Haberler

Sivas Tarihi Çifte Minare'nin Şerefesindeki Çatlak Dikkat Çekiyor

Tarihi Çifte Minare'nin şerefesindeki çatlak dikkat çekiyorSivas'a 1271 yılında yaptırılan ve kentin simgesi haline gelen Çifte Minareli Medrese'nin bir minaresinin şerefesindeki çatlak restorasyon sürecinde onarılmadı.

Tarihi Çifte Minare'nin şerefesindeki çatlak dikkat çekiyor

Sivas'a 1271 yılında yaptırılan ve kentin simgesi haline gelen Çifte Minareli Medrese'nin bir minaresinin şerefesindeki çatlak restorasyon sürecinde onarılmadı. Gittikçe büyüyen çatlak için Vakıflar Bölge Müdürlüğü harekete geçti.

1271 yılında Selçuklular döneminde yapılan tarihi Çifte Minareli Medrese'nin iki minaresinden birinin şerefesindeki çatlak dikkat çekiyor. Her gün binlerce insanın ziyaret edip, altından geçtiği medresenin minaresindeki çatlak gün geçtikçe büyüyor. 2008 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce restorasyona alınan eser, yüklenici firmanın yaşadığı mali sorunlar nedeni ile ancak 2012 yılında tamamlanabildi. Bu süreçte Çifte Minareli Medrese'nin minarelerinin restoresinin yarım kaldığı ortaya çıktı. Bu nedenle minarelerden birinin şerefesindeki çatlak onarılamadı. Konu ile ilgili açıklama yapan Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca minarenin şerefesindeki çatlağın restorasyonun yarım kalmasından dolayı yapılamadığını söyledi. Karaca, "2008 yılında bir restorasyon çalışması başladı. Bu 2011 yılına kadar devam etti. Ancak firmanın daha sonra iflas kararı almasıyla yarım kalan restorasyon da belli bölümlerden bir tanesini orası. Biz de şuan onun üzerine çalışıyoruz. Oranın kapatılması ve onarılması konusunda talimat verdik. Çifte Minareli Medrese de eksik kalan yerleri tamamlayacağız. Minarenin şerefesindeki çatlak olan kısmı gündemimizde. En kısa zamanda yapacağız. Sanat tarihçilerimizle de bu konuyu paylaştık. Orayı ilk etapta bir kelepçe ile daraltma yoluyla kapatmayı düşünüyoruz. İleriye yönelik zararı var mı veya çatlak büyür mü? Onunda ön çalışmalarını tamamlayıp gereken kurul kararını aldıktan sonra gereken yapılacak" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çifte Minareli Medrese Cemal Karaca Sivas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title