Haberler

Bakan Koca 3 gruba aşı yapılamayacak demişti, kişi sayısı netleşti! Yaklaşık 25 milyon kişi kapsam dışı kalacak

Güncelleme:

Sağlık Bakanı Koca, 18 yaş altı için aşının Faz-3 çalışmalarının Çin'de devam etmekte olduğunu, bu nedenle aşının 18 yaş altı ile hamilelere ve son 4-6 ay içinde hastalığı geçirmiş olanlara yapılmayacağını belirtmişti. Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, aşı kapsamı dışında tutulacak kişi sayısının 25 milyon olduğunu söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 17 Nisan 2020'de açıkladığı, "İstatistiklerle Çocuk 2019" bültenine göre, 2019 yıl sonu itibarıyla, Türkiye nüfusu 83 milyon 154 bin 997 kişi ve bunun 22 milyon 876 bin 798'ini yani nüfusun yüzde 27,5'ini 0-17 yaş grubundaki çocuklar oluşturuyor.

25 MİLYON KİŞİ KAPSAM DIŞI

Değerlendirmelerde bulunan Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, TÜİK rakamlarına işaret ederek, "Çocuklar, gebeler ve emzirenler açısından kabaca düşünüldüğünde 25 milyon kişi şu anda kapsam dışında diye düşünülebilir" dedi.

Milliyet'in haberine göre, hastalığı geçirenlerin tespitinde Hes'in devrede olacağını belirten İlhan, Kovid-19 olmayan ya da hastalığı geçirip geçirmediğini bilmeyenler için ise, "Hiç hasta olmadıysanız ya da hasta olup olmadığınızı bilmiyorsanız direkt aşı olacaksınız. Antikora bakmayacağız. Sağlık çalışanı olsun, normal vatandaş olsun, sırası geldiği zaman 4-6 ay arasında hastalığı geçirmemiş ise 18 yaş altında değilse, gebe veya emziren değilse aşı yapılacak" diye konuştu.

İLK PARTİ 3 MİLYON DOZ

Koca, aralık ayı için 20 milyon doz gelmesi planlanan aşının ilk 3 milyonunun 3-4 gün içerisinde Türkiye'ye geleceğini açıklamıştı. Buna göre, gelen 3 milyon doz aşı, 2 hafta Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nda güvenlik testleri yapıldıktan sonra kullanıma geçecek. İlk etapta yaklaşık 2,5 milyon doz aşının sağlık çalışanları için ayrılması geriye kalan aşıların ise, 65 yaş üstü kişilerde uygulanması bekleniyor.

AŞI ZORUNLU DEĞİL

Koca, yapılan aşının kişinin HES koduna ve e-Nabız'a işleneceğini belirterek, "Bu süreç, dünyada gündeme gelecek. Aşının yaygın yapımı dönemi sonrası uçağa, otobüse binmek için, ulaşım için istenebilir" uyarısında bulunmuştu. Koca, bu sözleriyle, yaygın aşılama döneminin ardından gerek yurt içinde gerekse yurt dışında aşısız kişilerin seyahat, toplu ulaşım, konaklama tesislerinden faydalanma gibi konularda sıkıntı yaşayabileceği mesajını verdi.

Buna göre, "zorunlu" değil dense de korona aşısı ilerleyen dönemde, "açıkta kalmamak" için şart haline gelebilecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Çin tarafından üretilen SinoVac'ın inaktif yani "ölü virüs aşısı", en erken faz-3 safhasına geçen aşı olarak biliniyor ve güvenilirliğiyle ön plana çıkıyor. Uzun vadeli yan etkilerinin ne olduğu bilinen ve geçmişten bu yana uygulanan yöntemle hazırlanan aşı, etkinliğiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Aşı, Türkiye'de yaklaşık 2 hafta boyunca Halk Sağlığı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun laboratuvarlarında güvenlik testlerine tabi tutulacak.

Bu incelemelerde aşının güvenilirlik testlerinin olumlu çıkması ve faz-3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben veriler İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumunca değerlendirilecek ve Türkiye standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek.

İLK OLARAK SAĞLIK ÇALIŞANLARINA UYGULANACAK

Bu aşamalardan sonra başlanacak aşı ilk olarak sağlık çalışanlarına uygulanacak. Öncelik sıralamasına göre 4 aşamada yapılacak aşılama, birinci basamak sağlık hizmetleri dahil olmak üzere aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, eczaneler, sağlık kuruluşları ve hastaneler olmak üzere geniş bir yelpazede uygulanacak.

Aşı, 14-21 gün arayla iki doz halinde ücretsiz yapılacak. Şimdilik zorunlu tutulmayacak aşı için vatandaşlar ikna edilerek kitlesel aşılama yoluna gidilecek. Aşı yaptıranlar, sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşu tarafından kaydedilecek. Böylece, test sonuçları ve temaslılarda olduğu gibi aşılı vatandaşlar da merkezi veri tabanından, HES kodu ve e-Nabız aracılığıyla takip edilecek.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Toplum Bilimleri Kurulu Türkiye HES Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500

Yorumlar (48)

zorunlu aşı vayyyy:

o uçağa binmem , o otobüse binmem , o konaklamayı yapmam , O AŞIYI''DA VURULMAM , öyle bir dünya yok zorla benim geleceğimle oynayamazsınız

37
8
yanıtYanıtla
mert:

sen bu kafayla yaşama kardeş. proflardan daha profsun daha iyi bilirsin. cahil adam

yanıt2
yanıt19
zaza:

mert sen çok mu biliyon ki cin bu aşıyı halkına yapmıyor sen kobay olmaya devam et o zaman kim bu bilim kurulu üyeleri yaa kim ne amaçla seçti bunları acabaa

yanıt9
yanıt1
zaza:

cin kendi halkına yapmadığı aşıyı bizi kobay olarak mı kullanmak istiyor . kusura bakmayısınlar ama ben aşı yaptırmam kobay değilim çünkü

31
5
yanıtYanıtla
Emin urhan:

Çinde kısa sürede 500 milyon aşı yapılacak kafa bulandırmayın

yanıt0
yanıt15
yorumcu:

ben de aşı olmayı düşünmüyordum ama dün akşam beyaz tv de bi prgram vardı orda anlatıyorlar Bu biontech ve pfizer aşıları mRNA dan üretilyormuş ve bu aşıyı olsanız bile koruyuculuğu garantisi verilmiyor ve bu aşıların deneylerinde bazı insanlar öldü diye açıklama yaptılar ayrıca virüs her sene mutasyona uğradığı için her sene yeni bir mRNA aşısı olmanız gerekiyormuş ama Çinin ürettiği aşı inaktif aşı olduğundan bir riski olmadığı ve uygulanması gereken inaktif türü aşılar dendi.

yanıt3
yanıt6
Dijital kölelik sistemi:

Coronavirüsler mutasyona uğrayorken, mutasyona uğrayan virüslerin aşısı ne kadar başarılı olur? Grip bitiyor mu aşı olmakla ? Zorunlu aşı, dijital kontrol sistemine geçişin, tam kölelik sisteminin ilk adımları Bill Gates aşı firmalarının sponsoru! Bill Gates bize çip takacakmış deyip gülen insanlar var. Bill Gates geçen sene bizim tarım ve tohum işlerine el atmış. Google a ''Gates Vafkı tarım bakanlığı'' yazıp, tarım bakanlığının sitesinden okuyunuz.

21
1
yanıtYanıtla
Çin vurisu:

Sayın bakanım Türkiye de 5 milyon Suriyeli 1 milyon afgan var bunlar ne olacak adamlarda ne sosyal mesafe nede maske birde hiç duymadık bir Suriyeli virüsten olmuş diye bunları teyedmi geçiyor.bunlar virüsten muafmi

21
0
yanıtYanıtla
ŞŞ:

AŞI OLMAM DEMEK HASTALIGI İNKAR ETMEK GİBİ OLUR. . .

1
19
yanıtYanıtla
zaza:

cin için kobay lazım sen ol o zaman ŞŞ: tamam mı canımm

yanıt11
yanıt0
Tüm 48 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title