Haberler

Osmanlı Torunu Mourad Ankara'da Konferansa Katıldı

Osmanlı Sultanı 5. Murad’ın torunu ünlü yazar Kenize Mourad konferans için Ankara Üniversitesi’ne geldi.

Osmanlı Sultanı 5. Murad'ın torunu ünlü yazar Kenize Mourad konferans için Ankara Üniversitesi'ne geldi. Mourad, "Türkçeyi öğrenmek için olanak bulamadım. Hayalim doktor olmaktı" dedi.

Osmanlı hanedanının son temsilcilerinden Kenize Mourad, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü 100. Yıl Salonu'nda gerçekleşen konferansta tecrübeleri ve kitapları hakkında bilgi paylaşımı yaptı. Gazeteci yazar Mourad konferansında, hayalinin doktor olmak olduğunu ifade etti. Türkçe bilip bilmediği ile ilgili kendisine sorular geldiğini söyleyen Mourad, "Türkçeyi olanak bulamadığım için öğrenemedim" diye konuştu.

"VATANSEVER"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de Mourad'ın ziyareti nedeniyle bir hayalini açıkladı. İbiş, "Mourad hanımefendiyi önce takdirle ama biraz da imrenerek karşılıyorum. Bir gün onun gibi bir yazar olabilmeyi umuyorum. İnşallah ilerde ben de bir şeyler yazmaya başlarım" dedi.

İyi bir şeyler yazabilmek için mutlaka zaman, mekan, akıl ve ruh gibi parametrelerin bir araya gelmesinin gerektiğini belirten Prof. Dr. Erkan İbiş şunları söyledi:

"Kenize Mourad bunların tümünü bir araya getirebilmiş ve bugün dünya yazarı, dünya vatandaşı ünlü bir yazar olabilmiştir. Eserlerinde doğulu gözüyle batılıyı, batılı gözüyle de batılıyı irdelemiştir. Hepsinden öte barışı, uzlaşıyı, hoşgörüyü, toleransı, birlikte yaşamayı, çok kültürlülüğü önemsemiştir. Vatansever ve gerçekçilik duygularını da asla kaybetmemiştir."

Mourad, konferansın ardından da kitaplarını imzalamayı da ihmal etmedi.

KENİZE MOURAD KİMDİR?

Kenize Mourad, ikinci Dünya Savaşının başlarında (1940) Paris'te doğdu. Yazar, V. Murad'ın torunu Selma Rauf Hanımsultan ile Kotwara Mihracesi Seyyid Sacid Hüseyin Ali'nin kızı. Selma Sultan bebeğini dünyaya getirmek için savaşın arifesinde kocasının ülkesi Hindistan'dan ayrıldı. Sorbonne Üniversitesinde sosyoloji ve psikoloji eğitimi alan Mourad, 1967 yılında "Le Nouvel Observateur" de muhabir olarak çalışmaya başlayıp uzun bir dönem Ortadoğu, Hindistan ve Yakındoğu'da muhabirlik yaptı.

İlk romanı olan ve Selma Sultan'ın Türkiye'de başlayan ve sürgünün ardından Lübnan ve Hindistan'da devam eden, ardından Paris'te son bulan yaşamını konu alan Saraydan Sürgüne (De la part de la princesse morte, 1987) adlı yapıtını yazmak için 1983'te gazeteciliğe ara verdi.

KİTAPLARI EN ÇOK SATANLAR LİSTESİNE GİRDİ

En çok satan kitaplar listesine giren roman, 34 dile çevrilmiş ve tüm dünyada milyonlarca okura ulaştı. Bu ilk romanı 2003 yılında özyaşam öyküsel bir roman olan Badalpur Bahçesi (Le Jardinde Badalpour) izledi. Mourad, 1998 yılında, İsrail-Filistin ilişkilerine dair röportaj ve tanıklıklardan oluşan Toprağımızın Kokusu (Le Parfum de notre terre) başlıklı kitabı yazdı. Yazarın son romanı 2010'da yayımlanan ve Hindistan'ın bağımsızlık mücadelesinin başlangıcı kabul edilen Sipahi Ayaklanmasının liderlerinden Begüm Hazret Mahal'in az bilinen öyküsünü anlatan Begüm, Bir Devrimin Ruhu oldu (Dans la ville d'or et d'argent).

Mourad'ın romanlarında Doğu-Batı ilişkileri, iki uygarlık arasındaki siyasal ve kültürel çatışmalar ile kimlik sorunları önemli bir yere sahip. Söz konusu romanlar, barışın hakim olduğu, çok kültürlü bir dünyanın karşılıklı hoşgörü, saygı ve eşitliğe bağlı olduğunu ve farklılıkların evrensel değerler aracılığıyla kabul edilebileceğini ifade eder.

Eserleri: 1987 Saraydan Sürgüne, 1998 Badalpur Bahçesi, 2003 Toprağımızın Kokusu- Filistin ve Israil'in sesleri, 2010 Begüm, Bir Devrimin Ruhu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ankara Üniversitesi Osmanlı Torunu Kenize Mourad Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title