Haberler

Enka, Kosova'Nın Atar Damar Olan Projesine Start Verdi...(2)

Dha Dış -enka, Kosova'nın Atar Damar Olan Projesine Start Verdi

DHA DIŞ -ENKA, KOSOVA'NIN ATAR DAMAR OLAN PROJESİNE START VERDİ

Geçtiğimiz hafta Kosova Hükümeti ile Amerikan ve Türk ortak şirketi olan Bechtel- Enka arasında imzalanan 117 kilometre ve 700 milyon euro değerinde olan projenin 2013 yılında bitmesi planlanıyor. Kosova'nın güney bölgesinde Prizren'e 10 kilometre mesafede yer alan Morina bölgesinde gerçekleşen törene; başta Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, Meclis Başkanı Yakup Krasniçi, Başbakan Haşim Thaçi, Arnavutluk Başbakanı Salih Berişa, bakanlar, milletvekilleri, KFOR temsilcileri ile çok sayıda büyükelçi katıldı.

Binlerce kişinin ellerinde Türk ve Kosova bayraklarıyla akın ettiği açılış töreni folklor gösterileri ve şarkılarla başladı. Tören de bir konuşma yapan Kosova Ulaştırma Bakanı Fatmir Limay, 'Kosova halkının hayallerini süsleyen bu projenin ilerde Kosova'ya getirisi çok olacaktır. Kosova'nın bağımsız olmasında ilk mücadeleyi veren ve bu toprakları için şehit olan UÇK kahramanı Adem Yaşari ve silah arkadaşlarının şehit düştüğü bu yerlerde bugün Kosova'nın kalkınması için büyük adımlar atılıyor. Bugün gerçekleşen bu törende Arnavutluk ile Kosova halkı daha da çok yakınlaşacaktır'dedi

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ise üç yıl sonra Kosova'nın ekonomi ve turizmde farklı bir ülke olacağını belirtti. Seydiu 'Bu proje sonunda Kosovalılar denize, Arnavutluk vatandaşları da kayak merkezlerine daha da yakın olacaktır' şeklinde konuştu.

Kosova Başbakanı Haşim Thaçi, 'Başta ABD ve Türkiye Cumhuriyeti her türlü destekle bugüne kadar Kosova halkının yanında olmuştur ve olmaya da devam ediyor. Bugün inşası başlayan ve 3 yıl sonra tamamlanacak olan proje sonunda Kosova'nın turizm ve ekonomik açıdan çok büyük ilerlemeler kaydedecek. Bu proje Kosova'yı AB'ye daha da yakınlaştıracak'dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Metin Hüsrev, ENKA'nın çalışmalarını takdir ettiğini belirtti ve bu projeyle Kosova'nın kalkınması açısından önemli bir proje olduğunu ifade etti.

ABD Kosova Büyükelçisi Christopher William Dell, Kosova'nın on yıl içerisinde büyük ilerlemeler kaydettiğini ifade etti.

ŞARIK TARA: "BU BİR BARIŞ PROJESİDİR"

Tören öncesi DHA'ya konuşan ENKA Holding'in Onursal Başkanı Şarık Tara, çok daha büyük projelere imza attıklarını ancak bu projenin kendisi için ayrı bir yeri olduğunu ifade etti. Tara, "Bu proje iki kardeş ülkeyi birbirine bağlayan, Priştine'yi Adriyatik Denizi'ne çıkartan, Tiran'ı Priştine'ye bağlayan çok önemli bir proje. Bu proje sayesinde diğer komşularla münasebetlerin daha iyi olacağına inanıyorum. Bu bir barış projesidir. Balkanlar'da barış istiyorsak altyapı öyle bir alt yapı yapılmalı ki milletleri birbirine bağlamalı ve dost yapmalı"dedi.

Konuşma töreni ardından Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, Kosova Başbakanı Haşim Thaçi, Meclis Başkanı Yakup Krasniçi, Arnavutluk Başbakanı Salih Berişa ve Ulaştırma Bakanı Fatmir Limay uzaktan kumandayla karşıdaki dağda yer alan otoyolun açılışını sembolik olarak yaptı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title