Haberler

Kuruyan Kuyucak Gölü, Eski Günlerine Döndü

Türkiye'nin önde gelen kuş cennetlerinden olan ve geçen yıl kuruyan Kuyucuk Gölü, yeniden eski günlerine döndü.

Türkiye'nin önde gelen kuş cennetlerinden olan ve geçen yıl kuruyan Kuyucuk Gölü, yeniden eski günlerine döndü. Kuraklık ve yanlış su kullanımı nedeniyle kuruyan Kuyucak, alınan önlemler sayesinde 50 santim derinliğinde su tuttu ve kuşlara ev sahiliği yapmaya başladı.

Kars'a 40 kilometre uzaklıkta, Arpaçay sınırlarında, deniz seviyesinden 1627 metre yükseklikteki 245 hektarlık göl, 416 hektarlık Ramsar Alanı'na sahip Kuş Cenneti, yaz mevsiminde aşı sıcak ve yanlış su kullanımı nedenleriyle kurudu. Sonhabar yağmurları ve tarımda su kullanım döneminin bitmesiyle birlikte Kuyucak Kuş Cenneti, yaklışık 50 santimlik su yüksekliğine kavuştu.

Türkiye'nin ilk su kuşu halkalama istasyonu olan Kuyucuk Kuş Cenneti'nde kuş seslerinin yankılandığına dikkat çeken Kuzey Doğa Derneği Başkanı ve ABD Utah Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Çağan Şekercioğlu, Kuyucak Kuş Cenneti'nin Türkiye için çok büyük bir ödül olduğunu bildirdi. Kuş cennetinin suya hasret kalmasından büyük üzüntü duyduklarını anlatan Doç.Dr. Çağan Şekercioğlu, Kuyucuk Gölü'ne su getirmek için 9.7 milyon liralık proje hazırlandığını ancak henüz uygulamaya konulamadığını söyledi. Önümüzdeki yıl projenin gerçekleşmesini ümit ettiklerini vurgulayan Doç.Dr. Şekercioğlu şunları söyledi:

"Yaklaşık yarım metre su binlerce göçmen kuşa yetti. Ekim ayının sonları Kuyucuk Gölü için en önemli zaman. Güneye yani Orta Doğu'ya ve Afrika'ya göç eden 10 binlerce su kuşu ve kara kuşu, Kuyucuk Gölünde konaklıyor. Kuyucuk Gölünde su olması sayesinde bu hafta 20 binden fazla kuşu göl üzerinde tespit ettik. Kuyucuk Gölüne gelenlerin yaklaşık 14 bini gölün sembolü olan angut kuşu. Dünya popülasyonunun yaklaşık yüzde 8'i demek. Oldukça yüksek bir rakam. Bunun dışında gölde değişik türden binlerce kuş misafir. Göl kuruduğu zaman bizi çok korkutmuştu. Ama şimdi göç zamanında 20 binden fazla kuşu barındırıyor olması sevindirici. Bu da Kuzey Doğa Derneği, Kars, Doğu Anadolu ve Türkiye için çok büyük bir ödüldür." - Kars

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çağan Şekercioğlu Türkiye Kuyucak Kars Politika Güncel Haberler

Netanyahu'yu evinde ağırlayan Trump: Başkan seçilmezsem 3. Dünya Savaşı çıkar

Netanyahu'yu evinde ağırlayan Trump: Başkan seçilmezsem 3. Dünya Savaşı çıkar

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Herkes pijamaya benzetti! Vakko'nun olimpiyata giden sporcularımız için tasarladığı kıyafete tepkiler çığ gibi

Herkes pijamaya benzetti! Vakko'nun olimpiyata giden sporcularımız için tasarladığı kıyafete tepkiler çığ gibi

Bakmadan Geçme

27-28 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Temmuz Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? Sancaktepe, Avcılar, Esenler elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? Ankara Keçiören, Altındağ, Ayaş elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ataşehir hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Ataşehir nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Kadıköy hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Kadıköy nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Beykoz hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Beykoz nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Küçükçekmece hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Küçükçekmece nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Instagram bu hikayeye erişilemiyor hatası! (ÇÖZÜMÜ) Instagram bu hikayeye erişilemiyor ne demek, neden olur? Cihan Çanak bozkurt işareti mi yaptı? UEFA Cihan Çanak'a ceza verecek mi? Rüyada birinin öldüğünü duymak ne anlama gelir?
Küçük kızı kurtarmak yerine elinde termosla beklemiş! Beren Su'nun ölümünde ihmal iddiasını kanıtlayan fotoğraf

Küçük kızı kurtarmak yerine elinde termosla beklemiş! Beren Su'nun ölümünde ihmal iddiasını kanıtlayan fotoğraf

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title