Haberler

Samsun Türkiye'de 1 Milyon 300 Bin Hektar Sulak Alan Kurutuldu

Samsun'da 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle düzenlenen programda konuşan Ak Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Geçmişte 1950'li yıllarda sıtmadan dolayı insanların çok can kaybetmesiyle başlayan süreç sulak alanların kurutulmasıyla konusunda bir kanun çıkmasıyla beraber...

Samsun'da 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle düzenlenen programda konuşan Ak Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Geçmişte 1950'li yıllarda sıtmadan dolayı insanların çok can kaybetmesiyle başlayan süreç sulak alanların kurutulmasıyla konusunda bir kanun çıkmasıyla beraber kurutulma çalışmaları başlıyor. Son 20 yıldan bu yana sulak alanların kurutulmadığını görüyoruz. Tekrar can suyu verilmeye başlandığını görüyoruz ama çok geç kalındığını söyleyebilirim. Yaklaşık Türkiye'deki sulak alanların yarısı kurutulmuş vaziyette. 1 milyon 300 bin hektar saha maalesef geçmiş yıllarda kurutulmuş vaziyetteö dedi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle program düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen programa Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ak Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Orman Su İşleri 11'inci Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve ilgililer katıldı. Programda konuşma yapan Kılınçer, yeryüzünün en zengin ekosistemlerinin sulak alanlar olduğunu belirterek Sulak alanların trafik ormanlardan sonra ekosistemlerin en zengin olduğu alanlardır. Dünyada toprak ve kaynakları kirlenmekte ve giderek yok olmaktadır. Yakın bir zamanda dünyanın ciddi bir gıda sorunu ile karşılaşacağı kaçınılmazdır. Ancak ülkemiz yaşamsal kaynakların sahibi olarak dünyanın en şanslı ülkelerinden biridir. Çünkü Türkiye 3 biyocografik bölgenin kesişme noktasında kalmakta, Türkiye ekolojik çeşitlilik yönünden küçük bir kıta özelliği göstermektedirö dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise konuşmasında Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vererek Allah'ın bize bahşettiği burayı yüzük taşı gibi, çok nadide bir mücevher gibi düşüneceğiz. Nadide bir mücevheri böyle oradan oraya atıp evinizde karşılaştığınız zaman ayağınızla bir kenara fırlattığınız bir eşya olarak kullanmazsınız herhalde. Nadide bir mücevher bir yerde durur belli aralıklarla bakarsınız, onu korumaya çalışırsınız. Burayı işte nadide bir yüzük taşı gibi gelecek nesillerinde kullanabileceği bir alan haline getireceğizö diye konuştu.

Konuşma yapan Ak Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, sulak alanların biyoçeşitlilik açısından çok zengin olan bölgeler olduğunu söyleyerek Ama geçmişte 1950'li yıllarda sıtmadan dolayı insanların çok can kaybetmesiyle başlayan süreç sulak alanların kurutulmasıyla konusunda bir kanun çıkmasıyla beraber kurutulma çalışmaları başlıyor. Kurutma çalışmaları hızlı bir şekilde yürüyor. Ama sonradan bakılıyor ki bu kurutulan alanların orayı anormal derecede bozduğu, dengeleri bozduğu görülüyor ve yavaş yavaş terk edilmeye başlanıyor. Son 20 yıldan bu yana sulak alanların kurutulmadığını görüyoruz. Tekrar can suyu verilmeye başlandığını görüyoruz ama çok geç kalındığını söyleyebilirim. Yaklaşık Türkiye'deki sulak alanların yarısı kurutulmuş vaziyette. 1 milyon 300 bin hektar saha maalesef geçmiş yıllarda kurutulmuş vaziyette. Kimi alanlar tarım arazisi kazanılmak amacıyla yapılmış, kimi alanlar sıtma ile mücadele amacıyla yapılmış ama bunun bir faydasının olmadığı çok net bir şekilde anlaşılmışö şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nevzat Ceylan Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title