Haberler

İgiad "2013 İş Ahlakı Raporu"Nu Yayımladı

İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alkan: "Genel olarak 5 yıllık zaman zarfında iş ahlakı konusunda önemli iyileşmeler gözlenmiştir. İş dünyasında, iş sahipleri ve kurumsal anlamda daha fazla bilinçlenme olduğu söylenebilir" İş dünyasında, iş ahlakının oluşmasında en etkili olduğu beş faktör "yönetici", "patron", "aile", "müşteri kaybetme korkusu" ve "eğitim öğretim kurumları" olarak görülüyor

İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Alkan, 2008'de başlayan ekonomik krizin, genel olarak 5 yıllık zaman zarfında iş ahlakı konusunda önemli iyileşmeler gözlenmesine, iş dünyasında, iş sahipleri ve kurumsal anlamda daha fazla bilinçlenmeye neden olduğunu bildirdi.

İGİAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, "2013 İş Ahlakı Raporu"nda, yolsuzluğun artması, haksız rekabet uygulamalarının yaygınlaşması, çalışan haklarının görmezden gelinmesi, hiçbir ilkeye dayanmayan ayrımcılıklar ve daha pek çok konunun ayrıntılarının yer aldığı belirtilerek, iş ahlakını erozyona uğratan sebeplerin tespit edilmeye çalışıldığı keydedildi.

Raporda, Uluslararası Şeffaflık (Transparency International) adlı sivil toplum örgütünün 2011 yılı içinde yayınlanan araştırmasına atıfta bulunularak, Türkiye'nin 0-10 ölçekli değerlendirmede 4,2 puan alarak pek çok ülkenin gerisinde kaldığı hatırlatıldı. Raporda, Dünya Bankası'nın 2008 verilerine göre ise Türkiye'de iş yapan işletmelerinin yüzde 58'inin en büyük probleminin "yolsuzluklar" olduğu belirtilerek, bu rakamın 2005 yılı verilerine göre yüzde 40 artış gösterdiğine işaret edildi.

Medya, iş ahlakının oluşumunda etkili

Raporda, 2008'de Kocaeli ve İstanbul'daki iş ahlakını ilgilendiren konular ele alındığı anımsatılarak, İGİAD-2013 İş Ahlakı Raporu'nda ise bu soruşturmanın tüm Türkiye ve sektörler olarak gerçekleştirildiği kaydedildi. İş ahlakının oluşmasında, şirketin yazılı kuralları, yasalar, gelenekler ve medyanın etki derecesinin arttığına vurgu yapılarak, 2013 İş Ahlakı Raporu'nda, kurumsal düzenlemelerin, geçen 5 yıllık sürede daha önemli hale geldiği aktarıldı.

İş dünyasında ahlaki ilkeler

Raporda, iş dünyasında iş ahlakı konusunda en önemli bulunan ilkenin "dürüstlük" olduğunun altı çizildi. Dürüstlüğü, "adalet", "sorumluluk", "akıl kullanma", "cesaret", "merhamet", "ölçülü olma", "cömertlik", "alçak gönüllük", "dini inanç", "canlıları ve çevreyi önemseme" izledi.

Çalışmada, iş ahlakı alanındaki problemlerin kaynaklarına da inildiği belirtilerek,  bu anlamda, "aşırı kazanma hırsı" ve "medya"nın sorumluluğu üzerine durulduğu kaydedildi.

"Ekonomik krizin başlangıcından bu yana iş ahlakında önemli gelişmeler yaşandı"

Küresel krizin iş ahlakının sorgulanmasına neden olduğu belitilerek, İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alkan'ın şu ifadelerine yer verildi:

"Genel olarak 5 yıllık zaman zarfında iş ahlakı konusunda önemli iyileşmeler gözlenmiştir. İş dünyasında, iş sahipleri ve kurumsal anlamda daha fazla bilinçlenme olduğu söylenebilir. Bu gelişmede, dünya ölçeğinde, yoğun biçimde yaşanan finansal krizler ve bu krizlere yol açan iş ahlakına aykırı durumlardan ders çıkarma çabaları ve oluşan duyarlılıkların da etkili olduğunu belirtmek gerekir. İş ahlakının oluşumundaki temel değişkenlerin hemen hemen aynı olduğu söylenebilir. Bu ve önceki rapor, iş dünyasındaki mevcut sorunların doğru ve sağlıklı bir şekilde tespit edilmesi ve 'ahlaklı bir iş' geleneğini sürdürmekte kararlı olan İGİAD'ın yeni çözüm önerilerini sürdürmesi açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda bu rapor, elde ettiğimiz verilerin ışığında ticari hayatımıza olumlu katkılar sunmayı hedeflemektedir."

İGİAD için, Prof. Dr. Ömer Torlak, Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ve Doç. Dr. Erkan Erdemir tarafından hazırlanan 2013 İş Ahlakı Raporu'nun kurumlar, firmalar, iş dünyası ve akademisyenler tarafından referans alınmasının beklendiği belirtildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Transparency International İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne? GÜNAY KODAZ KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Günay Kodaz nereli, kaç yaşında? MEHMET TOLGA AKALIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Mehmet Tolga Akalın nereli, kaç yaşında? MÜSAVAT DERVİŞOĞLU KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu nereli, kaç yaşında?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title