Haberler

"Kış Geldi... Suriye İçin Bir Ekmek, Bir Battaniye" Kampanyası

Enes Kaplan - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Suriye'de 2,5 milyondan fazla gizlenen ve yer değiştiren insan bulunduğunu belirterek, "Çok ciddi anlamda gıdaya, ilaca ve hayatlarını devam ettirebilmek için diğer insani yardım maddelerine"...

Enes Kaplan - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Suriye'de 2,5 milyondan fazla gizlenen ve yer değiştiren insan bulunduğunu belirterek, "Çok ciddi anlamda gıdaya, ilaca ve hayatlarını devam ettirebilmek için diğer insani yardım maddelerine ihtiyaçları var. Bütün bunlar oradaki dramın boyutlarını göstermesi açısından son derece önemli" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, AA muhabirlerinin sorularını yanıtladı. Bozdağ,

"Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye" kampanyası düzenlendiği ve buna Türkiye Diyanet Vakfı, Türk Kızılayı ve AFAD'ın ve çok sayıda sivil toplum örgütünün destek olduğunun hatırlatılması üzerine, Suriye'de büyük bir insanlık dramı yaşandığını ve Türkiye'de 150 binin üzerinde Suriyeli misafir bulunduğunu kaydetti.

Lübnan ve Ürdün'de de çok sayıda Suriyeli bulunduğunu belirten Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bunların dışında Suriye'de 2,5 milyondan fazla yer değiştiren ve gizlenen insan var. Suriye hükümeti, maalesef kendi vatandaşları üzerine ölüm yağdırıyor. Eskiden askerler doğrudan bu işi yapıyordu veya askerlerle koordineli çalışan güçler, doğrudan bu işi yapıyordu. ya askerler ya onlar ölüm yağdırıyordu, daha sonra toplarla, tanklarla. Güç zayıfladıkça bunu uçaklarla, helikopterle gökten bombalama yolunu tercih ettiler. Takip ediyorsunuz. Son zamanlarda da Scud füzelerini kendi ülkesi içerisinde kullandığını görüyoruz. Bu sefer daha uzaktan esasında hem gökten uçaklardan ölüm yağdırması, hem de füze kullanması Suriye yönetiminin gücünün azaldığının da bir göstergesi."

Bozdağ, Suriye'de çoluk, çocuk, yaşlı, kadın 50 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini dile getirerek, Hama'da ekmek kuyruğunda bekleyen insanların füzelerle öldürüldüğünü ve büyük bir zulüm ile haksızlık yaşandığına vurgu yaptı.

-"Milletimizin bu yardıma gönülden destek olacağına inanıyorum"-

Halkın ilaç, gıda, ısınma, enerji ve barınma gibi konularda sıkıntılar yaşadığına dikkati çeken Bozdağ, "Biz Türkiye olarak bize gelmiş olan Suriye vatandaşlarına milletimizin ve devletimizin ali cenaplığını gösteriyor, onların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ama öte yandan Suriye içerisinde Türkiye'ye gelemeyen ve oralarda bulunan insanlar var. Bunlar da çok ciddi anlamda gıdaya, ilaca ve hayatlarını devam ettirebilmek için diğer insani yardım maddelerine ihtiyaçları var. Bütün bunlar oradaki dramın boyutlarını göstermesi açısından son derece önemli" dedi.

Bakanlar Kurulu'nda imzalanan Suriye'ye yardım yapılmasına dair kararnameyi anımsatan Bozdağ, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın da bu ülkeye yapılacak yardımları koordinasyonla görevlendirildiğini belirtti.

Türkiye Diyanet Vakfı, Türk Kızılay'ı ve AFAD ile diğer sivil toplum kuruluşlarının koordineli bir şekilde yardım kampanyası başlattığını ifade eden Bozdağ, "Milletimizin bu yardıma gönülden destek olacağına inanıyorum. Gönül hazinesinden Allah rızası için bu yardıma katkı vereceklerine inanıyorum" diye konuştu.

-Esed'in gücü azalıyor-

2013 yılında Esed ve yönetiminin iktidardan uzaklaştırılıp uzaklaştırılamayacağına dair bir soruya Bozdağ, "Bu noktada bir takvim verme imkanım yok. Ama yaşanan gelişmelere baktığımızda da işte Suriye'deki muhalif güçlerin en son yapılan bir uluslararası toplantıda dünyanın 114 tane ülkesi tarafından Suriye'nin meşru temsilcisi olarak kabul edilmesi, pek çok uluslararası örgüt tarafından da Suriye'nin meşru temsilcisi olarak kabul edilmesi kararı çıktı. Bu son derece önemli bir adımdır. Tabi Suriye yönetiminin mücadelede kullandığı silahlara baktığımızda da bu gücünün azaldığını, zayıfladığını gösteriyor. İşte havadan bombalaması, uzaktan Scud füzeleri göndermesi de bu anlamda orada zayıflamanın olduğunu gösteriyor" dedi.

Bozdağ, uluslararası toplumun Esed yönetiminin meşruiyetini kaybettiğini, gitmesinin de bir takvim meselesi olduğu konusunda da hem fikir olduğuna işaret ederek, "Esasında şu an uluslararası toplumun üzerinde durduğu konu Esed'den sonra Suriye'de dengelerin nasıl oluşacağı, yönetimin nasıl şekilleneceği. Suriye'nin yoluna nasıl devam edeceği yönünde yoğunlaşmaktadır. Umarız, Suriye'de kendi halkına ölüm yağdıran bu zalim yönetim daha fazla sürmez. Kısa sürede Suriye'de huzur, sükun, barış tesis edilir ve Suriye halkının iradesi iktidar olur" ifadesini kullandı.

Yayıncı: Ertuğrul Cingil - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Bekir Bozdağ Enes Kaplan Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title