Haberler

Prof. Dr. Doğan Yaşar: 2022, 2023 veya 2024 olur, İstanbul Boğazı'nın donduğunu göreceğiz

Güncelleme:

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Doğan Yaşar küresel soğumanın yaklaştığını belirtip, "2022, 2023 veya 2024 olur, İstanbul Boğazı'nın donduğunu göreceğiz. İstanbul Boğazı'ndan karşıdan karşıya yürüyerek geçilecektir. En son 1929 yılında geçildi. İki, üç yıla kadar tekrar bekliyorum" dedi.

Dünyada küresel ısınma nedeniyle iklim değişikliğinin birçok olumsuzluğa yol açtığı konuşulurken; DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, asıl tehlikenin sanılanın aksine ısınma değil, küresel soğuma olduğunu kaydetti.

"2020'LERE KADAR KÜRESEL ISINMA ARTARAK DEVAM EDECEK"

Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Soğuma demek, kuraklık demektir. Soğuma demek, kıtlık demektir. Bu nedenle, soğumadan korkacağız. 90'lı yıllardan beri hep şunu söylerim; 2020'lere kadar küresel ısınma artarak devam edecek. Tıpkı 900'lü yıllarda olduğu gibi. Ama 2022, 2023 veya 2024 olur. Bu dönemlerde biz, mini soğumaya gireceğiz. Sıcaklık mola verecek. Bu molada, İstanbul Boğazı'nın donduğunu göreceğiz. İstanbul Boğazı'ndan karşıdan karşıya yürüyerek geçilecek. En son 1929 yılında geçildi. 2- 3 yıla kadar tekrar bekliyorum" dedi.

Prof. Dr. Doğan Yaşar: 2022, 2023 veya 2024 olur, İstanbul Boğazı'nın donduğunu göreceğiz10 Şubat 1929'da İstanbul Boğazı ve Haliç'in belirli noktalarını Tuna Nehri'nden koparak gelen buz kütleleri kaplamıştı.

"DÜZGÜN BİR TARIM POLİTİKASIYLA CARİ AÇIĞIMIZI KAPATIRIZ"

Küresel soğumanın getireceği sorunlara değinen Prof. Dr. Doğan Yaşar, "En önemli sorun kuraklık olur ve yağışlar çok düşecektir. İkinci olarak tarım ürünlerinde çok ciddi düşüşler olacaktır. Anadolu için bu durum, muhteşem avantajlı bir dönem olabilir. Düzgün bir tarım politikasıyla, biz cari açığımızı kapatırız. Çünkü bu dönemde buzullar, Orta Avrupa'ya kadar inecektir. Kuzey Avrupa'da hiçbir şekilde tarım yapılamayacaktır. Bizde de verimlilik düşecektir. 10 kilogram yerine 3 kilogram alacağız. Ama bizde yine de bir verimlilik olacaktır. Az da olsa alacağız. Ürettiğimiz tarım ürünleri değer kazanacak" dedi.

Prof. Dr. Doğan Yaşar: 2022, 2023 veya 2024 olur, İstanbul Boğazı'nın donduğunu göreceğizYıl 1929! Buz kütleleri ile kaplanan İstanbul Boğazı'ndan bir kare daha.

"DÜNYA, GIDA İÇİN KAPIMIZDA SIRA OLACAKTIR"

Yağış oranında 2008 yılında yüzde 30 oranında düşüş yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Son ciddi kuraklığımız, 2008'di. Bu yağışlar düşünce, bir anda buğday üretimiz yüzde 7 gibi azaldı. Buğday fiyatları dörde katlandı. Şu an Çin aşıları nasıl birinci sırada. Soğuma döneminde dünya, gıda için bizim kapımızda sıra olacaklar. Ege'de dünyanın en verimli topraklarına sahibiz. Küresel soğuma için yapmamız gereken, akıllıca tarım politikası üretmek" diye konuştu.

Prof. Dr. Doğan Yaşar: 2022, 2023 veya 2024 olur, İstanbul Boğazı'nın donduğunu göreceğizİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar.

"DEVLETİN TARIMA KESİNLİKLE EL ATMASI GEREKİR"

Prof. Dr. Doğan Yaşar, önerilerini de şöyle sıraladı:

"Suyu çok dikkatli kullanmamız lazım. Yeraltı sularını biz çok hoyratça kullandık. Kanunlarla bunları bir çerçeveye almak lazım. Uzun zamandır söylerim. Büyükşehirlerde özellikle kanalizasyon ve yağmur suları ayrılmalı. Şu anda yavaş yavaş ayrılıyor. Yağmur suları denize verilmemeli. Yağmur suları tekrar barajlara basılmalı. Kurak dönemde yüzde 30 eksik yağacak yağışlar. Çok şiddetli suya ihtiyacımız olacak. 1992 yılındaki kuraklıkta, Amerika rezervuarlarını 1.5 litre küçülttü. Bu şekilde önlemler alabiliriz. En önemli konuda, devletin tarıma kesinlikle el atması gerekir. Bu yıl ne üreteceğine, devlet karar verir. ABD, yılda 150 milyar dolarlık bir ihracat yapıyorsa buna borçlu. Önce ne üretecek ona bakıyor. Kendine ne lazım, ona göre üretim planı yapıyor. Arkadan dünyaya ne lazım ona göre üretim yapıyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dokuz Eylül Üniversitesi İstanbul Boğazı Doğan Yaşar

Narin Güran soruşturmasında kilit isim serbest bırakıldı!

Narin Güran soruşturmasında kilit isim serbest

Amcadan, 'Narin'in babası mısınız?' sorusuna yanıt: Yok öyle bir şey

Muhtar amcaya açık açık soruldu: Narin'in babası sen misin?

Avcılar'da kaybolan 13 yaşındaki Sevda bulundu! Emniyetteki ifadesinden sonra babası gözaltına alındı

Kaybolduktan 3 gün sonra bulunan Sevda'nın babası gözaltına alındı

Narin Güran'ı dereye gömen itirafçının fotoğrafı ortaya çıktı

İşte Narin'e yapılan vahşeti tek tek anlatan itirafçının fotoğrafı

500

Yorumlar (63)

İBO:

Buna profesörlük veren sistemin ben. . .

16
5
yanıtYanıtla
ada kendisi donmus tombis buzluk:

Külliyen YALAN iNANMAYIN SALLIYO

8
11
yanıtYanıtla
Dadas:

Sen kimsin beyinsiz

yanıt4
yanıt2
memo:

E ne güzel köprülere para ödemek zorunda kalmayız

15
3
yanıtYanıtla
kell:

klima takarlar gene de eritirler buzları

yanıt4
yanıt1
JOSEPH:

He he donar la he donar. Akıntı halinde ki tuzlu suyu donduran profesör!!!

8
10
yanıtYanıtla
yükseliş:

ulan joseph , bilim adamı olamamışsın ama beynini kullanmayı öğrenmişsin. keşke prof lar da atıp tutmadan önce biraz düşünseleridi

yanıt2
yanıt0
ref:

Adını böyle duyuracak neyapsın 20 senedir deprem şu ay bu sene olacak diye diye isimlerinı tv lere cıkıp duyurdular kitap yazdılaar hepsi fos cıktı buda sallasın

13
3
yanıtYanıtla
Turan:

Deprem konusunda sadece deprem dede ye güveniyorum. 99 depreminden sonra 30 yıl içinde çok büyük bir deprem olacak demişti. 23 yıl oldu. Bakalım eğer 7 sene daha olmazsa çok büyük bir hayal kırıklığı yaşayacağım. Boşuna heba olmuş bir 30 yıl.

yanıt1
yanıt0
Prof:

Üfürün bakalım bol keseden yok şu zamanda deprem olacak yok bu zamanda don olacak herkes işin yolunu bulmuş yok ekonomide yeni dönem günü kurtarma hareketleri. Vatandaşa gazel okumayın arkadaş çare olun vatandaş maskeyi çenesine taktı diye yazarlar 900 tl ceza önür tarafta lebaleb doldurduk salonları derler hiç bir işlem yok. Vurun abalıya sistemi olmuş devir.

14
2
yanıtYanıtla
Tüm 63 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title