Haberler

Köy Enstitülerinden Doğan Edebiyat Foça'da Tartışılacak

Güncelleme:

"Ferit Oğuz Bayır'a 115 Yıl Armağanı Köy Enstitülerinden Doğan Edebiyat" Çalıştayı, 29-30 Kasım tarihlerinde Foça'da yapılacak


"Köy Enstitülerinden doğan edebiyat", Foça'da düzenlenen bilimsel çalıştayda ele alınıyor. Hasan Âli Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç'la birlikte üç kurucusundan biri olan Ferit Oğuz Bayır'a 115. Doğum yıldönümünde "Armağan" olarak bir çalıştay düzenlenecek. 1940-1954 arasında 15 yıl eğitim veren ve öğrencileri arasından 1950'lerden sonraki Türk Edebiyatına damgasını vuran yazarların çıktığı Köy Enstitülerinin Türkiye Kültürüne edebi katkıları gündeme getirilecek.

29-30 Kasım Cumartesi Pazar günü Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi'nde düzenlenecek, Köy Enstitülerini Araştırma ve Eğitimi Geliştirme Derneği-KAVEG, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı ve Foça Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği çalıştayın açılış konuşmalarını; Ferit Oğuz Bayır'ın ailesi ve dostları; Prof.Dr. Emek Özen, Prof.Dr. Özlem Yılmaz, Sinema Yönetmeni Yurdakul Kabasakal, CHP Milletvekili gazeteci yazar Mustafa Balbay ve Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ yapacak. Ferit Oğuz Bayır'ı anlatan kısa bir belgeselin de gösterileceği etkinlikte KAVEG Başkanı Prof. Dr. Güler Yalçın ile Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı'nın sunuş konuşmalarının ardından Mutahhar Aksarı Ferit Oğuz Bayır'ın Köy Enstitülerinin kuruluşundaki katkılarını ve eğitim çalışmalarını anlatacak.

Köy Enstitüleri'nin eğitimde olduğu gibi edebiyatta da büyük bir çığır açtığını belirten KAVEG Başkanı Prof. Dr. Güler Yalçın, enstitülerden yetişen yazarların edebi yaratı ve katkılarının kapsamlı bir çalıştayla ele alınıp değerlendirileceğini, bu nedenle çalıştayda sunulan bildirilerin kitabını da yayımlayacaklarını, Köy Enstitüleri'nin eğitimde yaptıkları devrimin bir benzerini edebiyatta da yaptıklarını vurgulamıştır. Yalçın günümüzde ülkenin temel sorunlarından çıkışın her alanda Köy Enstitüsü yaratıcılığı ve yönteminin uygulanmasıyla aşılabileceğini belirtmiştir.

29 Kasım Cumartesi günü saat 13.00'de başlayacak ilk oturumda Adnan Binyazar'ı Doç. Dr. Aynur Soydan, Abbas Cılga'yı Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu, Mehmet Başaran'ı Berrin Taş, Dursun Akçam ile Ümit Kaftancıoğlu'nu Metin Turan, Fakir Baykurt'u Erdal Atıcı ile Hidayet Karakuş, 30 Kasım Pazar günü saat 09.00'da başlayacak sabah oturumunda Talip Apaydın'ı Atilla Küçükkayıkçı, Hasan Kıyafet'i Özge Çelik, Mahmut Makal'ı Cengiz Gündoğdu, Sami Gürel'i Mehmet Akkaya, saat 13.00'te başlayacak öğle oturumunda Ali Yüce'yi Veysel Çolak, Osman Şahin'i Ahmet Yıldız, Yusuf Ziya Bahadınlı'yı Müslüm Kabadayı, Osman Bolulu'yu B. Sadık Albayrak değerlendirecekler.

Şair-tiyatrocu Ali Ziya Öğütcen ve arkadaşları da, Köy Enstitülü yazarların şiir ve yazılarından oluşturulmuş bir Okuma Tiyatrosu gösterisi sunacaklar.

Türbanla derse giren öğrencilere, bunu yasaklayan Anayasa Mahkemesi kararlarını hatırlattığı için yargılanıp hapis cezasına çarptırılan Gökbilimci Prof. Dr. Rennan Pekünlü'nün de hapse konduğu Foça'da aynı hafta "Köy Enstitülerinden Doğan Edebiyat" çalıştayının düzenlenmesi de ironik bir rastlantı olsa gerek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İsmail Hakkı Tonguç Hasan Ali Yücel Türkiye Foça Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title