Haberler

İngiliz Vatandaşı, Dhkp/c İddianamesinde

Okmeydanı'nda terör örgütü DHKP/C'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan, aralarında İngiliz vatandaşı S.S.K'nin de bulunduğu 3'ü tutuklu 20 şüpheli hakkında "terör örgütüne üye olmak" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçundan iddianame hazırlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Okmeydanı'nda 4 Nisan'ndaki operasyonda gözaltına alınan 3'ü tutuklu 20 şüpheli hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Hazırlanan 42 sayfalık iddianamede, terör örgütü DHKP/C'nin kuruluşu, amacı, stratejisi ve yapılanması ile bugüne kadar yaptığı kanlı eylemler anlatıldı. Ayrıca örgüt hakkında Yargıtay'ın kararlarına da yer verilen iddianamede, örgütün Türkiye yapılanmasının üçe ayrıldığı vurgulandı.

İddianamede, İstanbul yapılanmasının da kendi içerisinde beşe bölündüğü belirtilerek, terör örgütünün Beyoğlu ve Şişli'ye bağlı Mahmut Şevket Paşa ve Piyale Paşa mahallelerindeki kozmopolit gecekondu bölgelerinde faaliyetlerini yoğunlaştırdığı ifade edildi.

- İdil Kültür Merkezi ve Grup Yorum

İddianamede, İdil Kültür Merkezi'nin DHKP/C adına faaliyet yürüttüğü belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"İdil Kültür Merkezi, Grup Yorum'u da arkasına alarak sanat maskesini kullanmaktadır. İstanbul'a Anadolu'dan okumaya gelen öğrenciler kültür etkinlikleri adı altında okuduğu üniversitedeki örgüt mensupları tarafından kandırılıp İdil Kültür Merkezi'ne getirilmektedir. Burada etki altına alınan öğrenciler, buradaki yatakhanelerde barındırılmaktadır. Aile ortamından uzaktaki gençler, insan psikolojisini iyi bilen ve konuşarak insanları etkilemeyi meslek haline getirmiş örgüt mensupları tarafından aşamalı olarak beyinleri yıkanıp ailelerinden uzaklaştırılarak terör örgütüne kazandırılmaktadır."

DHKP/C'nin etkili olduğu yerlerde, örgüt elemanlarının esnaftan zorla haraç topladığı ve yayın organı olan "Yürüyüş" dergisini de almak zorunda bıraktığı anlatılan iddianamede, gizli tanığın da ifadesi de yer aldı.

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesi ve Elif Sultan Kalsen'in emniyete yönelik saldırısının ardından DHKP/C'nin Okmeydanı bölgesinde silahlı ve molotofkokteylli eylem yapacağı yönünde istihbarat alındığı, ardından bölgeye operasyon yapıldığı aktarılan iddianamede, operasyonda İngiliz vatandaşı S.S.K'nin de aralarında bulunduğu şüphelilerin yakalandığı kaydedildi.

İddianamede ayrıca, arama yapılan adreslerde haberleşmek için telsiz ve sinyal kesici jammerların bulunduğu belirtildi.

İngiliz vatandaşı suçlamaları kabul etmedi

İddianamede, İngiliz vatandaşı S.S.K'nin DHKP/C'nin eylemlerine katıldığı belirtilerek, ifadesine de yer verildi.

S.S.K'nin ifadesinde, "Şubat 2015 tarihinde İstanbul'a geldim. İstanbul'da kalma amacım nisan ayı içerisinde düzenlenecek Sosyal Haklar Sempozyumu'na katılmak. Daha önceleri birkaç kez gittiğim İdil Kültür Merkezi'ne gittim. Buraya gitme sebebim uyumaktı. Tam uyuduğum sırada dışarıdan sesler gelmeye başladı. Polisler beni gözaltına aldı. Polislere de herhangi bir direnç göstermedim" dediği kaydedildi.

Tüm şüpheliler hakkında "terör örgütüne üye olmak" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçundan ayrı ayrı 8,5 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Şüpheliler önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

DHKP-C

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP/C), Dursun Karataş liderliğinde Marksist-Leninist akımın propagandasını yapmak amacıyla 30 Mart 1994'te kuruldu. Parti, siyasal faaliyetler ve propagandadan sorumluyken, cephe de askeri örgütlenme ile silahlı eylemlerin sorumluluğunu üstlendi.

Terör örgütü listesinde

Türkiye, ABD, İngiltere ve Avrupa Birliğinin terör örgütü listesinde yer alan DHKP/C, nihai amacını, "Türkiye'de mevcut anayasal düzeni yıkmak" olarak açıkladı.

Emniyet kaynaklarına göre, eylemleri nedeniyle yurtdışında birçok ülkede kırmızı bültenle aranan terör örgütü DHKP/C'nin elebaşısı Dursun Karataş'ın 11 Ağustos 2008'de ölümünün ardından örgütte liderlik sorunu ortaya çıktı. 2014'te yurtdışında yakalanan Hüseyin Fevzi Tekin, örgütün yeni elebaşısı olarak görüldü. DHKP/C yöneticileri, Almanya, Belçika, İtalya, Hollanda ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinde örgüt adına faaliyet sürdürdü.

Örgütün kanlı eylemleri

Örgüt, ABD ve NATO askeri ve lojistik tesisi bombalanması, Koç Holding'in deposunun basılarak tahrip edilmesi, polis memuru Rüştü Erdem'in öldürülmesi, 1996'da Sabancı İş Merkezi'nde Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve başkanlık sekreteri Nilgün Hasefe'nin öldürülmesi ile 2013'te Ankara'da ABD Büyükelçiliğine yönelik canlı bomba eylemi, Adalet Bakanlığı ve AK Parti Ankara Genel Merkezine düzenlenen saldırı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ve ek binalarına yönelik roketli saldırı gibi birçok saldırıyı üstlendi.

Ayrıca, örgüt üyeleri ile karşıt görüşlüler arasında Okmeydanı'nda çıkan kavgada Burak Karamanoğlu'nun yaşamını yitirmesi, 2014'de Ataşehir-Yenisahra'da polis aracının taranması, 1 Ocak 2015'te Dolmabahçe'ye 2 el bombası atılması ile 31 Mart 2015'te İstanbul Çağlayan'daki Adalet Sarayında Berkin Elvan davasına bakan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması ve şehit edilmesi de örgütün düzenlediği eylemler arasında yer aldı. Ayrıca, 1 Nisan 2015'te örgüt üyesi Elif Sultan Kalsen tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğüne el bombası ve kalaşnikof ile saldırı düzenlendi. Olayda Elif Sultan Kalsen ölürken, 1'i polis 2 kişi yaralandı.

HDP binalarına düzenlenen saldırının arkasından da DHKP/C çıktı

Öte yandan, 18 Mayıs 2015'te Adana Seyhan ve Mersin Akdeniz'deki HDP binalarında el yapımı bombaların patlatılması sonucu 4 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıları gerçekleştirdiği tespit edilen Savaş Yıldız'ın, 2007'de Ankara'da yasa dışı sol örgütün faaliyetlerine katılarak tutuklandığı, 21 Haziran 2007'de İstanbul'da DHKP/Cterör örgütüne bağlı Devrimci Halk Güçleri (DHG) içindeki faaliyetlerinden dolayı gözaltına alındığı, 22 Haziran 2007'de cumhuriyet savcılığından serbest bırakıldığı belirlendi.

Örgüt, 10 Ağustos'ta Sarıyer'deki ABD Başkonsolosluğuna silahla ateş açılması olayını da gerçekleştirdi. Silahlı saldırının ardından düzenlenen operasyonda yaralı ele geçirilen örgüt üyesi Hatice Aşık'ın, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 6 sanıklı "DHKP/C terör örgütü üyeliği" davasının 8 Temmuz tarihli duruşmasında tahliye edildiği ortaya çıktı.

Dolmabahçe Sarayında nöbet tutan polislere yönelik 19 Ağustos'ta gerçekleştirilen saldırı sonrasında gözaltına alınan Güven Usta, 2010 ve 2013'te, Ayberk Demirdöğen de 2010 ve 2011'de terör örgütü DHKP/C'ye yönelik operasyonlarda tutuklanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Elif Sultan Okmeydanı Türkiye Politika Güncel Haberler

title