Haberler

Kapadokya'da Kayakapı Projesi Hayata Geçiyor

Kapadokya bölgesinde farklı uygarlıkların izlerini taşıyan Ürgüp 'Kayakapı Kültürel ve Doğal Çevre Koruma ve Canlandırma' projesi, yeniden yapılıyor.30 milyon euroluk harcama ile toplam 270 bin metrekarelik alan üzerinde ve içerisinde UNESCO...

Kapadokya bölgesinde farklı uygarlıkların izlerini taşıyan Ürgüp 'Kayakapı Kültürel ve Doğal Çevre Koruma ve Canlandırma' projesi, yeniden yapılıyor. 30 milyon euroluk harcama ile toplam 270 bin metrekarelik alan üzerinde ve içerisinde UNESCO desteği ile onarılmış kilise başta olmak üzere cami, hamam, çeşme gibi tarihsel ve kültürel değerlere sahip toplam 1215 kayadam ve yığma taş evlerden oluşan projenin önümüzdeki yıl tamamlanması hedefleniyor. Proje kapsamında, her biri eski sahiplerinin adını taşıyan evlerden oluşan butik otel ise turizme açıldı.

Dünyanın kültürel değerlerin etkin şekilde günümüzde de yaşatılması yönünde planlanmış, deniz seviyesinden bin 400 metre yükseklikteki, Temenni Tepesi olarak olarak adlandırılan Ürgüp Kayakapı projesi, 4 yıllık bir duraksamanın ardından Kayakapı Turizm Yatırım Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dinler tarafından yeniden hayata geçiriliyor.

Kapadokya bölgesi ve Antalya'da çok sayıda turistik tesisleri ve balon firması bulunan Mustafa Dinler, Kapadokya turizminin gelişimine oldukça farklı bir anlayış katan projenin bu alanda dünyada uygulanan en önemli projelerden biri olduğunu söyledi. Dinler, bölgedeki yapılanmanın salt konaklama ünitesi olarak algılamanın oldukça yanlış olduğunu belirterek, "Kapadokya bölgesinde geçmiş insan yaşamının en canlı örneğinin sunulduğu Kayakapı, bizim hayallerimizde hep var olan bir gelişme oldu. Kapadokya kültürel etkileşimin turizm alanında yansıtıldığı ülkemizin önemli bir bölgesi. Kayakapı da bölgenin geçmiş mirasının bu günlere kadar harabe bir şekilde de olsa yaşatıla geldiği önemli bir yöresi. Günümüze kadar doğal olaylardan olumsuz yönde etkilenerek tarihe karışmak tehlikesi altındaki bu müstesna kültür birikimine sahip bölgeyi, turizmin hizmetine sunabilmek için çalışmalara başladık. Ürgüp Belediyesi'nin yap işlet devret modeline uygun olarak 49 yıllığına kiraladığımız bu alan, yaptığımız ve halen devam eden temizleme konservasyon ve restorasyon çalışmaları ile dünyanın Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerinden kalma tarihsel değerlerinin yaşatıldığı ve turizm alanında değerlendirildiği ülkemizin de yüz akı projelerinden birisi oldu. Her şeyi aslına uygun olarak bu mahallede yaşatacağız" dedi.

Dinler, 2011 yılından bu yana sürdürdükleri projenin etap etap tamamlanmasının öngörüldüğünü belirterek, şu anda butik otel şeklinde, içinde havuzdan Türk hamamına kadar kaya oyma, tamamen doğal evlerin tümünün önümüzdeki yıla kadar tamamlanmasını hedeflediklerini ifade etti. Mustafa Dinler, yaklaşık 30 milyon euroluk bir harcamanın planlandığı Kayakapı Mahallesi'nin turizme kazandırılmasına yönelik projenin tam olarak hayata geçirilmesiyle birlikte yaklaşık 500 kişinin de istihdam edileceğini sözlerine ekledi.

Konaklama ünitelerinin yanı sıra, bölgenin zengin el sanatları değerlerinin de yansıtılacağı El Sanatları Müzesi'nin de oluşturulacağı Kayakapı Mahallesi'nde, halen temizleme çalışmaları devam ediyor. - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Dinler Kapadokya Ürgüp Politika Güncel Haberler

Bayram namazında Gazze protestosu! Biden ve Netanyahu'nun yer aldığı pankartı taşladılar

Bayram namazında Gazze protestosu! Biden ve Netanyahu'nun yer aldığı pankartı taşladılar

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Bakmadan Geçme

Bayram tatilinde bankalar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası bankalar kapalı mı? Bayram tatilinde noterler açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası noterler kapalı mı? Bayram tatilinde kargolar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası kargolar kapalı mı? Türkiye-Brezilya Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-Brezilya voleybol maçı saat kaçta? Türkiye-Brezilya voleybol maçı şifresiz canlı izle! Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda AVM'ler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde alışveriş merkezleri çalışıyor mu? #128717 Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz?
Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title