepimiz ermeniyiz diyen sığırlar nerede,

25
3
yanıtYanıtla
Türk:

aman bunlara inanırsanız 30yil degil 300 yil beklerseniz

26
2
yanıtYanıtla
Füzeci:

Ya şu fransa neden her taşın altından çıkıyor? doğalgaz bulunur fransa atlar akdenizde petrol aranır fransa atlar. kıbrıs için fransa atlar. yunanı fransa gazlar. yunan sularımıza girer fransa baş gösterir. ya şu fransayı silmek için kaç füze lazım?

26
1
yanıtYanıtla
DIZO:

20 tane skut lazım alacan mı? :)

yanıt0
yanıt1
Xyz:

Ermenistan karabağda at koştururken akılları neredeydi.Azerbaycan haklı savaşını yaparkenmi akıllarına geldi.Karabağ Azerbaycanındır her karışını alana kadar durmak yok.

23
4
yanıtYanıtla
Aman durmayın devam:

Eğer ermeni teröristler başarı sağlasaydı gidebildiği kadar giderdi. Belliki bizim işimiz o kadar kolay olmayacak. Ama ileride kesin olabilecek katliamları önlemek için bu fırsatı iyi değerlendirmek lazım. Giden gitsin kalanlar bizimdir. En azından savaşırken, mücadele ederken gitsin.

22
3
yanıtYanıtla
İkram. Dursun:

Ermenistan’ı Azerbaycan toprağından kökünü kazıyanakadar sakın. Ama sakın. Silahların sesini kesmeyin eyer onların durumu iyi olsaydı. Hani dünyayı yöneten köpekler. Ateş. Kesin demezlerdi ama şimdi yapmayın durun. Aynen 1974 de olduğu gibi gün bugün devam ya hep yahiç

yanıt3
yanıt0
Tüm 67 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title