Haberler

Macar Ulusal Günü

Tekirdağ'da Macar Ulusal Günü dolayısıyla etkinlik düzenledi.

Tekirdağ'da Macar Ulusal Günü dolayısıyla etkinlik düzenledi.

Macar Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Adem Dalgıç, Rakoczi Müzesindeki etkinlikte yaptığı konuşmada, günün önemine değinerek, Macar halkının 23 Ekim 1956'da Sovyetler Birliği güdümündeki Macar yönetimine karşı halk hareketi başlattığını anımsattı.

29 Ekim Türkiye için ne kadar önemliyse Macaristan için de 23 Ekim'in o kadar önemli olduğunu dile getiren Dalgıç, "23 Ekim Macaristan'ın Sovyetler Birliği'nden kurtuluş günüdür. Bu gün, sansür ve tek parti zihniyetinin tamamen silindiği gündür. 23 Ekim'de Macar halkına yapılan baskılar, işkenceler tamamen son buldu. Türkiye için 29 Ekim ne kadar önemli ve anlamlıysa 23 Ekim de Macar halkı için o kadar anlamlı ve önemlidir." dedi.

Ulusal birlik ve beraberliğin önemli olduğunu, milletlerin yek vücut olarak ülkelerini savunmaları gerektiğini bildiren Dalgıç, şunları kaydetti:

"Tarihçiler, Macaristan'nın tarihine baktıkları zaman ulusal birliğin ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu göreceklerdir. Macaristan'ın bağımsızlığı için gençlerin tanklar altına yattıklarını okuyacaklardır. Özgürlüklerin bedeli çok ağırdır. Bunun için fedakarlıklar yapmak gerekir. O zamanın gençleri özgürlüklerini canlarını ortaya koyarak kazandılar. Macaristan bağımsızlığını kan akıtmadan birlik beraberlik içinde omuz omuza vererek kazandı. Bu duygu ve düşüncelerle tüm Macar dostlarımızın Macar Ulusal Günü'nü kutluyorum."

Törene, İstanbul Macar Kültür Merkezi'nin Müdürü Gábor Fodor, Macaristan Tekirdağ Fahri Konsolosu Erdoğan Erken ile Macar Dostluk Derneği üyeleri katıldı.

Daha sonra törene katılan davetliler 23 Ekim 1956'da Macar Ulusal Günü'nü ile ilgili Türk basınına yansıyan fotoğraf ve gazete manşetlerinin yer aldığı sergiyi gezdi.

Kaynak: AA / Güncel

Adem Dalgıç Macaristan Tekirdağ 29 Ekim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title