Haberler

Kanserli Köy"De Hak Sahiplerine "Borç Tebligatı"

Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde yapı taşlarında kanserojen madde bulunan ve ''kanserli köy'' olarak bilinen Tuzköy'de 8 yıl önce AFAD tarafından yaptırılan konutların hak sahiplerinden birçoğuna "borcunu ödemediği" gerekçesiyle ilgili banka aracılığıyla tebligat gönderildi AFAD: "Kanuna göre, hak sahipleri,

Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde yapı taşlarında kanserojen madde bulunan ve "kanserli köy" olarak bilinen Tuzköy'de Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD)  8 yıl önce yaptırılan konutların hak sahiplerinden birçoğuna "borcunu ödemediği" gerekçesiyle ilgili banka aracılığıyla tebligat gönderildi.

Tuzköy'e 3 kilometre uzaklıktaki Evrenin etekleri mevkisine yaptırılan konutlarla ilgili "borç tebligatı" gönderilen hak sahipleri, 20 gün içinde ödeme yapılmadığı takdirde icra takibine başlanacağını belirterek, yetkililerden yardım istedi.

Tuzköylü vatandaşlardan Sultan Aydın, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bize 'kağıda imza at' dediler. 'Sizi kanserden kurtarıyoruz' dediler. Biz de 'bizim için ev yapıyorlar' diye sevindik. Biz şimdi nereden bulalım bu parayı da ödeme yapalım. Aylığı olan var, olmayan var" dedi.

Oruç Kayerman ise daha önce kendilerinden para istenmeyeceğinin söylendiğini ileri sürerek, "Bizden 28 bin 500 lira para isteniyor. 9 bin lirasını ise 20 gün içerisinde peşin istiyorlar" diye konuştu.

Bu konutların o dönemde yapılmasından memnuniyet duyduklarını belirten Kayerman, "Ancak istenilen bu para nedeniyle halk şikayetçi oluyor. Biz evlerimizi, burası kanserli diye terk ettik" dedi.

Mehmet Uğurlu da konutlara taşınacaklar listesinde olduğunu ancak karşılaşılan bu sıkıntı nedeniyle taşınmayı düşünmediğini söyledi. Uğurlu, "Evlere taşınanların geçim kaynağı hayvancılık olmasına rağmen yeni yerlerinde bu işlerini yapmaları mümkün değil. Borç batağında ölmektense burada kalır kanserden ölürüm" ifadelerini kullandı.

AFAD: "Hak sahipleri, 3 yıl ödemesi yapılmayan konutları geri veriyor"

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, zarara yol açan afetler sonrasında afetzedelerin mağduriyetlerini giderebilmek için 7269 sayılı "Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" kapsamında AFAD Yaşam Konutları inşa edildiği belirtildi.

Tuzköy'de de bu konutlardan inşa edilerek 8 yıl önce hak sahiplerine teslim edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İlk 2 yıl herhangi bir ödemesi bulunmayan AFAD Yaşam Konutları'nda oturan hak sahipleri, evlerin maliyeti olan 28 bin 633 lirayı üçüncü yıldan itibaren ayda 133 lira taksitle ödenmesiyle ev sahibi yapılıyorlar. Tuzköy'de, mevzuattaki kriterlere göre belirlenen hak sahiplerine 248 AFAD Yaşam Konutu ve 14 iş yeri inşa edildi. Cüzi miktarların peyderpey ödenmesiyle ev sahibi yapılan afetzedeler, bankayla aralarında yaptıkları anlaşmaya istinaden herhangi bir çağrıya gerek kalmaksızın borçlarını ödüyorlar."

Açıklamada, "Bu sürenin üçüncü yılından itibaren, 7269 sayılı kanuna göre, ödemeler yıllık olarak bankaya yapılıyor. Konut maliyetleri, hak sahipleri tarafından 18 yılda bankalara ödeniyor, geciken ödemeler için kanuni miktar ödeniyor. Kanuna göre, hak sahipleri, 3 yıl ödemesi yapılmayan konutları geri veriyor. Tuzköy'ün yanı sıra ülke genelindeki AFAD Yaşam Konutları'nda oturan hak sahipleri, kanuni borçlarını ödemeye devam ediyor" bilgisine yer verildi. - Nevşehir

Kaynak: AA / Güncel

Gülşehir Nevşehir Tuzköy Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title