Haberler

Müftü Ay'dan "Orman ve Su" Konferansı

Bursa İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, orman, DSİ, meteoroloji ve BUSKİ personeline İslamiyette suyun ve ormanın önemi konusunda konferans verdi.

Bursa İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, orman, DSİ, meteoroloji ve BUSKİ personeline İslamiyette suyun ve ormanın önemi konusunda konferans verdi.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğünce her ay düzenlenen "Fikir Bahçesi"nin bu ayki konuğu Bursa İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay oldu. Açılış konuşmasını yapan Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, "İslamiyet, dinimiz; orman, mesleğimiz; su ise ab-ı hayatımız. O halde İslam'a göre suyun, ormanın ne olduğunu bilmek en temel görevimiz. Bizim mesleğimiz, bu kainat kitabını okumaya, ondan mesajlar almaya çok uygun. Bizden çevremize ibretle bakmamız, tabiatı dikkatle okumamız, tefekkür etmemiz isteniyor. Ormancı olarak ağaca bakıyoruz; ağaç, insan için temiz hava veriyor, kökleriyle erozyonu önlüyor, gövdesi, odunu ile masa, sıra, tahta oluyor, reçinesi, ibresi işe yarıyor, yani beşikten mezara kadar insanlığa hizmet ediyor. Elbette ki ağaca bu vazifeyi veren Allah'tır" dedi.

Müftü Mehmet Emin Ay ise, Kur'an-ı kerim ve Peygamber Efendimizin hadis-i şeriflerinde "orman" kavramıyla yakından ilişkili ağaç, bağ-bahçe kelimelerinin pek çok yerde geçtiğini söyledi. Ay, Kur'an-ı kerimde 31 yerde ağaç ve ağaçlardan, 22 yerde bahçelerden bahsedildiğini ifade etti.

Ay, Peygamber Efendimizin Medine'ye hicretinin ilk günlerinde, şehrin çevresinde doğu-batı; güney-kuzey yönlerinden 30 kilometre "Harem", yani hayvanı avlanmayan, bitkileri koparılmayan bir alan oluşturulduğunu anlattı. Peygamber Efendimizin, "Bir kimse, bir fidan dikecek olsa, onun meyvesinden ve gölgesinden faydalanan her bir canlı sebebiyle o kişiye sürekli sevap yazılır" ve "Sizden birinizin elinde dikecek olduğu bir fidan varken, kıyametin koptuğunu görse de o fidanı mutlaka diksin" hadislerini hatırlatarak, Medine'nin eski ve yeni resimlerinden ağaç ve ormanlarını gösterdi.

Ay, konferansın ikinci bölümünde Kur'an-ı Kerim'de suyun önemini anlattı. Ay, tüketilen suyun israf edilmemesi için Müslümanların daha hassas olmalarını istedi.

Konferansa BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, DSİ 1. Bölge Müdürü Sinan Tahsin Sarıoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı II. Bölge Müdür Yardımcısı Hakan Mumcuoğlu, Meteoroloji Müdürü Mehmet Selçuk Boztepe, Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ile bu kurumların personeli katıldı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Köksal Coşkun Emin Ay Müftü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title