Haberler

KKTC Dışişleri Bakanı Nami, AB Genişleme Komiseri Füle'yle Görüştü

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle'yle bir araya geldi.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından basına konuşan Nami, Füle ile Kıbrıs müzakerelerinin geleceği ve KKTC'deki AB projelerinde Rum tarafının çıkardığı engellerin nasıl aşılacağı konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Kıbrıs'ta liderlerin çözüm iradesini ortaya koydukları 11 Şubat tarihli ortak deklarasyonlarının ardından AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun Türk tarafının AB'ye hazırlığının ilerletilmesi için çalışmaların yoğunlaştırılacağını açıkladığını hatırlatan Nami, kapsamlı çözüm hedefine ulaşıldığı anda KKTC'nin altyapısından yasalarına ve bürokrasisine kadar her alanda AB üyeliğine hazır olması için çalıştıklarını kaydetti.

Nami, "Kapsamlı çözüm sonrasında hayatın normale dönmesini hızlandırmak için bugünden AB'ye uyumlu hale gelmeye çalışıyoruz. Gerek yasal hazırlık, gerek altyapıların oluşturulması ve bürokratların eğitimi için AB Komisyonu'yla birlikte çalışıyoruz. Rumların baskısından doları AB'nin gereken ilgiyi ve desteği veremediği alanlar var. Bu noktalarda AB'ye uyumu Türkiye ile birlikte gerçekleştirmeye karar verdik" şeklinde konuştu.

Özdil Nami, "İstediğimiz her konuda AB'ye uyum için önemli mesafeler katetmiş Türkiye'nin büyük tecrübelerinden  faydalanmaya başladık. KKTC'yi her alanda güçlü bir şekilde AB üyeliğine hazırlıyoruz" dedi.

Rum tarafının KKTC'deki AB projelerinde engelleyici tutumunun "çağdışı bir yaklaşım olduğunu ve kapsamlı çözüm hedefine hizmet etmediğini" dile getiren Nami, KKTC'nin AB üyeliğine hazırlığını yaptığı ölçüde kapsamlı çözümün kolaylaşacağını vurguladı.

Nami, "Malesef Kıbrıs Rum tarafında çağdışı olarak nitelendirebileceğim siyasi yaklaşımların canlı olduğunu görüyoruz. AB'ye yaklaşmamızı engellerlerse sanki müzakere masasında ellerine koz geçecekmiş gibi bir değerlendirme içerisindeler. Halbuki gerçek bunun tam tersi. Bunun açılması için AB Komisyonu başta olmak üzere diğer tüm üye ülkelere büyük sorumluluk düşüyor" ifadesini kullandı.

Rum kesiminin KKTC'yi üyeliğe hazırlayacak projeleri engellemek için AB Komisyonu'na yoğun baskı yaptığını belirten Nami, "Özellikle liderler seviyesinde yapılan ortak deklarasyondan sonra Rumların bu köhnemiş politikalarını gözden geçirip daha geleceğe odaklı politikaları uygulamaya başlamaları gerekiyor" dedi. - Brüksel

Kaynak: AA / Güncel

Stefan Füle Özdil Nami Türkiye Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title