Haberler

İzmir Pazaryeri Esnafından Belediyeye Tepki

Pazaryeri esnafından belediyeye tepkiİZMİR Üçkuyular pazaryerinin Balçova viyadüklerinin altına taşınmasının ardından belediye meclisinde pazarcılardan 'ilk tahsis' adı altında 2 bin 500 lira talep edilmesine ve parayı ödemeyenlerin pazara alınmamasına esnaf tepki gösterdi.

Pazaryeri esnafından belediyeye tepki

İZMİR Üçkuyular pazaryerinin Balçova viyadüklerinin altına taşınmasının ardından belediye meclisinde pazarcılardan 'ilk tahsis' adı altında 2 bin 500 lira talep edilmesine ve parayı ödemeyenlerin pazara alınmamasına esnaf tepki gösterdi. Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise Biz kamu olarak vergisini ödeyen ile ödemeyen esnaf arasında ayrımı yapmak zorundayız. Yasanın ödeyeceksiniz dediği vergiyi ödemeyen esnaf pazara giremeyecek dedi.

Üçkuyular pazaryeri geçen yıl burada başlayan AVM inşaatı nedeniyle Balçova viyadüklerinin altına taşındı. Pazarın taşınmasının ardından Balçova Belediye Meclisi 870 esnafın tezgah açtığı yerde, esnaftan tezgah başı 2 bin 500 lira ilk tahsis bedeli adı altında para istedi. Daha önceki pazaryeri için bu parayı ödediklerini belirten esnaf, belediyenin istediği paranın hukuksuz olduğu belirterek konuyu yargıya taşıdı. Çok sayıda pazarcı esnafı bir araya gelerek belediye meclisinde alınan kararın iptali için İzmir 3. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme heyeti belediye meclisi tarafından alınan kararın iptal edilmesi yönünde karar verdi. Ancak esnaf mahkeme kararına rağmen belediyenin kendilerinden para istemeye devam ettiğini ve ödemedikleri içinde pazara alınmadıklarını öne sürdü.

Esnafın avukatı Necla Dulkadiroğlu Günay, mahkemenin encümen kararını iptal ettiğini ifade ederek, İzmir Üçkuyular pazaryerinin buraya taşınmasının ardından esnaf başına ilk tahsis bedeli adı altında 2 bin 500 lira para istendi. Tabii ki tezgah sahipleri sattıkları ürünlerle kıt kanaat geçinen kişiler. Bu uygulamaya sonucunda esnafımız hukuksuz olduklarını düşünerek konuyu yargıya taşımaya karar verdiler. Biz de araştırmamızı yaparak mahkemeye başvurduk. Mahkeme de encümen kararının iptaline karar verdi. Bu meblağın hukuksuz olduğunu, pazaryeri kurmanın belediyelerin asli görevi olduğunu açıkladı. Bu kararla pazarcılardan toplanacak olan veya toplanmış olan paranın usule aykırı olmasına rağmen hala pazara alınmayan esnafımız var. Biz bu mağduriyetin giderilmesini, mahkemenin verdiği kararın uygulanmasını istiyoruz dedi.

Üçkuyular pazaryeri esnaflarından Bülent Sabırlı, ilk tahsis bedelini ödemediği için pazara alınmadığını öne sürerek, Benden 2 bin 500 lira istediler. Encümen kararı iptal olmasına rağmen hukuksuzca bu parayı istiyorlar. Herkesi hukuka saygılı olmaya davet ediyoruz. Ben tezgahımı açamadım. Zararım var, zararımı kim karşılayacak diye konuştu.

Esnaflardan Mehmet Sarıkaya ise daha önceki pazaryeri için bu parayı ödediklerini söyleyerek, Daha önceki pazaryerinden buraya taşındık. Bu yüzden bu paranın bizden istenmesine anlam veremiyoruz. Bu belediyenin asli görevi. Ayrıca burası belediyenin yaptığı yeni bir pazaryeri değil. Belediyenin bize gösterdiği bir yer. Bize hizmet vermediniz ki para istiyorsunuz. Bu para zaten yasal değil, kaldı ki bu para esnaf için çok ağır dedi.

VERGİSİNİ VERMEYEN PAZARA GİREMEYECEK

Mahkeme kararının henüz kesinleşmediği belirtilirken, konuyla ilgili açıklama yapan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Üçkuyular'daki pazaryerinde arsa sahibi tahliye kararı aldırınca biz burada pazara çıkan esnafımızdan 3 yıl işgaliye parası almadık. Başbakanlık, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Esnaf Odası tarafından pazaryerinin şu an açıldığı viyadük altına alınması ile Belediye Meclisimiz tüm Türkiye'de uygulandığı gibi 1 sefere mahsus tahsis ücreti belirledi. Esnafımızın bir bölümü bu ücreti ödedi, ama bir bölümü de 11 aydır ödememekte direniyor. Sadece bu değil haftalık 5 TL işgaliye harcını bile ödemiyorlar. Bunun yanında bu pazarın kura çekimlerini Pazarcılar Odası yaptı. Kurada hak kazanıp yer alan ama buranın tahsis ücretini ödemeden kiraya verip haksız kazanç elde eden esnaflar var. Biz kamu olarak vergisini ödeyen ile ödemeyen esnaf arasında ayrımı yapmak zorundayız. Yasanın ödeyeceksiniz dediği vergiyi ödemeyen esnaf pazara giremeyecek dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Ali Çalkaya Pazaryeri Balçova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title