Haberler

Mudanyalı Kahraman Şükrü Çavuş Törenle Anıldı

İNGİLİZLERİN, 97 yıl önce Mudanya'yı işgali sırasında ilk kurşunu atarak direnişi başlatan ve şehit edilen Şükrü Çavuş, düzenlenen törenle anıldı.

İngilizlerin işgali sırasında ilk kurşunu atarak direnişi başlatan ve 1 binbaşı, 1 zabit ve 3 askeri öldürdükten sonra şehit düşen Mudanyalı Kahraman Şükrü Çavuş'un şehit edilişinin 97'nci yılı dolayısıyla Şehitlik Anıtı önünde tören düzenlendi.

Düzenlenen anma törenine Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Garnizon Komutanı Deniz Binbaşı Alpaslan Baysal, Mudanya İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Samet Ali Kılıçoğlu, Mudanya İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Durmuş'un yanı sıra siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgüt temsilcileri ve gaziler katıldı.

Törende konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz,  Şükrü Çavuş ve adını bilmediğimiz binlerce şehidin canlarıyla kanlarıyla kurduğu bu vatan ve cumhuriyetin ilelebet yaşayacağını belirterek, "Bizlerde onlar gibi laik demokratik tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'ni yaşatmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Görevleri ne olursa olsun en büyük hedeflerinin cumhuriyeti karanlık bir geleceğe teslim etmemek olduğuna da vurgu yapan Türkyılmaz, "Bu başarılar bu kahramanlıklar asla ve asla unutulmayacaktır. Mudanya'mızın ve ülkemizin kurtuluşunda mücadele eden tüm şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kaymakam Faik Oktay Sözer ve Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, şehitlik anıtına Şehit Şükrü Çavuş'un fotoğrafının yer aldığı çiçeklerle süslü çelengi sunarken, Mükerrem Yıldız, Şehit dayısı Şükrü Çavuş adına yazılan bir şiiri okudu.

KAHRAMAN ŞÜKRÜ ÇAVUŞ

İzmir'in işgalinin ardından bir şileple Mudanya'ya getirilip boşaltılan 56'ncı Tümen'in 173'üncü Alay'da askerliğini yapan Şükrü Çavuş, bir İngiliz filosunun 25 Haziran 1920 sabahı 07.00 sularında Mudanya'ya çıkarma yapmaya başlaması üzerine karşı koymaya karar verdi.

Kadıçeşmesi yönünde ilerleyen İngiliz birliğine ateş açtı. Birliğin binbaşı rütbesindeki komutanı vurularak öldü, bir yüzbaşı ile bir astsubay yaralandı. Ne var ki açılan karşı ateşle o da vurularak şehit düştü. Ancak İngilizler Mudanya'da kalmayı göze alamayarak çekildiler. Hiçbir emir  almamasına karşın Mudanya'yı işgale kalkışan İngiliz birliğine tek başına karşı koyan kahraman askerin anısına Mudanya'da bir anıt dikildi, bir ilkokulla bir mahalleye adı verildi.

Ünlü Türk sanat musikisi bestecisi Sadettin Kaynak, onun yiğitliğini öven destansı bir beste yaptı. Bu bestenin  ise sözleri şöyle:

"Şükrü Çavuş mert yürekli, sert bakışlı kahraman

Elde tüfek, belde fişenk, nişancıdır pek yaman

Mermisini hedefine ulaştırır her zaman,

Yurduna göz dikenlere dedirttirmiş el'aman

Mudanyalı Şükrü Çavuş kahramandır, kahraman.

Yavukluya veda etti, tam yirmi yaşında

Donanmaya karşı koydu, iskelenin başında

Düşmanları yere serdi İstiklal Savaşı'nda.

Koç yiğidin menkibesi abidesi taşında,

Mudanyalı Şükrü Çavuş kahramandır, kahraman"

- Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Faik Oktay Sözer Hayri Türkyılmaz Mehmet Durmuş Mudanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor?
title