Haberler

İzmir İki Bakanla Expo 2020 Sınavında

2020 EXPO adayı İzmir, Paris'te Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katıldığı Uluslararası Sergiler Bürosu (BİE) Genel Kurulu'nda temsil edildi.

2020 EXPO adayı İzmir, Paris'te Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katıldığı Uluslararası Sergiler Bürosu (BİE) Genel Kurulu'nda temsil edildi. Genel Kurul'da konuşan Bakan Binali Yıldırım, "UNIVERSİADE ve Akdeniz Oyunları'nı başarıyla gerçekleştiren İzmir, EXPO 2020'yi gerçekleştirecek güçtedir" dedi.

Fransa'nın Başkenti Paris'te EXPO 2020 adaylığı için ilk sunum yapıldı. BİE Genel Kurulu'nda İzmir beş adayla yarışa girdi. İzmir'in sunumuna Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, MHP Milletvekili Kenan Tanrıkulu, Ak Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, oda başkanları, EXPO yürütme kurulu üyeleri de katıldı.

İzmir adına konuşmayı Bakan Binali Yıldırım yaptı. İzmir'in temasının gelişigüzel değil, bilinçli seçildiğini hatırlatan Binali Yıldırım, "Yüzyıllar boyunca İzmir çok önemli medeniyete ev sahipliği yapan bir Avrupa şehri. Türkiye'nin en batısında Avrupa'ya açılan bir kapı. Türkiye'nin batıya açılan penceresi. UNIVERSIADE ve Akdeniz oyunları gibi önemli organizasyonları başarıyla gerçekleştiren İzmir, bilinen ilk tıbbın uygulandığı şehirdir. Hıristiyan alemi için hac merkezi olarak kabul edilen Efes İzmir'dedir. 2020'nin öneminin ferkında olarak iddialı bir altyapı ve sağlık projesini de gerçekleştirmek istiyoruz. İzmir'de 35 temel projeyi gerçekleştirmek için programı başlattık. Şu anda 8 proje başlatılmıştır. İzmir'in İzmir halkının refahını arttırmaya yönelik, ülkemizin kalkınma amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik önemli bir adımdır. İzmir'in bu özelliği nedeniyle EXPO 2020'yi başarıyla gerçekleştireceğini düşünüyorum. Çünkü İzmir etrafındaki 50'den fazla ülkeyle üç saatte ulaşılabilen bir şehirdir. İzmir bilinen tarihi en eski şehirlerden biridir. 8500 yıllık geçmişi vardır. Hükümetimiz EXPO'ya her türlü desteği verecektir" dedi. İzmir Valisi Cahit Kıraç da kısa bir konuşma yapıp İzmir'in EXPO 2020'ye hazır olduğunu anlattı.

Bakan Yıldırım, sunumun ardından da basın toplantısı düzenledi. Bakan Yıldırım, "Önümüzde uzun bir süre var. İzmirle ilgili hazırlıkları sürdüreceğiz. İzmir EXPO'su ülkemiz ve İzmir için önemli olmakla beraber hayatın sonu da değil. Kazanmak için her türlü şeyi yapacağız ama kazanmak da kaybetmek de var. İzmir'in medeniyet yolculugu sürecek. Sadece İzmir'in değil 74 milyon insanın kalbi İzmir'le. Sunumumuz derli toplu, ülkemizin imkan ve kabiliyetlerini en iyi şekilde ortaya koyan, aynı zamanda İzmir'in çeşitli özelliklerini kapsamlı bir şekilde ifade eden kaliteli bir sunumdu. Sunum başarılı bir sunum oldu. Biz sadece sunum öncesi ülke olarak bu organizasyonun İzmir için ne anlama geleceğini ifade ettik. 5 ülkenin beşi de daha önce bu organizasyonu yapmamış. Bu noktada şanslarımız eşit. Bundan sonrası bizim yapacağımız, arazi çalışmasına bağlı" dedi.

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun sunuma katılamamasının olumsuz etki yapıp yapmayacağıyla ilgili bir soruya da Bakan Yıldırım, "Belediye Başkanımız bu organizasyon için Paris'e geldi. Ancak Belediye'de savcılıka ilgili bir takibat dolayısıyla doğal olarak arkadaşlarının yanına gitmeyi arzu etti. Ama Başkanın burada olmaması herhangi bir eksiklik doğurmaz. Bugün daha yolun başındayız. Önemli olan İzmir şehridir. Yapılacak projeler hiçbir zaman EXPO'ya endeksli değil. EXPO bizim projelerimizi gerçekleştirmede zaman kaybını önleyecek bir unsurdur. Amaç değil araçtır" diye konuştu.

Bakan Yıldırım İzmir'e ikinci bir havaalanının sinyalini de verdi. Bakan Yıldırım, "Biz rahatlıkla 15 milyon yolcuyu karşılayacak kapasiteye sahip olacağız. Böyle bir planlamamız var" dedi.

KUTU

HANGİ TEMALARLA YARIŞACAKLAR

Tayland'ın adayı olan Ayutthaya 'Küreselleşmeyi Yeniden İfade Etmek ve Dengeli Hayat, Sürdürülebilir Yaşam', Rusya'nın Ekatarinburg kenti 'Küresel Akıl', Brezilya'nın adayı Sao Paulo 'Farklılıkların Gücü, Gelişmek İçin Uyum', Birleşik Arap Emirlikleri Dubai şehri 'Akılları Buluşturmak ve Geleceği Oluşturmak', İzmir ise 'Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar, Herkes İçin Sağlık' temaları ile BİE üyesi ülkelerden EXPO 2020'yi düzenlemek için oy isteyecek. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta kütüphaneler açık mı? 1 Mayıs'ta hangi kütüphaneler açık? Biricik Belediye Başkanı istifa mı etti? DEM Partili Mehmet Begit neden istifa etti, olay ne? #128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title