Haberler

Siirt'te et ve süt verimi yüksek keçi ırkları melezlenecek

Güncelleme:

Siirt Üniversitesi, üstün et ve süt verimi kabiliyetine sahip keçi ırklarını melezleme çalışmalarıyla geliştirmeyi hedefliyor. Rektör Nihat Şındak, bu çalışmanın Siirt'in küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin gelişmesine ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamayı amaçladığını belirtti.

Siirt'te et ve süt verimi yüksek keçi ırkları melezlenecek

SİİRT - Siirt Üniversitesi tarafından üstün et ve süt verimi kabiliyetine sahip keçi ırklarını, Küçükbaş Hayvan Payetleme Merkezi'nde melezleme çalışmalarına başladı.

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, payetleme merkezinde yüksek verimli kültür ırkı saf tekelere ait dondurulmuş spermaları muhafaza ederek başta Siirt olmak üzere ülkede küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin gelişmesini sağlayıp, sektörel ve bölgesel olarak istihdam ve kalkınmanın artmasına katkı sunmayı hedeflediğini belirtti.

Siirt, yaklaşık olarak 470 bin keçi varlığına sahip bir il olduğunu ifade eden Şındak, "Dolayısıyla Türkiye'deki keçi sayısı bakımından ilk üçe girmektedir. Farklı ülkelerden verim özellikleri yüksek hayvanları buraya getirdik. Bunlardan özellikle Boer dediğimiz etçi ırk, ki bunun canlı ağırlığı 130-140 kiloya kadar varabilmektedir. Aynı şekilde Murcia-Granada adı verilen bir ırk getirdik. Bu da sütçü bir ırktır. Yıllık 800 ile 1000 kilo arasında süt verimi mevcuttur. Bunların kıl keçisi ile melezlenmesi, süt yönünden kıl keçilerinin gelişimini sağlayacaktır" dedi.

Diğer bir ırk olan Anglo-Nubian ise hem etçi hem de sütçü bir ırk olduğuna değinen Rektör Şındak, "Burada yapılacak olan melezleme ile birlikte yeni oluşacak ırkların özelliklerinin hem etçil hem sütçü olarak artışı hedeflenmektedir. Yani kombine bir ırka dönüşümün sağlanması planlanmaktadır" ifadelerini kullandı

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nihat Şındak Rektör Siirt Tarım Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title