Haberler

Rusya'da seçim günü ortalık karıştı! Sandıklara boyalı ve molotoflu saldırı yaptılar

Güncelleme:

Rusya'da sabah saatlerinde başlayan devlet başkanlığı seçiminde oy verme işlemi sürerken başkent Moskova'da, Karaçay-Çerkes Cumhuriyetinde ve Rostov'da oy kullandıkları sandığa boya döken 3 kişi gözaltına alındı. Moskova'da bir oy verme kabini ateşe verilirken, St. Petersburg'ta ise oy verme merkezine molotofkokteyli atıldı. Öte yandan muhalif lider Aleksey Navalnıy'ın geçtiğimiz günlerdeki ölümü, ülkedeki muhalif kesim tarafından protesto edilmişti.

Rusya'da bugün başlayan ve 17 Mart'ta sona erecek devlet başkanlığı seçimi için halk sandık başına gitti. Başkent Moskova ve bazı bölgelerde muhalif halk, sandıklara zarar vererek seçimi protesto etti.

SANDIĞA BOYA DÖKTÜ

Rusya'da seçimin ilk gününe protestolar damga vurdu. Başkent Moskova'da oy verme merkezine gelen bir kadın, oyunu kullandıktan sonra sandığa yeşil boya döktü. Sabah saatlerinden itibaren çok sayıda kişinin oy kullandığı sandıktaki tüm zarflar zarar görürken, kadın gözaltına alındı. Rusya Soruşturma Komitesi Moskova Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Soruşturma Birimleri tarafından Rusya Federasyonu Ceza Kanunu'nun 141. maddesi ( seçim haklarının veya seçim komisyonlarının çalışmasının engellenmesi) uyarınca ceza davası açılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Rusya'da seçim günü ortalık karıştı! Sandıklara boyalı ve molotoflu saldırı yaptılar

Rusya'ya bağlı Karaçay Çerkes Özerk Cumhuriyeti'nde de bir kadın sandığa yeşil boya döktü. Rusya Soruşturma Komitesi olayla ilgili soruşturma başlatıldığını, eylemi gerçekleştiren kadının gözaltına alındığını duyurdu. Rusya'nın Ukrayna'ya sınır bölgelerinden olan Rostov'da da bir sandığa yeşil boya döküldü. Rusya Soruşturma Komitesinden yapılan açıklamada, "Azak'taki oy verme merkezlerinden birinde görev alan bir kişi, sandığa yeşil bir sıvı döktü." ifadeleri kullanıldı. Eylemi gerçekleştiren kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

OY VERME KABİNİ ATEŞE VERİLDİ, BİNAYA MOLOTOFKOKTEYLİ ATILDI

Rusya Soruşturma Komitesi ayrıca Moskova'nın güneydoğusundaki oy verme merkezlerinden birinde oy kullanma kabininin ateşe verildiğini, şüphelinin gözaltına alındığı aktardı. St. Petersburg kentinde ise bir oy verme merkezine molotofkokteyli atıldı. Oy verme merkezlerindeki eylemler kameralara saniye saniye yansıdı.

Rusya'da seçim günü ortalık karıştı! Sandıklara boyalı ve molotoflu saldırı yaptılar

PUTİN'İN ZAFERİNE KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Seçime bağımsız olarak katılan mevcut Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Liberal Demokrat Partisi Başkanı Leonid Slutskiy, Rusya Komünist Partisi tarafından aday gösterilen milletvekili Nikolay Haritonov ve Yeni İnsanlar Partisi (Novıye Lyudi) Başkan Yardımcısı Vladislav Davankov yarışıyor. Ülkede 4 dönem devlet başkanlığı yapan Putin'in sandıktan zaferle çıkmasına kesin gözüyle bakılırken, adaylardan hiçbirinin yüzde 50'den fazla oy alamaması durumunda 7 Nisan'da ikinci tur oylama gerçekleştirilecek. Seçimi kazanan adayın 7 Mayıs'ta yemin etmesi planlanıyor. Merkez Seçim Komisyonuna göre 112,3 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede şu ana kadar yaklaşık 27 milyon kişi oy kullandı.

MUHALİF NAVALNIY'IN CEZALANDIRILMASI VE ÖLÜMÜ

Kremlin'e muhalif Aleksey Navalnıy, zehirlendiği iddiasıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak 2021'de başkent Moskova'ya dönüşünde havalimanında gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Rusya Federal Cezaevi Hizmeti Servisi (FSİN) talebi üzerine 2 Şubat 2021'de Moskova Şehir Mahkemesinde Navalnıy aleyhinde açılan dava sonuçlanmış; Navalnıy'ın geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezası, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevrilmişti.

Rusya'da seçim günü ortalık karıştı! Sandıklara boyalı ve molotoflu saldırı yaptılarAleksey Navalnıy

Rus mahkemesi, Ağustos 2023'te cezaevinde bulunan Navalnıy'ı aşırılık yanlısı topluluk oluşturmaktan 19 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Navalnıy, Ocak 2022'de Rusya'da terörle ve aşırıcılıkla bağlantılı kişilerin bulunduğu listeye dahil edilmişti. FSİN, 16 Şubat'ta mahkum Navalnıy'ın cezaevinde hayatını kaybettiğini ve ölüm nedeninin araştırılacağını bildirmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Petersburg Moskova Karaçay Rostov Rusya Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

Janoo Jsnoo:

Seçim mi güldürmeyin ülkede muhalif olan her lideri infaz eden bir diktatör un ülkesine seçim var demek akıl tutulmasıdir

3
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title