Haberler

Erciş'ten Kaçış

Van'da 23 Kasım'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin büyük yıkıma yolaçtığı Erciş İlçesi'nde, büyük şehirlere kaçış sürüyor.

Van'da 23 Kasım'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin büyük yıkıma yolaçtığı Erciş İlçesi'nde, büyük şehirlere kaçış sürüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gözetiminde Erciş'ten göç etmek isteyen ailelere yardım eli uzanıyor. Erzurum Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü aynı zamanda Erciş Psikososyal Destek Alan Taraması Koordinatörü Sultan Murat Aydın ile 18 kişiden oluşan ekibi, çalışmaları Kaymakamlık binasında kurdukları kriz masasından yürütüyor. Büyük şehirlere göç edenlerin çoğunluğunun çocuklu aileler olduğu görüldü.

Şu ana kadar Erciş'ten, aralarında Antalya, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlere göç etmek isteyen 2643 ailenin başvurduğunu belirten Sultan Murat Aydın, iki gün içinde 18 otobüs dolusu yolcuyu İstanbul ve Antalya'ya uğurladıklarını söyledi.

ERCİŞ'TEN GÖÇEDENLERİN SAYISI 14 BİNİ BULABİLİR

Dün akşamdan itibaren 790 kişinin karayolu ile büyük şehirlere transfer yapıldığını vurgulayan Aydın, "Büyük şehirlere göç eden Ercişlilerin sayısının 14 bini bulacağını düşünüyoruz. Birçok sivil toplum kuruluşu ile ortak çalışıyoruz. Her gün birimimize yüzlerce kişi başvuruyor. Diğer illerin valilikleri ve kaymakamlıklarının boş kontenjanları doğrultusunda vatandaşları göndermeye devam edeceğiz. Saat 11.00 itibari ile başlayan otobüs seferleri akşam saatlerine kadar sürüyor. Sağlık nedenleri olanların transferine öncelik veriyoruz" dedi.

3 ÇOCUĞUYLA BİRLİKTE YENİ HAYAT KURACAK

Erciş Devlet Su İşleri bahçesinde toplanan otobüslerle istedikleri kentlere gönderilen Ercişliler, yaşadıkları ilçeyi terk etmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söylüyor. Deprem sonrası üç çocuğu ile birlikte sokakta kalan Zeynep Varlı, 10 yaşındaki İslam, 8 yaşındaki Yusuf ve 4 yaşındaki oğlu Yunus Emre ile birlikte İstanbul'a göç etme kararı aldı. Gözü yaşlı anne, "Depremde her şeyimizi yitirdik. Evimiz kullanılamaz halde. Eşim ile birlikte İstanbul'da yeni bir düzen kuracağız. Buradan ayrılmak çok zor geliyor, fakat mecburum. 3 oğlumu düşünmeliyim. Onları çadırda büyütemem. Onlara karşı sorumluyum" diye konuştu.

4,5 AYLIK BEBEK İLE İstanbul YOLCUSU

Kucağında 4,5 aylık bebeği Çınar Taş ile yollara düşen anne Meşure Taş ve baba Fatih Taş da kurtuluşu İstanbul'a göç etmekte buldu. İnşaat işçisi olarak çalışan Fatih Taş, ailesinin geçimini İstanbul'da sağlayacağını söyledi. Anne Meşure Taş ise kucağında minik bebeği ile İstanbul'da yeniden bir hayat kuracaklarını belirterek, "Bu soğuk kış günlerinde 4,5 aylık bebeğimle çadırda kalamazdım. Kendimden önce oğlumu düşünüyorum. Onun sağlığı her şeyden önce geliyor. Eşim ile birlikte karar alıp İstanbul'a gidiyoruz. Birikmiş biraz paramız var. Kiraya çıkıp, çalışacağız ve hayatımızı yeniden şekillendireceğiz" diye konuştu.

ÖNCELİK HASTA VE ÇOCUKLU AİLELERİN

Transferlerden sorumlu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışanı Lütfi Şahin, DSİ bahçesinde transfer listesine göre aileleri otobüslere yerleştiriyor. Bir haftadır yoğun şekilde transferlere hazırlandıklarını söyleyen Şahin, "Depremde en çok mağdur olanlar çocuklar ve anneleri. Transfer listesinde hastalara, çocuklara ve annelerine öncelik veriyoruz" dedi. - Van / Erciş

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title