Haberler

Siirt'te 'Sistem Değişikliğini Konuşuyoruz' Toplantısı Düzenlendi

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) tarafından 'Sistem Değişikliğini Konuşuyoruz' konulu Sivil Toplum Kuruluşu (STK) buluşmasına katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu, anayasa değişikliği sisteminin mevcut ortamda bir zorunluluk olduğunu söyledi.

STSO Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan STSO Başkan Vekili Nedim Kuzu, Cumhurbaşkanlığı Anayasa değişikliğinin neler içerdiğini, değiştirilen maddelerin ekonomi çevreleri başta olmak üzere insan hakları ve özgürlüklere nasıl yansıyacağının toplantıyla ele alınacağını söyledi.

Mederatörlüğünü Sivil Dayanışma Platformu (SYD) Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Şahin'in yaptığı toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu, sistemin siyasi ve politik anlamda neler ifade ettiği ile ilgili bilgi verdi. Hükümet sistemi anayasa değişikliğinde iki maddenin ön plana çıktığını, birincisinin çift başlılığın giderilmesi, ikincisinin de vesayet kurumlarının tasfiye olacağını aktaran Köroğlu, "Bu iki konu üzerinden siyasi ve politik tartışmalar ve karşılıklı tezlerin savunması ağırlıklı olarak yürüyor. Çift başlılık nasıl oldu? Biraz hafızamızı yenileyelim. 2007 yılında parlamento geleneksel bir şekilde kendi içinde 11. cumhurbaşkanını belirlemek için toplandı. 376 krizi anayasa maddesi o parlamentoya cumhurbaşkanlığını seçtirmedi. Erken seçim oldu ve seçim sonunda cumhurbaşkanı yine parlamentonun içinden seçildi. 2007 yılında bir referandum oldu. Anayasa değişiklikleri yine halkın oyuna sunuldu. Yüzde 69 gibi bir anayasa paketi kabul edildi" dedi.

Köroğlu, yeni anayasa değişikliği sisteminin çift başlılığı ve vesayeti tamamıyla ortadan kaldıracağını sözlerine ekledi.

SYD Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Şahin de 1982 yılında yapılan anayasada 18 tane değişiklik yapıldığını mevcut anayasa sistemi değişikliğinin ise 19'uncu olduğunu söyledi. Ancak yeni anayasa değişikliğinin diğerlerinde bir farkı olduğunu aktaran Şahin, "Şuana kadar anayasa değişikliği zamanın içerisinde zamanın ihtiyaçlarını karşılamayan maddelerin bir nevi revizyonuydu. Ancak yeni değişikliğin ise ilk kez bir anayasa değişikliği meseleyi esastan alan bir değişiklik olarak karşımıza çıkıyor. Bunu diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise bu anayasa değişikliğin ilk defa yönetim modelinin değiştirildiği bir anayasa, yani adına Türk tipi denilen cumhurbaşkanını hükümet etme modelinin merkezinde olduğu ve bundan sonra 21. yüzyılda devletimizin nasıl yöneteceğimizin adının belirlendiği bir anayasa olacaktır" diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kılıç ise cumhurbaşkanlığı sisteminin siyasi ve sosyolojik bir sorumluluk olarak karşımıza çıktığını, hem sistem anlamında hem de sosyolojik anlamda değişikliğin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Kılıç, "Bu artık dönülmez bir yol. Mevcut sistemin artık devam etmesi mümkün değil, milletimiz tercihte bulunacak" ifadelerini kullandı.

Bürokratik oligarşiden yakınan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Levent Uslu, bir sendikacı olarak bürokraside karşılaştığı sorunlar hakkında bilgi verdi. Bürokratik oligarşinin artık bitmesinin zamanı geldiğini aktaran Uslu, Memur-Sen olarak toplu görüşmelerde ve sözleşmede ilk kez bu hükümet zamanında kazanımlar elde ettiklerini söyledi.

Toplantı daha sonra soru cevapla devam etti. - SİİRT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Selim Siirt Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor? 30 Kasım hangi burç? Kasım'ın 30'u hangi burçtur? 30 Kasım burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 30 Kasım hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title