Haberler

Dünyaya Tanıtılacak Derik Zeytininin Üretimine "Bilimsel" Destek

Mardin'in Derik ilçesinde PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu şehit olan Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün dünyaya tanıtılması hayalini kurduğu Derik zeytininin üretimi için bilimsel destek sağlanacak.

HALİL İBRAHİM SİNCAR - Mardin'in Derik ilçesinde PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu şehit olan Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün dünyaya tanıtılması hayalini kurduğu Derik zeytininin üretimi için bilimsel destek sağlanacak.

PKK'lı teröristlerce katledilmeden önce kaymakam ve belediye başkan vekili olarak görev yaptığı Derik'te İçişleri Bakanlığınca proje kapsamında zeytinyağı üretim, paketleme ve sabun atölyesi kuran, burada "Derik Kaymakamlığı" ve "Derik Belediyesi" logosunun bulunduğu şişelerdeki zeytinyağlarını ilçeye gelen misafirlere hediye eden Safitürk'ün, zeytinin markalaşarak dünyaya tanıtılmasına yönelik hedefleri hain saldırı ile yarıda kaldı.

Safitürk'ün hayalinin gerçekleştirilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarınca hazırlanan yeni projeler birbiri ardına hayata geçiriliyor.

Bu kapsamda Derik Kaymakamlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Valilik, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), il ve ilçe tarım müdürlüklerince yürütülen entegre kırsal kalkınma projesi ile 2 bin zeytin fidanı dikilerek 10 kapama modern zeytin bahçesi oluşturuldu.

YÖK onay verdi, MYO kuruluyor

Mardin Artuklu Üniversitesinin (MAÜ) Derik ilçesinde Zeytin Tarımı ve Teknolojisi Bölümünün de bulunacağı, meslek yüksekokulu (MYO) kurulması teklifi Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından uygun görüldü.

Kaymakamlık ve İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Derik Belediyesinin tahsis edeceği binada kurulacak MYO'da başta zeytin olmak üzere tarımsal ürünlerin daha kaliteli ve bilimsel şekilde üretilmesi için çalışmalar yürütülecek, araştırma, uygulama ve analiz yapılması için laboratuvar desteği sunulacak.

Zeytinin bilimsel şartlarda üretilmesi için çalışma yürütülecek

MAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mardin'de her ilçede ihtiyaca yönelik MYO kurulması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Verimli bir arazi potansiyeline sahip bölgede etkin tarım, gıda ve çevre uygulamalarının yürütülmesi için donanımlı uzman insanlara gereksinim duyulduğunu dile getiren Ağırakça, üniversitenin temel işlevi olan bilimsel bilgi üretmenin yanı sıra nitelikli insan gücünü yetiştirerek şehre ekonomik, kültürel ve toplumsal katkı sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

Bu doğrultuda birçok ilçede MYO açıldığını anlatan Ağırakça, zeytin başta olmak üzere farklı tarım uygulamalarının yapıldığı Derik'te de MYO kurulması konusundaki tekliflerinin YÖK tarafından kabul edildiğini söyledi.

Ağırakça, Derik'in yıllardır lezzetli zeytini ile tanındığını belirterek, Zeytin Tarımı ve Teknolojisi Bölümünün yer alacağı Derik MYO'da verilecek eğitimle yetişecek genç nüfus ve yapılacak bilimsel çalışmalarla ortaya çıkacak projelerle tarımda verim ve kalite artışı sağlanacağını aktardı.

Verilen onayın ardından Derik'te MYO kurulması için başlatılan çalışmaların sürdüğüne işaret eden Ağırakça, şöyle konuştu:

"Derik Kaymakamlığı ve yetkililerden bir an önce binanın hazırlanmasını istedik. Çalışmalarımız devam ediyor. Binamız hazır olduğunda müdürümüz tayin edilecek ve öğretim üyelerimiz de orada göreve başlayacaklardır. Bu MYO üniversitemizin bünyesine yeni bir renk katacağı gibi zeytinin de daha kaliteli ve bilimsel şekilde üretilmesini de sağlayacaktır. Öğretim üyelerimiz bu yönde gereken çalışmaları yapacaklardır."

Prof. Dr. Ağırakça, Derik zeytininin bölge, ülke ve dünya için önemine değinerek, ürünün dünyaya tanıtılması için üzerlerine düşen görevi eksiksiz yerine getirme çabası içinde olacaklarını ifade etti.

Derik zeytininin çok önemli ve farklı özelliklerinin bulunduğuna dikkati çeken Ağırakça, "Derik zeytininin en önemli yanı 60'a yakın çeşide sahip olmasıdır. Yağ oranı itibarıyla dünyada en yağlı zeytin türlerinin burada olduğunu biliyoruz. MYO'da yapılacak çalışmalarla, daha akademik ve ambalajlanmış şekilde tüketiciye ve bütün dünyaya bölgemizin zeytinlerini tanıtmış olacağız." ifadelerini kullandı.

"Derik zeytinini onun adına bütün dünyaya tanıtacağız"

Ağırakça, Safitürk'ü her zaman rahmetle andıklarını dile getirerek, şehidin son röportajını Derik zeytininin markalaşmasıyla ilgili AA'ya verdiğini anımsattı.

"Muhammed Fatih Safitürk'e Allah'tan rahmet diliyoruz. Şehadeti mübarek olsun." ifadelerini kullanan Ağırakça, şunları kaydetti:

"Kardeşimizin Derik zeytini ile ilgili çok güzel hayalleri vardı. Fakat teröristler ona bu fırsatı vermediler. İnşallah onun hayalini üniversite olarak gerçekleştirmiş olacağız. Derik zeytinini onun adına bütün dünyaya tanıtacağız. Belki ileride o zeytinlerin ambalajlarında onun ismi ve fotoğrafı olacaktır. Bu şekilde onun da hayalini gerçekleştirmiş oluruz inşallah."

Derik zeytini

Derik'in zeytin çeşitleri arasında "halhalı" ilk sırada yer alıyor, bunun dışında belloti, zıncoki, mavi, guleki bulunuyor. Zeytin alanlarının tamamına yakınında yetiştiriciler kendi imkanları ile sulama yapıyor ve üretimde hiçbir yapay gübre kullanılmıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Mardin Derik PKK Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
title