Haberler

Kaçakçılar, 13 metrelik tekneye 90 düzensiz göçmen bindirmiş

Güncelleme:

Van'da yurda yasa dışı yollarla giren 90 Afganistan uyrukluyu tekneyle başka illere götürmeye çalışırken yakalanan 2 sanığa verilen hapis cezasının gerekçeli kararında, düzensiz göçmenlerin küçük bir teknenin güvertesinde insan onuruyla bağdaşmayan şekilde taşındığı belirtildi.

Van'da yurda yasa dışı yollarla giren 90 Afganistan uyrukluyu tekneyle başka illere götürmeye çalışırken yakalanan 2 sanığa verilen hapis cezasının gerekçeli kararında, düzensiz göçmenlerin küçük bir teknenin güvertesinde insan onuruyla bağdaşmayan şekilde taşındığı belirtildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığınca, 13 metre uzunluğundaki balıkçı teknesiyle 6 Temmuz'da Van Gölü'nde düzensiz göçmen taşıdıkları gerekçesiyle haklarında iddianame düzenlenen Y.T. ve Ş.A, 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada "göçmen kaçakçılığı" suçundan 12 yıl 6'şar ay hapis ile 100'er bin lira hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklara verilen cezalarla ilgili hazırlanan gerekçeli kararda, Edremit Jandarma Asayiş Bot Timi ekiplerinin devriye görevi sırasında, Çarpanak Adası açıklarında düzensiz göçmenlerin bulunduğu 13 metre uzunluğundaki teknenin tespit edildiği belirtildi.

Teknede ülkeye yasa dışı yollardan girdiği tespit edilen 90 Afganistan uyruklu düzensiz göçmenin yakalandığı bildirilen kararda, teknede bulunan sanıklar Ş.A. ve Y.T. hakkında soruşturma başlatıldığı aktarıldı.

Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, teknenin, Gemilerin Teknik Kütük Yönetmeliği gereği denize elverişlilik belgesinin geçersiz olduğu ve bu nedenle denize çıkması ve ticari faaliyette bulunmasının uygun görülmediğine yer verilen kararda, sanıkların mahkeme huzurundaki savunmalarına, suçtan kurtulmaya yönelik olduğu gerekçesiyle itibar edilmediği ve suçu işledikleri kanaatine varıldığı kaydedildi.

"Tekne amacının dışında kullanılmıştır"

Kararda yer alan "olay yeri tespit tutanağı"nda, teknenin üzerinde çok sayıda göçmenin bulunduğu belirtilerek, "Teknenin balıkçı teknesi ruhsatlı olduğu, üzerinde bulunan toplam yolcu miktarının teknenin imkan ve kabiliyetlerinin üzerinde bir ağırlık oluşturduğu ve amacı dışında kullanıldığı tespit edilmiştir. Göçmenlerin insanlık dışı muameleye maruz bırakıldıkları görülmüştür." denildi.

Sanıkların yurt dışından yasa dışı yollarla ülkeye giren düzensiz göçmenleri, Van Gölü'nden tekneyle taşırken güvenlik güçlerince suçüstü yakalandıkları belirtilen kararda, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Sanıkların maddi menfaat elde etmek amacıyla 'göçmen kaçakçılığı' suçunu işledikleri kanaatine varılmıştır. Suçun temel cezası belirlenirken göçmen sayısı dikkate alınarak alt sınırdan uzaklaşılmıştır. Sanıkların 90 mağduru gölün ortasında küçük bir teknenin güvertesinde taşıması hem insan onuru ile bağdaşmamaktadır hem de hiçbir güvenlik önleminin alınmaması hayati tehlike yaşamalarına neden olmuştur."

Kaynak: AA / Güncel

Afganistan Van Gölü Göçmen Van Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title