Haberler

Küba'nın Kahramanı Jose Marti'ye 'Kalas' Desteği

Güncelleme:

Küba'nın ulusal kahramanı Jose Marti'nin İstanbul'daki büstü bakımsızlıktan dökülüyor.

Erdoğan, Havana'daki yabancı bir devlet başkanına ait tek büst olan Atatürk büstüne çiçek bırakmıştı. Küba'nın ulusal kahramanı Jose Marti'nin İstanbul'daki büstü ise bakımsızlıktan dökülüyor.

Erdoğan, Havana'daki yabancı bir devlet başkanına ait tek büst olan Atatürk büstüne çiçek bıraktı. Ardından da Küba'nın ulusal kahramanı Jose Marti anıtını ziyaret etti. Aynı zamanda büyük bir ozan da olan Jose Marti'nin de Türkiye'de iki büstü var. Bunlardan biri İstanbul Esenyurt'ta, diğeri ise Ankara'da. Çankaya Belediyesi 2006'da içinde büstünün de bulunduğu Jose Marti Parkı'nı açmıştı. Parkın içindeki büst, Kasım 2013'te bazı kişilerce tahrip edilmiş ancak büstü yapan heykeltıraş Metin Yurdanur yenisi yapmıştı. İstanbul'daki Jose Marti büstü ise bakımsızlıktan dökülüyor.

KALAS İLE AYAKTA DURUYOR

Esenkent Mahallesi'ndeki Havana Parkı'nda Atatürk'ünkiyle yan yana bulunan büstteki mermer plaka dökülmüş. Düşmek üzere olan büst ise çevredeki inşaatlardan alınan ince bir kalas ile desteklenerek ayakta duruyor.

'İNÖNÜ DEĞİL Mİ O?'

Jose Marti'ye ait büstte isim yazmadığı gibi ünlü şair hakkında bir bilgi de bulunmuyor. Çevredeki vatandaşlar onu tanımıyor. Bölgede yaşayan ve torununu okula götürürken devamlı parkın önünden geçen 79 yaşındaki Fatma Güneş, "Parka hem torunumu hem de köpeğimizi gezdirmek için sık sık geliyoruz. Büstlerden biri Atatürk'e ait. Yanındaki de İsmet İnönü'ye benziyor yavrum. Jose Marti kim bilmiyorum hiç duymadım" diye konuşuyor. yani Esenyurtlular Jose Marti'yi İsmet İnönü olarak bağırlarına basmış durumda. Tek tük hatırlayanlar ise 3-4 yıl öncesine kadar ünlü şairin doğum günlerinde program düzenlendiğini yerel yetkililer ile Kübalı temsilcilerin törenlere katıldığını belirtiyor. Ancak bir süredir ziyarete gelen olmadığını anlatıyorlar.

HAVANA'DAKİ ATATÜRK BÜSTÜ ÇOK BAKIMLI

Esenyurt'taki Havana Parkı eski belediye başkanı Gürbüz Çapan'ın 1993'teki Küba ziyaretinin ardından açıldı. Çapan'ın yaptırdığı Atatürk büstü Havana'ya gönderilirken, Küba'dan gelen Jose Marti büstü 19 Mayıs 1995'te sergilenmeye başlandı. Havana'daki Atatürk büstü eskiyince 2008'de heykeltraş Metin Yurdanur'un yaptığı yenisiyle değiştirildi.

GUANTANAMERA ŞARKISINI YAZDI

Kübalı ozan Jose Marti (1853-1895) 1869'da özgürlük düşünceleri yüzünden hapsedilerek İspanya'ya sürüldü. Bir süre New York'ta gazetecilik yapan Marti, Küba Devrimci Partisi'ni kurarak Venezuela'ya geçti. Küba'nın İspanyollara karşı verdiği özgürlük savaşını başlatan Marti, 42 yaşında Dos Rios savaşında öldürüldü. Ünlü Guantanamera şarkısının sözlerini yazan Marti, Güney Amerika'nın en çok saygı duyulan özgürlük kahramanlarından biri.(Kaynak: Vatan)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Jose Marti İstanbul Havana Küba Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500

Yorumlar (39)

Mehdi:

putperestlik hâlâ devam ediyor. Hiç mi kafa yok ya?

13
15
yanıtYanıtla
demet:

biz hic olmazsa ölen birine tapiyoruz ya size ne demeli yasayan birine tapiyorsunuz hangisi daha günah?

yanıt7
yanıt10
Antiamerikancım@m.m:

Demet malmısın sen

yanıt8
yanıt1
kaan:

demet herkesi kendin gibi putperest sanma kendi pisliğini kendine sakla

yanıt2
yanıt1
cehalet:

cahil insan sen gidıp onlara adak mı adıyorsun yada onlara kurban kesıp onunde diz çokup ibadet mı ediyorsun , , , , , ilkonce put ve putperstlığın manasını oğren, , , ,

yanıt0
yanıt1
türker ötügenm@m.m:

Demet daha 5 yasinda galiba.

yanıt0
yanıt1
deli kadir:

demet hanimin yorumunu anlamak icin beyin gerekli maalesef bizim akcilarin beyinleri yok ondan baska türlü anliyorlar.

yanıt2
yanıt1
nuri:

butlarınızla birlikte haşr olun inşaallah. Putperest toplumdan ne çıkar. Koca bir hiç

9
13
yanıtYanıtla
Yürekli:

DÜNYADA BÜTÜN KULLANDIKLARININ HEPSI PUTPEREST ICADI:NEYIN MUCIDIYIZ NE ICAD ETTIK. ?

yanıt3
yanıt2
zirtellomobilWeb@haberler.com:

Heykel dikmenin dinimizde yeri yok. Birakın bu boş isleri...

8
12
yanıtYanıtla
Tüm 39 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title