Haberler

'Hünkara Vefa' Adı Altında Düzenlenen Fatih Sultan Mehmet'i Anma Etkinlikleri Başladı

Gebze Belediyesi tarafından, Fatih Sultan Mehmet'in ölümünün 532'inci yıldönümünde, 'Hünkara Vefa' adı altında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Uluslararası Tarih Sempozyu bugün başladı.

Gebze Belediyesi tarafından, Fatih Sultan Mehmet'in ölümünün 532'inci yıldönümünde, 'Hünkara Vefa' adı altında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Uluslararası Tarih Sempozyu bugün başladı. İki gün sürecek sempozyumda Fatih Sultan Mehmet tüm yönleriyle ele alınacak ve sunulan bildiriler de bir kitapta toplanacak.

Gebze Kent Meydanı Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirilen, yurt içi ve yurt dışından tarihçilerin Fatih Sultan Mehmet dönemi hakkında bildiriler sunacakları sempozyumun açılışına Gebze Kaymakamı Salih Karabulut, Darıca Kaymakamı Osman Ateş, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ev sahibi Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, Dilovası Belediye Başkanı Cemil Yaman, Derince Belediye Başkanı Aziz Alemdar, Gebze Yüksek teknoloji Enstitüsü (GYTE) Rektörü Prof. Dr. Orhan Şahin, Sultan Abdulhamit'in torunlarından Abdulhamit Kayıhan Osmanoğlu da katıldı.

Üniversitelerin tarih bölümü öğretim görevlileri ve öğrencilerinin yanı sıra çok sayıda vatanhdaşın da izlediği Hünkara Vefa Uluslararası Tarih Sempozyumu'nun açılış konuşmasını Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker gerçekleştirdi. Her yıl düzenlenen etkinliklerle Fatih Sultan Mehmet'i vefat ettiği topraklarda, Gebze'de andıklarını belirten Başkan Köşker, Fatih'in 532'inci vefat yıldönümünde daha kapsamlı bir anma etkinlik programı hazırladıklarını söyledi. Köşker şöyle dedi:

"Fatih'in torunları olarak bizlere düşen görev, tarihe yön vermiş bir şahsiyeti vefat ettiği kentimizde anmak, sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Gebze'nin Fatih ile anılır olması için, bu sene onun adına yakışır büyüklükte bir etkinlik düzenledik. Vefa duygusunu aşan perspektifle bugün burada bir araya geldiğimiz tarih sempozyumunu oluşturduk. Fatih'i anmak demek, yeniden tarihin merkezinde yer almak demektir."

FATİH'İN FERMANLARI SERGİSİ AÇILDI

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk bölümünde Prof. Dr. Mehmet İnbaşı, Prof. Dr. Hayati Develi, Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Prof. Dr. Kenan Ziya Taş, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Doç. Dr. Ali Yılmaz, Fatih'in doğumu çocukluğu, gençliği ve eğitimi hakkında sunumlarını gerçekleştirdi.

Yarın da devam edecek tarih sempozyumunda sunulan bildiriler kitap haline getirilecek. Sempozyum kapsamında kültür salonu fuayesinde, Fatih Sultan Mehmet'in fermanlarından oluşan sergi de ziyaretçilere açıldı. - Kocaeli / Gebze

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fatih Sultan Mehmet Adnan Köşker Gebze Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title