Haberler

İzmirde Tarihi Dava Başladı

Güncelleme:

İzmir'de, 357 sanığın, 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında, avukat yoklaması tamamlandı.

İzmirde TARİHİ DAVA BAŞLADI (2)

ÖRGÜT LİDERİNİN AYLIK GELİRİ 100 BİN LİRA

İzmir'de, 49'u muvazzaf asker, 79'u tutuklu toplam 357 sanığın, 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında, avukat yoklaması tamamlandı. Ardından duruşmaya gelen tutuklu 78 sanık, kendilerini mahkemeye heyetine tanıttı. Tutuklu sanıkların kimlik tespitinde, çıkar amaçlı suç örgütünün lideri olduğu iddiasıyla yargılanan Bilgin Özkaynak, sabıkası bulunmadığını, evli, iki çocuğu bulunduğunu, denizcilikle ilgili her şeyle uğraştığını, aylık gelirinin 100 bin TL'nin üzerinde olduğunu dile getirdi. Özkaynak, rahatsızlığı nedeniyle kravat takamadığını da mahkeme heyetine belirtti. Diğer lider olduğu ileri sürülen Narin Korkmaz da, bekar, üniversite öğrencisi olduğunu, aylık geliri ve sabıkası bulunmadığını söyledi.

SANIK TÜMGENERAL DE KATILDI

Tutuklu sanıkların çoğunun kimlik tespitlerinde sabıkasız olmaları dikkat çekti. Sanıklar içerisinde, duruşmaya gelen en yüksek rütbeli olarak tutuksuz Hava Kuvvetleri Komutanlığı Dışişlerinden Sorumlu Hava Pilot Tümgeneral Atilla Öztürk de salonda hazır bulundu. Tutuksuz sanıklar arasında bir askeri başsavcı ile tutuklular arasında yine bir askeri savcı da yer aldı.

Tutuksuz sanıklardan Dilek Günal da, gözaltındayken intihara teşebbüs ettiğini, mağdur olduğunu, bu olaya adını karıştıran Bilgin Özkaynak ile herkesten davacı olduğunu, çok korktuğunu, çocuklarının bile kendisine saygı göstermediğini dile getirdi, dilekçesini mahkeme heyetine sundu.

İDDİANAMENİN HEPSİNİ Mİ OKUYACAKSINIZ?

İddianamenin okunmasına başlanacağı sırada, bir avukatın "Hepsi mi okunacak" sorusuna mahkeme başkanı Atilla Rahman, "Yargıtay Dokuzuncu Dairesi'nden görüş aldık. Bizce de çok doğru değil bu çağda, ama okunması gerektiği öngörülüyor. Burada milletvekilleri de var, izliyorlar. Çok arzu ediyorlarsa bir yasa değişikliğiyle bunu çözebilirler" dedi. Söz alan avukat Şakir Balcı, mahkeme heyetinin başka davalara bakmamasını talep etti. Diğer avukatlar da usülle ilgili taleplerini mahkeme heyetine iletti.

Denizli CHP Milletvekili İlhan Cihaner de diğer CHP milletvekilleri arasında yerini aldı.

AVUKATLARDAN ORTAK AÇIKLAMA

Duruşmanın yapıldığı sosyal tesislerin önünde Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu açıklama yaptı. Grup adına konuşan Avukat İrfan Koçana, "Atatürk ilke ve devrimlerinin, büyük Türk milletinin anayasadan çıkartılmayla çalışıldığı, TC ibaresinin kamu kurum ve bakanlık tabelalarından silindiği, terör örgütünün anayasa yaptığı günümüzde açıkça anayasa suçu işlenmektedir. Bu tarihsel koşullarda kamuoyunda askeri casusluk davası olarak adlandırılan dava, Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy, Kafes gibi adlarla adlandırılan davalarla birlikte değerlendirildiğinde bu davanın amacı çok daha iyi anlaşılacaktır. BOP eş başkanlığının yürüttüğü, TSK'nın etkisizleştirme, itibarsızlaştırma ve savaşmadan teslim alma planı yeni bir aşamaya gelmiştir. Bu davalardaki hukuksuzluklar artık örtülememektedir. Sanıkların adil yargılama hakkı açıkça çiğnenmektedir. Bizler Mustafa Kemal Atatürk'ün, gençliği hitabesinin ve Türk subayına mesajının suç delili olarak gösterilmesini asla kabul etmiyoruz. Masumiyet ilkesi ihlal edilerek, ahlaksızca iftira ve karalamalarla daha yargılama başlamadan suçlu ilan edilen onurlu Türk subayının adil yargılama hakkını savunacağız" dedi.

Duruşma salonuna girmek istediği sırada Avukat Nuriye Kadan'ın da cüppesinin yırtıldığını söyleyen Koçana, mücadelelerinin süreceğini dile getirdi.

DHA(İÖ/AAA) - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bilgin Özkaynak İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title