Haberler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Sakarya'da

Bakan Yıldız: "Yalnızca geçen yıl kurmuş olduğumuz rüzgar santrallerinden ürettiğimiz elektrikle biz 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yaptık. Bu 1.2 milyar lira, 1.2 katrilyon yapar. Ne yapıyoruz bu parayı ithalata vermiyoruz daha farklı kaynaklara harcıyoruz" "Kuracağımız nükleer santralleri,

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yalnızca geçen yıl kurmuş olduğumuz rüzgar santrallerinden ürettiğimiz elektrikle biz 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yaptık. Bu 1.2 milyar lira, 1.2 katrilyon yapar. Ne yapıyoruz, bu parayı ithalata vermiyoruz daha farklı kaynaklara harcıyoruz" dedi.

Yıldız, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından Erenler ilçesinde yapılan ADASU Hidroelektrik Santrali ( Hes ) Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, yapılan yatırımın diğer belediyelere de örnek olacağını söyledi.

Bazı dönemlerde su kaynaklarının başında Hes'lerle ilgili tencere tava çalınarak " Hes'e karşıyız" diyenlerin olduğunu ifade eden Yıldız, bazı küçük istisnaların dışında kaynakların olduğu yerde baraj veya santral kurulmamasının büyük bir potansiyele kayıtsız kalınması anlamına geldiğini kaydetti.

Bakan Yıldız, her 10 megavatlık enerji kaynağının kendileri için önemli olduğunu dile getirerek, "Belki mütevazi rakam ama yerli kaynak ve yenilenebilir olması bizim için önemli. Yapılan bu tür her bir yapı, her bin metreküp doğalgazı daha az almamızı sağlıyor. Pervaneleri görüyoruz, rüzgar santrallerini... Yalnızca geçen yıl kurmuş olduğumuz rüzgar santrallerinden ürettiğimiz elektrikle biz 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yaptık. Bu 1.2 milyar lira, 1.2 katrilyon yapar. Ne yapıyoruz bu parayı ithalata vermiyoruz daha farklı kaynaklara harcıyoruz" şeklinde konuştu.

"Nükleer santral yapınca ithalatımız artmıyor"

Nükleer santraller yaptıklarını belirten Yıldız, bunları yapınca ithalatın artmadığını, aksine azaldığını kaydetti.

Kuracakları nükleer santralleri, Atatürk Barajı, Keban Barajı, buradaki Sakarya Barajı'nın yerine kurmadıklarına dikkati çeken Yıldız, "Doğalgaz santrallerinin yerine kuruyoruz. Bu projenin çevreye olan saygısı, çevreye olan duyarlılığı, yeni düzenlenecek alanlarla daha yeşil Sakarya'yla ilgili çalışmaları devam ettiriyor" ifadesini kullandı.

Enerjinin doğru kullanılmasına değinen Yıldız, şöyle devam etti:

"Enerji için yalnızca geçen yıl yaptığımız 7 bin megavatlık yatırımdır. Mukayese edilsin diye söylüyorum, buranın 700 katını bir yıl içinde yaptık. Bu 701. olarak eklendi. Mukayese edilsin diye söylüyorum. 1902'de Türkiye'de ilk santral kuruluyor. Sene 1902, sene 2002, tam 100 yılda Türkiye'de 31 bin 800 megavatlık santral yapılıyor. Biz iktidara geliyoruz, son 11 yılda 32 bin 500 megavatlık santral yaptık. Bir önceki yüzyıldan daha fazla santral yaptık. Çünkü Türkiye, büyüyor, gelişiyor ve ilerliyor. Büyüyen, ilerleyen ve gelişen Türkiye'nin gerileyen Sakaryası olmaz. Tam tersi bunlarla beraber ilerleyen Sakaryası var. Biz küçük santralleri, nehir tipi santrallerinin bir kısmını lisansa bile tabi bırakmıyoruz. 1 megavatlık santral yaparsanız herhangi bir suyun üzerinde, güneş veya rüzgar olabilir, lisansa bile tabi değilsiniz. Serbest üretip, serbest tüketebilirsiniz. Bu yatırımların önünü açacağız ve Türkiye'nin büyümesine her yıl 6-8 milyar dolar yatırımla katkı koymaya devam edeceğiz."

Konuşmanın ardından diğer protokol üyeleriyle HES'in açılışını gerçekleştiren Bakan Yıldız, daha sonra santrali gezerek bilgi aldı. - Sakarya

Kaynak: AA / Güncel

Yıldız Sakarya Taner Yıldız Türkiye HES Politika Güncel Haberler

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

Binaya asılan 'Allah belanı versin Nurettin' yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

Binaya asılan "Allah belanı versin Nurettin" yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

Bakmadan Geçme

Şükrü Yaman kimdir? Şükrü Yaman kaç yaşında, nereli? Şükrü Yaman hayatı ve biyografisi! POLİS TAYİNLERİ TARİHİ 2024! Polis tayinleri ne zaman açıklanacak? Polis atama ve yer değiştirme hangi tarihte olacak? 20 Mayıs okullar tatil mi? 20 Mayıs resmi tatil mi, tam gün tatil mi? 20 Mayıs yarım gün mü, tam gün mü? 16 Mayıs hangi burç? 16 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 16 Mayıs tarihi hangi burç olur? Türkiye- Japonya voleybol maçı ne oldu? Filenin Sultanları kazandı mı? #127952 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 16 MAYIS PERŞEMBE 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? #128250 MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI İŞÇİ ALIMI KURA ÇEKİMİ 2024! MSB 1829 personel alımı kura çekim sonuçları ne zaman, saat kaçta açıklanacak? 16 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Resmi Gazete bugün (16 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 16 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 16 Mayıs dün gece deprem mi oldu? 16 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 16 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
Silahlı saldırıya uğrayan Fico'nun sağlık durumu nasıl? Yardımcısı Taraba'dan açıklama var

Silahlı saldırıya uğrayan Fico'nun sağlık durumu nasıl? Yardımcısı Taraba'dan açıklama var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title