NATO Sonrası Afganistan" Sempozyumu

Türkiye, Afganistan ve Pakistan'dan uzmanların katıldığı Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliğinde düzenlenen "NATO Sonrası Afganistan" konulu uluslararası sempozyum İstanbul'da düzenlendi.
Türkiye, Afganistan ve Pakistan'dan uzmanların katıldığı Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliğinde düzenlenen "NATO Sonrası Afganistan" konulu uluslararası sempozyum İstanbul'da düzenlendi.
Afganistan- Pakistan ilişkileri ve bölgenin siyasi, ekonomik ve sosyolojik durumunun ele alındığı 2 günlük sempozyuma 3 ülkeden siyasetçi, akademisyen, uluslararası ilişkiler uzmanı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gazeteci ve yazarlar katıldı.
Üçlü ülkenin dostluğunun devam etmesi için ilişkilerin güçlendirilmesi ve diyalog yollarının açık tutulması gerektiği dile getirilen sempozyumda, devlet başkanları arasında yapılan üçlü zirvenin ve bunun devam ettirilmesinin önemi vurgulandı.
"Türkiye her zaman barış görüşmelerinde aktif rol oynadı"
Afganistan'da muhalif İslam Partisi (Hizb-i İslami) Grubu'nun Lideri Gülbettin Hikmetyar'ın damadı ve aynı zamanda siyasi danışmanı Gayret Behir, 2-3 Mayıs günlerinde Katar'da düzenlenen Afganistan Ulusal Diyalog Toplantısı'nda Taliban örgütünün Afganistan devleti ve yetkilileriyle barış görüşmelerine oturmasının sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.
Behir, "Katar'da barış görüşmelerinin başlaması Afganistan ve Pakistan halkları ve devletleri için iyi bir gelişmedir. Bu görüşmelerin sonucunun hayırlı bitmesini ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Barış dışında başka bir çıkar yolun bulunmadığını belirten Behir, "Türkiye her zaman olduğu gibi bu barış görüşmelerinde de aktif rol oynayabilir. Pakistan devletinin barış görüşmelerine verdiği katkı ve Taliban'ın barış masasına oturacak olmasıyla Afganistan hükümetinin görüşmelerin önünü açması son derece memnuniyet verici gelişmedir" şeklinde konuştu.
Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdurreşid Dostum'un siyasi müsteşarı Fazıl Ahmed Burget, Pakistan ve Afganistan medreselerinde okuyan bazı öğrencilerin ideolojik saplantılara kapılarak kaos ortamı oluşmasına sebebiyet verildiğini dile getirerek, bu medreselerin kontrol altına alınması için tüm tarafların iyi niyet içerisinde gayret sarf etmeleri gerektiğine işaret etti.
Uluslararası kuruluşlara çağrı
Afganistan'da yayın yapan Heşti Subh Gazetesi Editörü Perviz Kava ise şunları söyledi:
"Afganistan'ın jeopolitik önemi dikkate alınarak zengin maden kaynakları ve tarıma elverişli toprakları ulusal ve uluslararası kuruluşların bilgi ve tecrübelerinden istifade edilerek verimli hale getirilmelidir. Bunun için de ülkedeki terör ve iç karışıklık sona erdirilmelidir. Ayrıca Afganistan emperyalist çevrelerin telkinleriyle komşu ülke Pakistan ile gerilen ilişkilerini acilen düzeltmeli ve eski kardeş iki ülke müttefik ülkeler konumuna gelmelidir."
Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif'in danışmanı Eşref Cihangirqazi de iki ülke halkı arasında sorun bulunmadığını belirterek, "Bölgedeki sorunların çözülmesi için halkların olumlu tavrı, devletlerin tutumlarını etkileyecektir" dedi.
Pakistan'ın Afganistan'ı rakip ülke değil, dost ve iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması için kardeş ülke olarak görmesi gerektiğini ifade eden Cihangirqazi, "Çin, bölgedeki barış görüşmelerine katkı sağlıyor. Ancak gerek Hindistan gerekse Çin, gerçek anlamda samimi davranmak istiyorlarsa önce kendi ülkelerindeki azınlık durumunda olan Müslümanlara özlük haklarını vermelidir. Farklılıklar kazanımdır" diye konuştu.
Sempozyumda basın mensuplarına dağıtılan bildirgede son yıllarda Pakistan ile Afganistan arasında cereyan eden fikir ayrılıklarının giderilmesi ve tarafların ön şart ileri sürmeksizin barış masasına oturmaları, her iki devletin de sorunların çözümü için gayret sarf etmeleri ve bu konuda sivil toplum örgütlerine devreye girmeleri çağrısında bulunuldu.