Haberler

Podemos Lideri Iglesias:  "Tarihe Yolsuzluğun Başbakanı Olarak Geçeceksiniz'

İspanya Meclisi, Unidos Podemos'un (Birlikte Yapabiliriz), yolsuzluk skandallarının ortasında kalan Halk Partisi lideri ve başbakan Mariano Rajoy hakkında verdiği gen soru önergesini tartışmaya devam ediyor.

İspanya Meclisi, Unidos Podemos'un (Birlikte Yapabiliriz), yolsuzluk skandallarının ortasında kalan Halk Partisi lideri ve başbakan Mariano Rajoy hakkında verdiği gen soru önergesini tartışmaya devam ediyor. Podemos lideri Pablo Iglesias, " İspanya'da yolsuzluk yapanlar vardır, ama İspanya bir yolsuzluk ülkesi değildir" diyen başbakan Rajoy'a, "Tarihe yolsuzluğun başbakanı olarak geçeceksiniz" diye seslendi. Iglesias, hükümete karşı yapılacak güven oylamasında çekimser kalması beklenen PSOE'ye de destek çağrısı yaptı.

"Biz geleceği temsil ediyoruz"

Podemos genel sekreteri Iglesias konuşmasına "Yurttaşlar, her gün yeni bir yolsuzluk haberiyle uyanmayı hak etmiyorlar" diye başladı. "İspanya sizin temsil ettiğiniz yolsuzluğu silkeleyip atabilir" diye devam eden Iglesias, PP'nin kötüyü ve korkuyu temsil ettiğini söyleyerek "Beyler, bizi susturmak isteyen arkadaşlarınızı olduğunu biliyoruz. Ama biz susamayız, satın alınamayız. Biz geleceği temsil ediyoruz, sizin olmadığınız bir geleceği" şeklinde konuştu.

PSOE'ye destek çağrısı

Başbakan Rajoy'a "Siz Sayın Rajoy tarihe yolsuzluğun başbakanı olarak geçeceksiniz" diye seslenen Podemos lideri, Halk Partisini hükümetten atmak için ellerinden fırsat olduğunu dile getirerek güven oylamasında çekimser kalması beklenen sosyal demokrat PSOE'ye de seslendi: "Bugünki koşullar bize katılmanızı gerektiriyor. Biz hala uzlaşma zemini ve diyalog arayışı için hazırız. Umarım PP'yi hükümetten kovmak için anlaşabiliriz."

Hükümetin enerji politikasını eleştiren Iglesias "Niye 2004'te bütün nükleer santralleri kapatmak üzerine anlaşmıyoruz?" diye sordu. Iglesias hükümetin ekonomide, küresel iklim değişikliğiyle mücadele ve kadın hakları konularındaki başarısız politikalarını da eleştirerek yolsuzluğun, yetersiz bir ekonomik model yarattığını söyledi.

Iglesias'ın konuşması boyunca PP sıralarındaki gergin hava ise dikkat çekti.

Gensoru görüşmeleri sürüyor.

Başbakan 26 Haziran'da mahkemeye ifade verecek

Başbakan Rajoy, 26 Haziran'da İspanya Ulusal Mahkemesine  lideri olduğu Halk Partisi'nin adının karıştığı büyük yolsuzluk davalarından biri kapsamında tanık olarak ifade verecek. Rajoy, İspanya tarihinde tanık olarak da olsa mahkemeye ifade veren ilk başbakan olacak.

Halk partisi yolsuzluk iddialarını reddediyor ve yolsuzluğa karışan isimlerin partinin küçük bir kısmını oluşturduğunu savunuyor.

Halk Partisi'nin önde gelen isimlerinden eski IMF Başkanı Rodrigo Rato, Caja Madrid ve Bankia bankalarındaki kredi kartı yolsuzluklarıyla ilgili davada 4 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Kamu şirketi "Canal de Isabel II"'deki yolsuzluk operasyonu kapsamında Halk Partili eski vali Ignacio González da tutuklanmıştı.

Azınlık hükümetinin çok zor kurulduğu ülkede, hükümetin güven oyunu alamaması beklenmiyor. Oylamasında Podemos ve Yurttaşlar Partisi hükümete karşı oy kullanacak, yolsuzlukla ilgili mücadele edeceğini söyleyen sosyal demokrat PSOE çekimser kalacak. - Madrid

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İspanya Madrid Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title