Haberler

Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Programı

Sabancı Vakfı, 'Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı' (BMOP) kapsamında hibe vereceği 9 projeyi açıkladı.

Sabancı Vakfı, ' Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı' (BMOP) kapsamında hibe vereceği 9 projeyi açıkladı.

Ortak program kapsamındaki illerde bulunan 9 sivil toplum kuruluşu, kadınların insan haklarının ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesine yönelik projeleriyle Sabancı Vakfı Hibe Programı'ndan destek aldı. Projelerin açıklandığı Kayseri'deki basın toplantısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aziz Yıldırım, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska'nın katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda konuşan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, kadın ve kız çocuklarının hakları konusunda atılması gereken daha çok adım olduğunu ifade ederek, "Kız çocukları, en önemli insan hakkı olan eğitime devam etmelidir. Bunu başarabilirsek zaten pek çok sorunu da çözmüş olacağız. Kadın istihdamını da teşvik etmeliyiz. Erken yaşta evlilikleri de önlemeliyiz. Kadınların eşit ve ortak olduğu bir toplumu birlikte yaratmalıyız. Ülkemizin ekonomik alanda kazandığı ivmeyi, toplumsal cinsiyet eşitliği ile destekleyerek, demokrasimizin gelişmesini de desteklemiş olacağız" dedi.

Sabancı, Sabancı Vakfı'nın kadın haklarının geliştirilmesi hedefiyle uygulamaya koydukları Toplumsal Gelişme Hibe Programı ile birlikte BMOP kapsamındaki hibe programıyla bu yıl toplamda 18 sivil toplum kuruluşunun projesine hibe desteği vereceğini söyledi. Ortak program kapsamında geliştirilen çalışmaların odağında 'Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme' olduğunu söyleyen Güler Sabancı, "Yerel yöneticilerimiz bundan sonra kamu bütçelerini cinsiyet eşitliği açısından sorgulayacak. Her çalışmaya, bütçeye ve stratejik plana toplumsal cinsiyet eşitliği açısından bakacaklar" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska, konuşmasında demokrasilerde her vatandaşın eşit haklara sahip olması gerektiğini fakat günümüzde birçok kadının hayatının anayasal haklar ve medeni kanun yerine, sosyal ve kültürel geleneklerle şekillendiğini vurguladı.

Türkiye'de daha önce çeşitli bakanlıklarla iş birliği çerçevesinde çalıştıklarını belirten Dimovska, Sabancı Vakfı, Sabancı Üniversitesi ve Bakanlıklar ortaklığıyla yürütülen ortak programın da çok önemli olduğunu bildirdi. Dimovska, "Cinsiyet eşitliği uluslararası ajandada da önemli bir yer tutmaktadır. Pozitif ayrımcılık düzenlemeleriyle cinsiyet eşitliğinin uygulama alanları artırılmalıdır" dedi.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aziz Yıldırım da kadınların hak arayışını insan hakları olarak gördüklerini ifade ederek, "Mutlu birey, huzurlu aile, hedefimiz için 2006'dan bu yana ulusal ve uluslararası desteklenen pek çok projeye biz de destek veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan ise, eşitlik ve kadın hakları konusunda uluslararası her sözleşmeyi imzaladıklarını ve hemen uygulamaya koyduklarını kaydetti. Asan, bütün çalışmalarının kadın haklarının korunmasına yönelik olduğunu ve bunu sağlarken eşitlikten de taviz vermeyeceklerini vurguladı. Aile içi şiddet gibi toplumda derin yaralar açan ve kadın haklarını zedeleyen uygulamalara son verilmesi için her türlü yasal düzenlemeyi yaptıklarını ancak bu olumsuz davranışların silinmesi için toplumsal bir bilinç ve duyarlılık oluşturulması gerektiğini, toplumda kadına karşı aşağılayan bir algı olduğunu ve bunun değişmesi gerektiğini ifade etti.

Asan, kadın ve kız çocuklarının önlerindeki engellerin kaldırılması gerektiğini de vurgulayarak çalışmalarındaki esas amacın toplumda farkındalık oluşturmak olduğunu sözlerine ekledi. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Güler Sabancı Aşkın Asan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title