Haberler

Konuşma Rehabilitasyonunda Yenilikler ve Yalçın Menteş ile Söyleşi

Acıbadem Üniversitesi Fizik Tedavi Bölümü'nce, "Konuşma Rehabilitasyonunda Yenilikler ve Yalçın Menteş ile söyleşi" programı gerçekleştirildi.

Acıbadem Üniversitesi Fizik Tedavi Bölümü'nce, "Konuşma Rehabilitasyonunda Yenilikler ve Yalçın Menteş ile söyleşi" programı gerçekleştirildi.

Üniversitenin Ataşehir'deki Kerem Aydınlar kampüsünde gerçekleştirilen programda konuşan Nörolojik Konuşma Bozuklukları Uzmanı ve Acıbadem Üniversitesi Öğretim Üyesi Çiğdem Gülerman, konuşma ve yutma bozukluklarının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Gülerman, sanatçı Yalçın Menteş'in kendilerine geldiğinde, yutma ve konuşma bozukluğuna sahip olduğunu ifade ederek, "Sesi son derece bulanıktı. Harfleri yeteri kadar artiküle edemiyordu. Özellikle de su yutarken aspire ediyordu. Pinomoriski dahi vardı. Haplarını yutamıyordu. Yemek yiyemiyordu" dedi.

Sanatçı Menteş'e, yavaş yavaş hem yutma, hemde ses çıkarma, bunları düzgün şekilde artiküle etme ve devamında da, konuşma, drama çalışmalarını yaptıklarını anlatan Gülerman, "Yavaş yavaş toparlayarak yaklaşık 3 ay içerisinde son noktaya geldik. Kendisi sanat hayatına döndü. Bundan da çok mutluluk duyuyoruz. En son aşama olarak da haplarını yutmaya başladı. Haplarını daha önce, ezerek içebiliyordu. Çeşitli egzersizler ile bu duruma geldik" şeklinde konuştu.

Ses ve konuşma için çeşitli ses çalışmaları yaptıklarını belirten Gülerman, "Harflerin artikülasyon çalışmaları yaptık. Her harfin çeşitli ağız şekli var. Konuşma ekipmanlarımızı kullanma tarzımız var. Diş, dil, dudak, damak, hatta gırtlak bunların çeşitli egzersizleri var. Bunları yaptık. Daha sonra düzgün çıkan sesleri birleştirerek kelimeler oluşturmaya başladık. Kendisi de sanatçı olduğu için bu kelimeleri çok kolaylıkla ve akıcılıkla birleştirip eski konuşma havamıza yaklaştık".

Yutmada da çeşitli egzersizlerle yola çıktıklarını kaydeden Gülerman, "Boyunda yaptığımız bazı egzersizler var. Onları gerçekleştiriyoruz. Nefesin koordine edilmesi çok önemli. Hem konuşmada, hem de yutmada nefesin ne zaman alınıp, ne zaman durdurulacağının bilinmesi çok önemli. Nefes koordinasyonu üzerinde çok durduk. Nefesi yetersizdi, kuvvetlendirdik. Bütün bu çalışmaların sonucunda, hem yutma, hem de konuşma konforumuza kavuştuk" dedi.

Sanatçı Yalçın Menteş de, söyleşiye gelişinde öğrencilerin kendisini uzun süre alkışlaması nedeniyle duygulandı. Menteş, Çiğdem Gülerman ve beraberindekilerin çok büyük efor sarf ederek kendisini iyileştirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Menteş, "Şu anda gerçekten çok iyiyim. Konuşmayı yeniden öğrendim.Terapilerim devam ediyor ama sağlığım ve moralim çok iyi. Beni bu duruma getiren herkese çok teşekkür ederim" dedi.

Menteş, kendisini dinleyen öğrencilere de, sağlıklarının kıymetini bilmelerikonusunda tavsiyede bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Yalçın Menteş Ataşehir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title