Haberler

Bakan Kurum: "Taksim Camii'nin güçlü Türkiye'nin doğuşunun işaret taşı olduğunu biliyoruz"

Güncelleme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Binbir itiraza rağmen minarelerini yükselttiğimiz Taksim Camii'nin tüm insanlığın umudu olan büyük ve güçlü Türkiye'nin doğuşunun işaret taşı olduğunu çok iyi biliyoruz" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Binbir itiraza rağmen minarelerini yükselttiğimiz Taksim Camii'nin tüm insanlığın umudu olan büyük ve güçlü Türkiye'nin doğuşunun işaret taşı olduğunu çok iyi biliyoruz" dedi.

Bakan Kurum, 'Cami Planlama ve Tasarımı Kılavuzu' tanıtım toplantısına katıldı. Diyanet İşleri Başkanlığında düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Kurum, "İlk insan olan Hazreti Adem'den bu yana bütün medeniyetlerin mimari üzerinden görücüye çıktığı mekanlar hep ibadethaneler olmuştur. Ömrünü bugünlere taşısın taşımasın her medeniyette en kıymetli eserler hep ibadethanelerdir. Ecdadımız, camilerimize özel ve mukaddes bir değer vermişler, yüzyıllarca ayakta kalacak şekilde tasarlayıp titizlikle inşa etmişlerdir. Zira insan fani, din ise ebedidir" dedi.

Tüm dünyanın insan için bir mescit kılındığını dile getiren Bakan Kurum, "İçerisindeki her şeyle dünyamız aziz, pak, temiz sayılmış, kutsal bilinmiştir. İşte camilerimiz de deyim yerindeyse bütün bu kutsallığın kalbidir. Bu insandan yalıtılmış, insanla iletişimi kesilmiş bir kutsallık değildir. Tarihten günümüze ilmin, irfanın, hikmetin, merhametin ve birliğin merkezi olan camiler, insanın hayata İslam'ın ufku ile bakmayı öğrendiği birer mekteptir" diye konuştu.

Camilerin sadece namaz kılma mekanı olarak görülmemesi gerektiğini söyleyen Bakan Kurum, "İslam tarihi boyunca camiler şehrin merkezini belirlemiş ve şehir planının kurucu öğesi olmuştur. Şehirler caminin etrafında şekillenmiş, müminler camileri imar ederken, camiler de müminleri imar etmiştir. Uzun yıllar boyunca bu anlayıştan uzaklaşıldı. Camilerimizi şehir planlarımızın merkezine alma noktasında ihmaller oldu. Bu süreçte maalesef estetikten uzak, mimari özelliği bulunmayan yapılar ortaya çıktı" açıklamasında bulundu.

Bakan Kurum, pek çok caminin projesinin bulunmadığını, depreme dayanıklılık bakımından da çok ciddi sorunlarının bulunduğunu belirterek, "Son yıllarda bu gidişata dur demek için hakikaten tarihi değişikliklere imza attık. 2002'den bu yana TOKİ'miz eliyle ibadete açtığımız 856 camimizi projelerimizin merkezine aldık, şehirlerimizin kalbine taşıdık. Bundan sonra yapacağımız projelerde de bu anlayışı yürütüyoruz. Camilerin etrafında şekillenen bir sosyal hayat tasavvur ediyoruz. Yöresel şartlarıyla o yöreye uygun, o mimariye uygun, gerek mimarisiyle gerek çevre düzenlemesiyle gerçekten şehirlerimize yakışır eserler, camiler, külliyeler inşa ettik, ediyoruz" şeklinde konuştu.

İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Büyük Çamlıca Camii'nin Süleymaniye, Selimiye ve Fatih Camii gibi İslam'ın insanlık tarihine armağan ettiği bir eser olduğunu dile getiren Bakan Kurum, "Binbir itiraza rağmen minarelerini yükselttiğimiz Taksim Camii'nin tüm insanlığın umudu olan büyük ve güçlü Türkiye'nin doğuşunun işaret taşı olduğunu çok iyi biliyoruz. Camilerimiz 15 Temmuz gecesi minarelerinden yükselen sala sesleriyle bir milletin yeniden dirilişinin sembolü olmuştur. Cenab-ı Allah bu aziz millete Cumhurbaşkanımızın liderliğinde istiklalimizin ve istikbalimizin sembolü olan nice camiler inşa etmeyi, medeniyetimizi ihya etmeyi bizlere nasip eylesin" dedi.

Düzenlenen programa Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da katıldı.

(Mevlüt İşli - Sadettin Aliusta /İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Taksim Camii Murat Kurum Türkiye Haberler

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Özel'den Erdoğan'ın 'İadeiziyareti hazmedemediler' sözlerine sert yanıt

Özel'den Erdoğan'ın "İadeiziyareti hazmedemediler" sözlerine sert yanıt

Bakmadan Geçme

Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz? YUMUŞAK KURBAN ETİ KAVURMASI TARİFİ | Lezzetli kavurma nasıl yapılır? Kurban eti mangalda nasıl yumuşak olur? Kurban eti hemen yenir mi, kaç saat dinlenmeli? Diyanete göre kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli? YUMUŞAK KURBAN ETİ KAVURMASI TARİFİ | Lezzetli kavurma nasıl yapılır? Kurban eti mangalda nasıl yumuşak olur? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 16 Haziran günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Kurban kesilirken okunacak dua nedir? Kurban kesilirken niyet nasıl edilir, hangi salavat getirilir? Kurban eti hemen yenir mi, kaç saat dinlenmeli? Diyanete göre kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli? Kurban kesmeden önce ne söylenir, nasıl tekbir getirilir? Kurbanlık keserken nelere dikkat edilmelidir? KURBAN BAYRAMI NAMAZI KILINIŞI | Kurban Bayramı namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Bayram namazına nasıl niyet edilir, kaç tekbir alınır? Kurban kesilirken okunacak dua nedir? Kurban kesilirken niyet nasıl edilir, hangi salavat getirilir? Kurban Bayramı özel sektöre 9 gün tatil mi? Kurban Bayramı tatili toplam kaç gün, 9 gün tatil kimleri kapsıyor?
Kariye Camii'nde 79 yıl aradan sonra ilk bayram namazı kılındı

Kariye Camii'nde 79 yıl aradan sonra ilk bayram namazı kılındı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title