Haberler

Hatay Kilim Dokuma Sabır Mesleği

Kilim dokuma sabır mesleğiHATAY'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki tek kilim ustası 82 yaşındaki İsmail Koca, kilim dokumacılığının sabır işi olduğunu söyledi.

Kilim dokuma sabır mesleği

HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki tek kilim ustası 82 yaşındaki İsmail Koca, kilim dokumacılığının sabır işi olduğunu söyledi.

Reyhanlı'da kendisine ait işyerinde tek tezgahında kilim dokumacılığı yapan İsmail Koca ilerlemiş yaşına rağmen bıkmadan usanmadan kilim dokumaya devam ediyor. Babasının mesleğini sürdürdüğünü anlatan İsmail Koca, 7 yaşında babasının yanında çalışmaya başladığını ve kilim dokumayı öğrendiğini söyledi. Koca, "Aslında, kilim dokuma mesleği bir sabır ve güzel ahlak işidir. Sinirli olan bu mesleği asla yapamaz. Çünkü iplik veya kumaşları düzenleyip tezgaha yerleştirmek ve ince ince dokumak gerçekten sabır ister. O nedenle sinirli olan değil sabırlı olan meslekte başarılı olurö dedi. İlçede kendisinden başka mesleği sürdüren olmadığını ve ölünceye kadarda devam etmeye kararlı olduğunu sözlerine ekleyen Koca şunları söyledi; "Kış mevsiminde işler biraz daha hareketli oluyor. Halkın getirdiği yada benim temin ettiğim ipliklerle kilim dokuyorum. Kilimi metresi 10 liradan satıyorum. Satmak için kilim dokuduğum gibi siparişte alıyorum."

Yıllarını geçirdiği tezgahının da babasından kalan tek hatıra olduğunu ifade eden Koca, iplik ve kumaş parçalarından yapılan kilimlerin sağlıklı olduğunu ve ayaklarında ağrı yanma olanların evlerinde kilim kullanmalarını tavsiye etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsmail Koca Reyhanlı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title