Haberler

Ordulu Arıcılar Bal Şampiyonu

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Necati Aydın, Türkiye'de bal üretiminin dörtte birinin Ordulu gezginci arıcılar tarafından yapıldığını kaydetti.5 bine yakın Ordulu arıcıların elinde yaklaşık 600 bin arı kolonisi bulunduğunu, yılda ortalama 24...

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Necati Aydın, Türkiye'de bal üretiminin dörtte birinin Ordulu gezginci arıcılar tarafından yapıldığını kaydetti. 5 bine yakın Ordulu arıcıların elinde yaklaşık 600 bin arı kolonisi bulunduğunu, yılda ortalama 24 bin ton bal üretimi gerçekleştirdiğini belirten Aydın, Türkiye'nin kovan başına bal üretim ortalaması 18 kilo. Orduluların bal üretimi ise yaklaşık 55-60 kilo. Biz bunu 40 kiloda tutuyoruz. 30 kilo bal üreten bir arıcı yaylaya gidip evine ekmek getiremez. Çünkü gideri çok. En azından 55-60 kilo civarında bal üretmesi gerekiyor. Ordulu arıcılarımızın elinde yaklaşık 600 bin arı kolonisi var. Bununla arıcılarımız yaklaşık 22 bin - 24 bin ton bal üretimi yapıyor. Türkiye'nin bal üretimi yılda ortalama 92 bin tonla 94 bin ton arasında. Yani Türkiye balının dörtte birini Ordulu arıcılar üretmektedir dedi.

Türkiye'de yıllık bal üretiminin 90 bin tonun üzerinde olduğunu, Muğla'nın 570 bin ton bal mumu üretimi yaptığını, Ordu'nun ise 220 bin ton bal mumuyla Muğla'dan sonra Türkiye'de ikinci sırada yer aldığını da vurgulayan Aydın, Bal mumunda ise Muğla'dan sonra Ordulu arıcılar ikinci sırada. Bizim arıcılarımızın bir çoğu genelde petekli bal ürettikleri için bal mumu petekli balla birlikte gitmekte. Süzme bal yapan arıcılarımız bal mumu ihtiyaçlarını gideriyorlar. Ege bölgesindeki arıcıların tamamı süzme bal üretmekteler. O nedenle Ege bölgesinde bal mumu daha fazla üretilmektedir. Arıcılarımızın yüzde 80'i gezginci arıcılardan oluşmakta diye konuştu.

Necati Aydın, dünyada 430 bin ton bal üretimiyle Çin'in açık farkla birinci sırada, 94 bin tonluk bal üretimiyle ise Türkiye'nin ikinci sırada yer aldığını da sözlerine ekledi.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Necati Aydın Aydın Bal Türkiye Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title